Гаряча вода для дружних сходів

Кожен городник знає, як часом буває складно дочекатись сходів деяких рослин. Особливою довго сходять насіння пряно-ароматичних культур і запашних квітів. Такі пахучі культури наділяють сильним ароматом і своє насіння, тобто вкладають в них значну частку своїх ефірних олій, які як раз і заважають їх швидкому проростанню. Прикладом можуть служити насіння коріандру, петрушки, селери, розмарину, лаванди, декоративного деревію і т.д.

У багатьох досвідчених дачників є свої способи, як швидше «розворушити» таке насіння і змусити його швидше дати сходи. Таких методів чимало і всі направлені лише на одне — звільнити насіння від ефірних олій. Серед таких способів мені найбільше імпонує використання звичайного окропу при посадці насіння таких культур — швидко, легко і ефективно.

Якщо висаджую «вперте» насіння на розсаду, то роблю наступним чином. Беру невеликий пластиковий контейнер з кришкою (в такій тарі сьогодні продаються різні продукти — морозиво, печиво і т.д.), наповнюю грунтом, а потім рясно проливаю грунт окропом — прямо з плити. Після цього відразу висівають насіння, злегка притискаю його до землі рукою (в щільній рукавичці, щоб не обпектися) і присипаю шаром грунту. Потім негайно покриваю грунт шматком щільної плівки, попередньо вирізаної за розміром контейнера, і закриваю кришку посадкової ємності. Закритий контейнер на годину ставлю на гарячу батарею, після чого переношу в тепле місце (+ 27-30 °) і тримаю його там протягом двох діб. Після такого прогрівання прибираю плівку, яка покриває грунт в тарі, і переставляю ємність на підвіконня — сходи з’являються дуже швидко.

Окріп використовую і при посадці насіння на грядку в відкритому грунті. Причому такий метод застосовую не тільки для пряно-ароматичних рослин, але також для культур сімейства гарбузових — огірків, кабачків, гарбуза і т.д., насіння яких мають досить щільну оболонку. Грядку під посадку готую як зазвичай: перекопую з добривами, розрівнюю, роблю борозни або лунки. Після цього борозни (лунки) проливаю окропом і відразу ж в них висаджую сухе насіння тієї чи іншої культури. Насіння присипаю шаром грунту і накриваю грядку щільною плівкою, яку прибираю через пару днів. Результат від такого прогрівання завжди відмінний — насіння проростає швидко і дає дружні і міцні сходи.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply