Мускусні качки — гарні квочки


Живемо ми у м.Красилові на Хмельниччині. Мені 40 років, чоловіку 45. Господарство у нас чимале, тримаємо курей трьох порід, у тому числі рідкісних нині голошийок, індиків — білих та чорно-бронзових, качок — білих пекінських, чорних білогрудих, українських. Але окрасою нашого двору є мускусні качки, або, як їх ще називають, «шипуни». Утримую їх вже 15 років і з кожною весною захоплююся ними дедалі більше. Адже це 100%-ий інкубатор. Маючи цих качок, ви завжди будете і з каченятами, і з м’ясом.

Догляд за мускусними качками

А тепер конкретно про те, як їх доглядати. На плем’я залишаю три качки і одного качура, сильних, добре розвинених, здорових, правильної статури. Утримувати їх слід окремо від іншої птиці, в сухому теплому приміщенні, бо вони бояться морозу. На підлогу насипаю добрий шар тирси, різаної або й цілої соломи.

Добираючи качура на плем’я, слід знати, що дуже великий, важкий може під час парування втопити качку у воді або поламати їй ноги, крила на асфальті. Тому слід брати середнього. Коли качур старий і важкий, а качка невелика, не буде 100%-ого запліднення яєць — ось вам і перша причина невдачі.

У хліві має бути тепло, сухо, чисто, слід часто підсипати суху підстилку, щоб не забруднювалося пір’я знизу, бо це качкам не до вподоби, вони тоді метушаться, скубаються. Тепер про гнізда. Їх повинно бути стільки, скільки у вас качок. У мене гніздо — ящик 45x50x45 см, у якого з одного боку залишаю тільки нижню дощечку і кладу біля неї цеглину, це — сходинка. Бажано ставити ящики віддалік один від одного, бо качки люблять спокій і дуже лякливі.


Починають нестися вони у 7—9 місяців. Це випадає десь на березень-квітень, коли температура сягає 14—15° тепла. Несучість можна регулювати теплом і світлом. У нас був випадок, коли качка сіла на яйця в лютому, тож довелося вирощувати каченят у теплиці, бо було ще холодно. Краще садити їх весною, коли вже тепло. За сезон мускусні качки сідають двічі, а нестися можуть і тричі. За одну кладку зносять 40-50 яєць масою близько 60 г. Яйця білі, з сірим нальотом, який не можна стирати.

Гніздо необхідно тримати в чистоті, бо якщо яйця брудні, каченят не буде. Від першого яйця до насиджування може минути 6—7 тижнів. Я перше яйце позначаю олівцем. Коли буде знесено 17—20 яєць, кладу в гніздо 5 перших.

Розведення мускусних качок

Під час кладки яйця забираю і складаю у кошик. Коли покладу 5 яєць у гніздо і не забираю їх, качка за кілька днів почне засиджуватись, а далі рвати пух. Якщо хочу, щоб знесла 40—50 яєць, у гніздо їх не кладу, доки не знесе всі. Перші яйця нумерую, щоб знати, коли яке знесене.

Накрити качка може 17—19, дуже велика — 21 яйце, тому немає сенсу чекати на 40 яєць.

Ось вона нарвала пуху, встелила все гніздо, яєць і не видно, тоді я тихенько, коли качка піде купатись чи гуляти, забираю ці 5 яєць і кладу свіжі (останні 17-те, 19-те чи 21-ше). Вона прийде, гарненько їх розкладе, вкриє, якщо треба, підірве ще пуху і сяде. У цей час я ставлю біля гнізда тазик з водою і корм. Вода — свіжа, чиста — повинна завжди бути обов’язково, бо яйця дуже міцні, качка частенько «купається» і сідає мокра на гніздо. Вона сама все добре знає і зробить так, як треба. Коли качка сидить, я її нічим не турбую. Лише записую день, коли поклала яйця.

Сидять качки 34—36 днів. Каченята вилуплюються дружно, всі протягом трьох діб. Коли качка зійде з гнізда, тихенько заглядаю: там уже 3—4 вилуплених, 5—6 надлуплених. Я їх не забираю і качці не допомагаю, лише прибираю шкаралупу. Трапляється лиха мати, вона не дозволяє навіть підійти, сама з’їдає шкаралупу, щоб більше було місця малюкам.

Через дві доби вже сидять у качки на спині, виглядають з-під крил, грудей чорно-жовтуваті маленькі грудочки з рожевими носиками. Усі сухенькі, тепленькі, гарненькі. У мене качки самі виводять каченят з гнізда, вони, як зайчата, в перші дні не ходять, а стрибають. Але три роки тому була качка, яка не вивела потомство з гнізда. Я обережно зняла її і винесла каченят з хліва. Качка заспокоїлася, почала сама їсти і вчити їсти малечу.

Якщо хочете, щоб качка почала знову нестися, заберіть каченят через 10—12 днів. Вона нанесе яєць і сяде знову. Але у нас усіх каченят доглядає та качка, котра їх висиділа.

Коли всі качки висидять, я забираю ящики, вичищаю хлів і кладу свіжу підстилку. Дорослі привчають молодняк заходити з вольєра туди на ніч чи коли йде дощ. Каченята ховаються під качок та качура і так живуть, поки їм не буде 20 днів. Тоді привчаю качок водити каченят на зелену траву. У вольєрі в маленьких посудинках (обрізані банки з-під оселедців чи інші широкі і неглибокі) ставлю воду, обов’язково теплу й чисту. Слід знати: ці качки не підуть у холодну воду, а купатися вони дуже люблять, маленькі застрибують і плещуться, вони купаються раніше, ніж починають їсти. Ще дуже люблять сидіти на дощечках, які я кладу просто на землю.

Їсти даю одразу ж, як вилупилися і вийшли, запізнюватися з цим не можна, бо вони сиділи в гнізді деякі добу, а інші дві, тож. коли немає корму, починають їсти підстилку, землю, словом усе, що бачать, і можуть травмувати шлунок.

У перші три дні даю качині чи курячі варені яйця, подрібнені і змішані з кукурудзяною або ячмінною дрібною крупою. З 5-го дня додаю нежирний сир, а потім починаю дрібненько різати люцерну, конюшину, кропиву і змішую із сиром, крупою пшеничною, кукурудзяною, ячмінною, яйцем. Мішанка повинна бути свіжа, розсипчаста, готую її безпосередньо перед згодовуванням.

Далі даю варену моркву, буряки, картоплю. Дуже люблять кукурудзяну крупу, я запарюю її на сироватці або кістковому наварі. Також даю варену рибу. Окремо ставлю дрібний гравій, річковий зернистий пісок, крейду. Напуваю в перші дні настоєм рум’янку, звіробою і звичайною чистою водою. Не слід у перші днМ давати воду з марганцем, шлунок у них ще ніжний і може бути опік. Корму даю стільки, щоб з’їли, а залишки забираю, аби не пліснявіли.

Якщо відлучили від матері каченят, слід до 15 діб годувати по 8—10 разів на день, а далі зменшувати частоту годівлі. Після 20 діб випускаю малят на траву в садочок — це їхня стихія. Вони там бігають, стрибають, поскубують травичку і сидять, дрімають, знову скубуть і обов’язково плещуться у воді. А коли вийдуть з води, бігають, махають крильцями, наче зарядку роблять. Я дуже люблю за ними спостерігати. Ці качки напрочуд гарні мами, а про батька й мови не може бути: коли якесь каченя відстане від гурту, він вертається і буде з ним доти, поки воно не дожене інших. Малят ми називаємо „кульками“. Вони весь час у русі — бігають, стрибають, дуже люблять черв’яків. І любо дивитися, коли вони з пасовиська повертаються додому. Першою йде стара качка, за нею каченята, в середині знову качка, потім ще каченята, і так далі, а в кінці качур. Він дуже дбайливий тато — захищає малечу від будь-кого.

Як я уже зауважувала, мускусних качок слід тримати окремо, бо качур дуже войовничий. Якось старий індик мимоволі зайшов на територію, де паслися качки з виводком. Він стояв далеченько від них, про щось замислився, а каченята крок за кроком підійшли до нього. І тут звідки взявся качур, підскочив і сів індику на спину, вчепився дзьобом у шию, розпустив крила. Скільки бідолашний індик не бігав, не стрибав, але скинути нападника не зміг, вибився із сил і впав. Я ледве відчепила качура, так міцно він тримався, аж пір’я в дзьобі залишилось. Тепер індик, де не побачить качура, тікає, його навіть собака наш обходить. Ось такий він у нас, жодного каченяти не пропало — ні шуляк, ні сорока, ні кіт і близько не підходять до них.

А тепер коротко про головне у догляді за мускусними качками:

1. Слід брати качок заздалегідь, щоб звикли до обійстя, бо новий двір, новий качур чи подруги — все це стреси.
2. Качка залишить гніздо, якщо її щось турбує (кішка, пацюк, кури). Придивіться і знайдете причину.
3. Вона може залишити яйця, якщо вони не запліднені. Ці качки якимось чином дізнаються, які яйця «пусті» і викидають їх з гнізда.
4. Слід простежити за качуром. Він може «ігнорувати» якусь качку — таке буває, не любить і все. Слід зачинити її з ним наодинці на декілька днів, щоб прилюбилися.
5. Відбирати на плем’я треба одного качура на 4 качок і не більше.
6. Гнізда потрібно ставити завчасно, переносити качок, гнізда, яйця не слід; зачиняти качку не треба, це нічого не дасть: вона лише буде сидіти, але не грітиме і каченята не виведуться.
7. Ці качки тендітні, у них дуже чутлива нервова система, їх легко все подразнює, навіть кури, що ходять біля гнізда.
8. Коли качка сидить на яйцях, не слід порядкувати біля гнізда чи щось поправляти у ньому.
9. Зрозуміло, повинна бути вода і корм біля гнізд.
10. Якщо качка ховає голову в крила, шипить, слід затулити и чимось з того боку, де м дуже видно, але залишити можливість вільно входити до гнізда і виходити з нього.
11. Пам’ятайте, ці качки бояться морозу — у них обморожуються ноги, тому в морозні дні їх слід тримати в теплому хліві і увімкнути світло.
12. Мускусні качки дуже добре сидять, але висидіти потомство можуть лише тоді, коли в гнізді однорідні яйця. Тобто, якщо курячі, то всі курячі, індичі, то всі індичі.
Ну, ось приблизно й усе. Хоч про цю птицю та й про інших (індиків теж люблю — вони кумедні) можна книжку написати.

Раджу всім тримати у своєму господарстві мускусних качок, вони не вередливі, тихі, прикрашають двір.
А ще з них можна виводити мулардів — вони не розмножуються, але відгодовуються до 5—6 кг. Та про це іншим разом.

Т.Т.Мироненко, Хмельницька обл.




Один коментар до статті “Мускусні качки — гарні квочки

  1. Елена висловив (-ла) думку:

    Дуже дякую за гарні користні поради. Саме те, що шукала. В жодній книжці цього не знайдеш.

Поділитись своєю думкою