Деревій — теж пряна трава

До недавнього часу мені і в голову не могло прийти, що така трава яка настільки часто зустрічається як деревій (рос. Тысячелистник), є їстівною рослиною. Про його лікарські властивості я чув, але про вживання в їжу — ніколи. Цікаво? Тож дочитайте до кінця і ви зрозумієте що деревій – смачна, корисна та пахуча пряна рослина.

Деревій звичайний (белоголовнік) — багаторічна харчова та лікарська рослина з родини айстрових (складноцвітих). Стебло пряме, опушене, розгалужене у верхній частині. Листя ланцетовидні, багаторазово дрібно розсічене. Квітки дрібні, білі або рожеві, зібрані в численні суцвіття-кошики на верхівці стебел.

Цвіте в липні-серпні, насіння дозріває у вересні. Деревій поширений від західних до східних територій країни. Зустрічається уздовж доріг, в лісопосадках і лісосмугах, на луках і полях, біля жител, в садах і городах.

Заготовляють деревій в період цвітіння, зрізуючи верхню частину стебла довжиною 12-15 см з суцвіттями і верхніми листками. Сушку проводять в тіні в провітрюваному місці.

Деревій має приємний аромат. У їжу вживають в невеликих кількостях молоді пагони, листя і суцвіття. Їх додають в салати та вінегрети, в м’ясні і рибні страви, а відвар — в компоти, морси.

На відварі деревію замішують тісто для випічки хлібобулочних виробів. Висушений деревій використовують для приготування квасу, ароматизації напоїв, мусів, желе.

Основне застосування в медицині деревій знаходить як ефективний кровоспинний, протизапальний і протимікробний засіб при різного роду внутрішніх та зовнішніх кровотечах.

Крім того, настій і відвар деревію вживають при шлунково-кишкових захворюваннях (гастриті, виразці шлунка, кишкових розладах), запальних захворюваннях печінки, нирок і сечового міхура, сечокам’яній хворобі, бронхіальній астмі, гіпертонічній хворобі, головних болях, нервових хворобах і алергії.

Приправа з деревію: висушений деревій подрібнити до порошкоподібного стану (в полотняному мішечку або в ступці), просіяти; використовувати як ароматичну приправу до супів, печені з м’яса і інших страв і напоїв.

У свіжому вигляді деревій додають в овочеві салати — 5 г деревію на 200 г салату.

Напій з деревієм: 20 г висушеного деревію кип’ятити 10 хвилин в 2 л води, настояти дві години, остудити, процідити, додати 2 склянки журавлинного соку і 1 склянку меду, ретельно розмішати, розлити в пляшки; зберігати в холодильнику.

Настій деревію: 1 ст.л. сухого деревію залити склянкою окропу, настояти 1 годину, процідити; приймати по столовій ложці 3-4 рази на день до їжі.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply