Зберігання зерна в полімерних мішках-рукавах

Зернові рукава — тришарові полімерні мішки довжиною 60-75 м і місткістю 65-300 т, які наповнює зерном спеціальна зернопакувальна машина — беггер.

Потім одноразовий мішок герметично упаковується, за рахунок чого всередині нього створюється вакуум (матеріал не пропускає кисень, вологу, сонячне світло), і всі комахи, грибки і бактерії знищуються. В рукавах можна зберігати і сухе, і вологе зерно. Крім зберігання пшениці рукава використовують для зберігання ячменю, кукурудзи, гороху, сої, соняшнику, ріпаку та силосу.

Спочатку батьківщиною технології зберігання зерна в пластикових рукавах прийнято вважати Аргентину, в Україні цей метод тільки починає ставати популярним. Традиційні структури зберігання, до яких відносяться стаціонарні елеватори, склади, комори, не завжди і не всім доступні в силу великого числа необхідних вкладень. В кінці 90-х років для вирішення існуючої проблеми аграріями була адаптована звична система зберігання вологого зерна для зберігання сухого і в сільському господарстві все частіше стали використовувати рукава для зберігання зерна (https://www.manuli-agri.com.ua/polimerni-rukavi-dlya-zagotivli-kormiv-detail). Сьогодні ця технологія в багатьох країнах світу щорічно застосовується для зберігання кукурудзи, пшениці, сої та соняшнику в величезних кількостях.

Зберігання зерна в полімерних мішках-рукавах

Зберігання зерна в полімерних мішках-рукавах

При використанні даної технології не потрібно великих витрат на будівництво та утримання сховищ. В елеваторах необхідно періодично проводити перевірку і переробку продукту, що неодмінно позначається на вартості зберігання і, звичайно ж, на собівартості товару. Другий невід’ємний елемент системи зберігання зерна в складах — це обмежений обсяг закладки зернової маси. За допомогою ж технології зберігання зернових в рукавах можливо регулювати обсяг зерна, що зберігається і передбачити кількість вирощеного. При вдалому врожаї просто збільшується кількість рукавів. Також дана технологія зручна з точки зору сортування зернових по культурам і групам. На відміну від елеваторного зберігання, вигода проглядається ще й у вартості процесу зберігання, відсутні проблеми з логістикою, так як в період збирання зростає попит на транспортування, а технологія зберігання зерна в рукавах виключає вантажні перевезення. Таким чином, очевидні якість і доступність зберігання зернових з мінімальними витратами: зерно міститься в анаеробних умовах без комах і грибків, зберігається якість насіннєвого матеріалу, і скорочуються транспортні витрати.

Основний принцип технології полягає в зберіганні зерна в герметичному середовищі, за допомогою пресування маси в спеціальному поліетиленовому рукаві, який щільно закривається після його заповнення з обох кінців. Так припиняється доступ кисню. В респіраторному процесі компонентів, що потрапили на ряду з зерном в рукав — комах і грибків, наприклад, — відбувається зниження процентного вмісту кисню в середовищі, і збільшення вуглекислого газу. Автоматично виникає нова, оптимальна, середа для зберігання зерна, в якій у комах і грибків інактивується здатність до життєдіяльності і розвитку. Залежно від вологості, закладені зернові в пластикових рукавах можуть зберігатися до півтора року.

Перед організацією зберігання необхідно визначити місце складування зерна і зробити його підготовку. Вибирати майданчик для мішків слід рівний і твердий, для правильного формування рукава з метою мінімізації ризику його пошкоджень при наповненні і вивантаження зерна. Також краще ізолювати територію з мішками від великої рогатої худоби та інших тварин. Найбільш підходяща вологість зернової маси — 10-14%. Необхідно періодичне провітрювання зерна вологістю більше 15% за допомогою спеціальних маленьких отворів у верхній частині рукава, які згодом заклеюються скотчем. Успіх цієї технології прямо залежить від догляду за мішком, тому потрібно періодично перевіряти його і при появі розривів, заклеювати їх.

Для здійснення процесу завантаження / розвантаження зерна потрібно комплект обладнання, що складається з Беггер — завантажувального пристрою, який працює від трактора, екстрактора — обладнання для розвантаження, завантажувальної машини для подачі зернових в бункер Беггер, і гнучкі поліетиленові мішки. Зазвичай рукава виконані в три шари — білий, чорний і екструдований чорний. Верхній шар роблять білим з метою підвищення ефективності відображення сонячних променів і теплового випромінювання. До складу плівки додаються ультрафіолетові елементи, що перешкоджає впливу променів на збережене зерно. Рукава виготовляють, змішуючи шари поліетилену методом роздування і вони відповідають всім параметрам з безпеки. Стандартно місткість одного рукава — 200 — 250 тонн зерна, виходячи з його довжини.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply