Кабачки – виключно здорове харчування

У липні сільськогосподарський сезон у розпалі. На нашому столі поступово з’являються свіжі фрукти й овочі. Тож варто використати цей сприятливий час, щоб поліпшити своє здоров’я завдяки їхнім вітамінам. Серед них і кабачок, який по праву називають королем здорового харчування. Цей овоч одним із перших з’являється на нашому столі після тривалого зимово-весняного авітамінозу. Але не лише в цьому його унікальність. Цінний кабачок завдяки високому вмісту калію, кальцію, магнію, фосфору та заліза, органічних кислот і білка. У нього рекордно низька калорійність. А ще він містить речовини, які запобігають ожирінню й блокують нагромадження в організмі холестерину. Незамінний цей овоч і в антицелюлітній дієті. Досліджено також антисклеротичну дію кабачка, тому його обов’язково треба їсти людям похилого віку.

Корисні поради
Однак є певні тонкощі, які слід знати тим, хто вирішив застосовувати кабачок з лікувальною метою і при цьому хоче отримати максимум корисних речовин від цього овочу. Перш за все, його не варто надто довго варити, смажити чи запікати, а ще корисніше — їсти сирим.
Салати з молодих кабачків дуже смачні. А терпкість можна усунути, якщо попередньо посолити й відтиснути натертий овоч. Або ж залити його на кілька хвилин окропом.
До речі, шкірка кабачка містить чимало вітамінів, тому її можна не зрізати, готуючи молоді плоди для тушкування.

Лікуємося кабачками

Пропонуємо кілька рецептів лікування кабачками, які можуть стати в пригоді для профілактики та лікування різних захворювань.

❖ Для схуднення, промивання нирок, запобігання набрякам серцевого й ниркового походження, очищення кишківника з появою кабачків активно на них «налягають». За день можна з’їдати до 1,5 кг цього корисного продукту.
❖ За кишкових та серцево-судинних захворювань рекомендують пити сік із м’якуша кабачків. За бажанням його можна змішувати з яблучним та морквяним у співвідношенні 1:1:1.
❖ Від набряків на ногах допомагає триденна кабачкова дієта, коли вживають щодня до 1 л кефіру та двічі на день по 500 г рагу з кабачків.
❖ Лікувальні ванни для ніг. Перестиглі кабачки, зазвичай, обчищають від шкірочки та насіння, але з ними втрачається чимало корисного для організму, тому не варто їх викидати. Краще висушити їх і взимку робити лікувальні ванни для ніг. З цією ж метою можна використовувати бадилля кабачків.
❖ Як засіб, що заспокоює нервову систему та поліпшує сон, слід пити свіжий сік із м’якуша кабачків по 1 столовій ложці тричі на день.
За цукрового діабету та спричинених ним нудоти й блювоти натерти м’якуш кабачка, вичавити сік і пити його по 0,5 склянки двічі на день.
❖ За порушень функцій печінки та нирок, спричинених цукровим діабетом, висушене насіння кабачка обчистити від шкірочки, розтерти, додати трохи меду й води, щоб утворилася зеленувата рідина — «кабачкове молочко». Приймати його щодня або через день, щоразу готуючи свіжу порцію.
❖ Від алергії використовують квітки кабачка, які самі впали на землю. їх збирають, промивають, заварюють по 7-9 штук на склянку окропу й п’ють протягом дня незалежно від прийомів їжі.
❖ Подряпини та невеликі ранки на шкірі швидше загояться, якщо їх промивати відваром квіток кабачка, який готують, як у попередньому рецепті.
❖ Матерям-годувальницям лікарі рекомендують щодня споживати 650-700 г овочів. Однак чимало з них побоюються, що у немовляти можуть бути розлади в роботі кишківника, і обмежують себе в зелені. Стати в пригоді може кабачок, який м’яко й сприятливо впливає на флору кишківника.
❖ Щоб позбутися глистів, 50 г обчищеного насіння кабачків слід залити склянкою окропу, поставити на вогонь і кип’ятити 15 хвилин. Настояти 2 години на водяній бані, процідити. Приймати по 0,5 склянки 2-3 рази на день натщесерце та в перервах між їжею.

Протипоказання для вживання кабачків

Сирі кабачки не рекомендується вживати при гастриті з підвищеною кислотністю, виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки.
Протипоказані кабачки за ниркової недостатності, що супроводжується порушенням обміну калію, алкалозу, фосфатурії, діареї, гострих захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

Хочете бути красивими?

У косметиці використовують сік і м’якуш плодів кабачків, яким часто приписують вражаючі результати з відновлення сухої та загрубілої шкіри, запобігання зморшкам, пом’якшення та розгладжування змарнілої й зморшкуватої шкіри. Щоб легко зняти втому зі шкіри обличчя, її протирають вранці та увечері соком із кабачків, змішаним у рівних пропорціях з міцною кавою.
❖ Від вугрів застосовують м’якуш кабачка. До 1 столової ложки кашки, натертої з м’якуша кабачка, додати кілька крапель масла березових бруньок та 1 чайну ложку тертої моркви. Перемішати все й нанести на обличчя на 15 хвилин, після чого змити теплою водою. ❖ Від прищів на обличчі допомагають примочки з порошку із шкірочки кабачків.

Маски з кабачків
❖ Добре живить шкіру обличчя й шиї така маска із сирих кабачків: вирізати з них тонкі довгі смужки й накласти їх на очищені від косметики обличчя та шию. Через 20 хвилин смужки зняти, а шкіру обполоснути некип’яченим молоком або водою, пом’якшеною невеликою кількістю бури.
❖ За комбінованої шкіри обличчя терту кабачкову масу можна залити гарячим кип’яченим молоком і проварити 1-2 хвилини. Теплу кашку нанести на обличчя на 10-15 хвилин. Потім змити водою, до якої додати трохи оцту або лимонного соку (на 1 л води — 1 чайна ложка).
❖ За жирної шкіри обличчя м’якуш кабачка перекрутити на м’ясорубці. До 1 столової ложки отриманої маси додати стільки ж настою звіробою, 1 чайну ложку соку алое та 2 столові ложки кефіру. Накласти суміш на обличчя на 15 хвилин, потім змити прохолодною водою.
Щоб попередити появу зморшок, на дрібній тертушці натерти кабачок. До 1 столової ложки отриманої маси додати 1 чайну ложку меду й стільки ж сметани. Розмішати все і накласти на обличчя на 10-15 хвилин, потім змити водою кімнатної температури.
❖ За сухої й загрубілої шкіри обличчя та для запобігання зморшкам до 1 столової ложки соку, вичавленого з тертого м’якуша кабачка, додати 1 розтертий яєчний жовток, добре перемішати й нанести на обличчя на 15 хвилин. Потім зняти ватним тампоном, змоченим у теплій воді.

Пропонуємо кілька рецептів дієтичних страв із кабачків до вашого столу.

Салат із кабачків

Ретельно помити, обчистити й нарізати скибочками 1 кг кабачків. Обсмажити в 0,5 склянки олії, посолити за смаком і викласти на тарілку. Як заправку використовують таку суміш: розтерти із сіллю 1 жовток, додати 1 чайну ложку цукру, 100 г сметани, 100 г томатної пасти й зелень, ретельно перемішати.

Кабачки фаршировані

Кабачки обчистити, нарізати кружечками завтовшки 5-7 см і вийняти серцевину. Проварити у підсоленій воді 1-2 хвилини, начинити одним із фаршів, які пропонуються нижче, і поставити в духовку на 5-10 хвилин. До столу подавати з сметаною.
Фарш 1: подрібнити моркву, присмажити на олії з цибулею й змішати з круто звареним яйцем.
Фарш 2: протерти крізь сито сир, заправити сирим яйцем, сіллю й цукром за смаком.
Фарш 3: злегка відварити гриби й присмажити їх із цибулею.
Фарш 4: відварити 200 г гречаної крупи, присмачити олією, перемішати з подрібненими круто відвареними яйцями.
Фарш 5: нашаткувати капусту й посолити, змішати з нарізаною ріпчастою цибулею й злегка присмажити.

Кабачки, тушковані з овочами

Обчистити від шкірочки, нарізати скибочками та обсмажити в олії 1 кг кабачків. Дрібно нарізати 2-3 цибулини й також обсмажити їх до золотавого кольору. Обчистити від шкірочки 300 г помідорів, перемішати з кабачками й цибулею, тушкувати 15 хвилин у духовці. Перед подаванням до столу прикрасити зеленню або посипати чорним перцем.
Млинці з кабачків
400 г кабачків обчистити від шкірочки, видалити серцевину з насінням, нарізати шматочками й пропустити через м’ясорубку. Додати 200 г борошна, 2 яйця, сіль за смаком і смажити на вершковому маслі (50 г). До столу подавати гарячими, поливши сметаною.

Ікра

З кг кабачків промити, нарізати кружечками й обсмажити в олії. Охолодити й пропустити через м’ясорубку. Додати 300 г нарізаної кружечками й обсмаженої цибулі, подрібненої зелені кропу й петрушки, часник, розтертий із сіллю, оцет і перець. Усе добре перемішати.

Готову ікру розфасувати в обшпарені окропом банки, накрити кришками й поставити в каструлю з гарячою водою (не вище 60°С). Стерилізувати півлітрові банки 70 хвилин, а літрові — 90-100 хвилин, після чого їх закрити й охолодити. Насамкінець варто зазначити: будь-яке лікування слід розпочинати після консультації з лікарем, аби не зашкодити собі. Лише так можна назавжди позбутися тих чи інших хвороб.

Щиро зичимо вам здоров’я!

О. Кисленко, Р. Овсієнко

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply