Грамотний догляд за півонією після цвітіння — запорука шикарних суцвіть на наступний рік

Після того, як півонії відцвітуть, недосвідчені квітникарі залишають їх без уваги. Дачники зі стажем знають — у другій половині літа йде закладка бруньок відновлення, які забезпечують цвітіння в наступний рік. У цей момент правильний догляд за рослинами вкрай важливий.

Після цвітіння півоній потрібно в першу чергу видалити всі зів’ялі суцвіття, як з самого куща, так і під ним. У вологу погоду, загниваючи, пелюстки можуть швидко спровокувати розвиток грибкових захворювань.
При жаркій, сухій погоді півонії потрібно регулярно поливати, нестача вологи в цей період може бути причиною подальшого «поганого цвітіння». Поливати кущі півоній потрібно рясно, так щоб грунт наситився вологою на достатню глибину, але не часто (приблизно раз в 10 днів). Не потрібно забувати, що вологу і сирий грунт півонії категорично не люблять, грунт повинен бути помірно зволоженим. Після поливу бажано трохи розпушити і замульчувати грунт.

Профілактика зхахворювань

Для профілактики грибкових захворювань, які послаблюють рослини, дуже добре використовувати Біофунгіциди, наприклад: «Фітоспорін» або «Тріходермін». Їх зручно вносити з поливною водою (по інструкції до препарату).

Через 10-14 днів після цвітіння, щоб процес закладки бруньок проходив успішніше, а рослини почали поступову підготовку до зими, їх потрібно підгодувати фосфорно-калійними добривами.

У магазинах зараз представлена величезна різноманіття добрив, в тому числі і для півоній. Пропонуємо найдоступніші варіанти підгодівлі:
30 г суперфосфату (розчиненого в гарячій воді!) і 15 г сульфату калію. Добрива розводяться в 10 літрах води і використовуються для поливу.
Добрива серії «Осінь» з підвищеним вмістом фосфору і калію за інструкцією. Вносяться в сухому вигляді або з водою для поливу (по інструкції) в залежності від конкретного виду добрива.
«Монофосфат калію» — дуже ефективне, концентроване добриво, вноситься тільки з поливом — 15 г на 10 літрів води.

А ще півонії дуже добре відгукуються на внесення органічних добрив, наприклад коров’яку з додаванням в нього мінеральних добрив, мульчування компостом, перепрівшим перегноєм. З готових добрив, можна використовувати наприклад, «Гумі — ОМІ Осінній».

Досвідчені квітникарі знають: ні в якому разі відразу після цвітіння не можна ділити кущ півонії. У середній смузі цю процедуру можна буде виконати в кінці серпня — вересні.

Не потрібно поспішати і з зрізанням листя. Всю надземну частину рослини зрізають тільки після перших заморозків, коли стебла рослин поляжуть. Рання обрізка сильно послабить рослини, вони гірше перезимують і відповідно, гірше будуть цвісти.

Обрізати можна лише тільки те листя, у яких спостерігаються ознаки захворювань, в такому випадку після зрізання рослини потрібно обов’язково обробити одним з препаратів що містять мідь, наприклад: «Хлорокис міді», «Бордоська рідина». Із сучасних препаратів можна порадити «ДІСКОР» — ефективний фунгіцид проти великої кількості захворювань багатьох.
Як бачите, догляд за півонією це не складно. Головне запам’ятати важливі моменти і дотримуватися їх.

Бабушкин сад has written 1695 articles

One thought on “Грамотний догляд за півонією після цвітіння — запорука шикарних суцвіть на наступний рік

  1. Півонія трав'яниста says:

    Сорти трав’янистої півонії дуже рясно цвітуть, і у догляді невибагливі 🙂

Leave a Reply