Лаконос: лікувальні властивості отруйного красеня


Лаконос

Лаконос, лікувальні властивості якого викликають чимало суперечок серед медиків, люблять висаджувати на своїх ділянках багато дачників. Влітку ця рослина прикрашає сад яскравими кистями кольорів, а восени — висячими гронами соковитих ягід. Але справжні легенди ходять про цілющу дію цього красеня.

Чи можна вживати лаконос в їжу

Всього в світі відомо тридцять п’ять видів цієї рослини. Однак в європейських садах поширені тільки два — лаконос американський і ягідний. Відрізняються вони формою плодів. У американського вони великі, округлі. У ягідного — дрібніші і складаються з окремих зерен, як у малини або ожини.

В офіційній літературі відомості про ці види Лаконосу різняться. Одні автори стверджують, що обидві рослини отруйні, оскільки в них накопичуються токсичні речовини — алкалоїди. Інші пишуть, що вживання ягідного лаконосу всередину корисно при захворюваннях серцево-судинної системи.

Такі суперечливі відомості наводять на думку, що від внутрішнього вживання плодів або інших частин лаконоса краще утриматися. А ось від їх зовнішнього використання ніякої шкоди не буде, оскільки при нанесенні на шкіру або слизові оболонки алкалоїди в кров не потрапляють.


Лаконос — для здорових суглобів і хребта

Коріння і пагони лаконоса містять ефірні масла і стероїди, які мають протизапальну дію. У народній медицині з них виготовляють настойку для лікування остеохондрозу, артрозу, артриту. Розтирання з лаконосу допомагають поліпшити кровообіг в хворих суглобах — до тканин надходить більше поживних речовин, зменшується біль, зникає відчуття «ломоти».

Рецепти застосування лаконосу в народній медицині

3 столових ложки подрібнених коренів лаконоса заливають склянкою горілки і настоюють 2 тижні. Проціджують через марлю або нещільну тканину. Настоянкою просочують складений в 6-8 разів широкий бинт і прикладають до хворої області на 1-2 години. Компрес змочують повторно в міру підсихання.

Листям лаконосу набивають доверху 200 мл банку, заливають горілкою. Настоюють 2-3 тижні. Застосовують для компресів при болях в м’язах або суглобах.

З сухих пагонів лаконоса роблять протизапальні ванночки. Для цього столову ложку подрібненої сировини заварюють будь-якою кількістю води і виливають у таз. Доводять загальний обсяг води до 5 літрів. Руки або ноги занурюють у ванночку на 20-30 хвилин.

В СРСР з настоянки листя лаконосу в промислових масштабах виготовляли мазі для лікування радикулітів, міозитів, прострілів («акова», «Меріфіт»). Зараз ці продукти вже не випускаються, але їх аналоги можна приготувати в домашніх умовах:

Столову ложку вершкового масла розтопити, змішати зі столовою ложкою настоянки листя лаконоса. Остудити, поставити в холодильник. Зберігати не довше тижня. Втирати в хворі місця 2-3 рази на день.

Змішати в рівних пропорціях настоянку лаконоса і вазеліну. Перекласти в скляну тару з щільною кришкою. Термін зберігання — місяць.
Свіже листя рослини рекомендується прикладати до хворих суглобів замість компресів. Зверху листя обв’язують теплою хусткою або шарфом і залишають на 3-4 години.

При ангіні і фарингіті настойку лаконоса, розведену водою, використовують для полоскання. Для цього 20 крапель розчину змішують з 1/2 склянки теплої води. Полощуть горло через кожні 2 години. Ефірні масла рослини вбивають патогенні бактерії і прискорюють одужання.

При геморої рекомендують компреси з настоєм лаконосу. Стероїди що містяться в лаконосі знімають запалення, допомагають усунути біль і набряк:

2 столових ложки сухого подрібненого листя заливають склянкою води. Витримують на водяній бані 10 хвилин. Охоловшим розчином просочують марлеву серветку і прикладають її до заднього проходу.

Лаконос, лікарські властивості якого багатогранні, застосовують не тільки в народній, але і офіційній медицині. У гомеопатії з його листя отримують лікарські препарати, які призначають при тонзиліті, втраті голосу, захриплості, почутті першіння і печіння в горлі («Тонзипрет»). Приймаються такі засоби всередину. Оскільки рослина в них міститься в дуже малих (гомеопатичних) дозах, ніякої небезпеки для здоров’я вони не представляють. Курс лікування тривалий — від 1 до 3 місяців.

Лаконос — природний дерматолог

Широке застосування знайшла отруйна трава і в боротьбі зі шкірними захворюваннями. Знезаражує, знеболює, усуває відчуття свербіння — так проявляє лаконос лікувальні властивості. Ягоди рослини для отримання дерматологічних препаратів практично не використовують, так як вони забарвлюють шкіру. Більше для цієї мети підходять листя і стебла:

При фурункулах свіже листя прикладають до запаленого місця на 20-30 хвилин через кожні 2 години.

При лишаї, екземі, запаленні готують таку мазь: розтоплюють 1-2 столових ложки вершкового масла, додають стільки ж розтертих в порошок сухого листя, добре перемішують. Суміш охолоджують і прибирають в холодильник. Готову мазь наносять на шкіру вранці і увечері.

Хороший ефект дають аплікації з Лаконосу при жировику (або ліпома). Це доброякісні пухлини, які розвиваються з підшкірної жирової клітковини. Ростуть вони, як правило, повільно, і небезпеки не представляють. Але викликають у пацієнтів естетичне неприйняття:
Свіже листя лаконосу подрібнюють в кашку і прикладають до ліпоми. Тримають не менше 2 годин. Процедуру повторюють щодня протягом 1-2 місяців, поки жировик не розкриється. Перед початком лікування слід порадитися з лікарем.




Один коментар до статті “Лаконос: лікувальні властивості отруйного красеня

  1. Натка висловив (-ла) думку:

    Чула, що ягоди лаконоса використовуються для зниження ваги. З’їдати по 3-5 штук вранці і ввечері, ягоди допомагають нормалізувати роботу кишечника.

Поділитись своєю думкою