Які помилки часто допускають городники купуючи насіння

Лютий — самий довгоочікуваний місяць для городників. Можна нарешті розкрити свої «засіки» з пакетиками насіння, цибулинами, почати розмічати план посадок на грядках і зайнятися іншою подібною медитацією.

Якщо в городніх питаннях ви не відчуваєте себе цілком упевнено, перегляньте ці поради. Можливо, мій досвід збереже ваш час і нерви.

Щоб залишилися гроші, ще й купити якісне насіння

Для мене магазин з насінням, як казино: зупинитися, поки є гроші, дуже складно. Адже малюнки на пачках такі… ммм… мрія будь-якого садівника та городника!

Тому для порятунку бюджету сім’ї закликаю: починайте планувати покупки вдома. Сама я планувати ненавиджу, тому віддаю перевагу перетворити цей процес на годину малювання. Намалюйте план своєї ділянки в пропорції або просто на око, а потім аквареллю позначте, де і що буде рости. Навіть кольорові крапочки будуть до речі. Тут головне — визначитися, скільки і чого потрібно садити.

Якогось універсального способу планування ділянки не знаю, тому виходьте з основних показників: з якого боку від будинку знаходяться грядки, скільки сонця потрапляє на них протягом дня, чи буде можливість часто поливати город і який там грунт. Майте на увазі, що помідори люблять сонце, перці добре ростуть на суглинку, а для кабачків рай — компостна купа.

Подумайте і про те, скільки сортів кожної культури вам необхідно. Їх дуже багато, ось і визначитеся заздалегідь. Можна вибрати три різних за часом дозрівання сорти огірків — і ви будете нарізати свіжі салати протягом усього літа. А можна вибрати один сорт: і «на закачування», і поїсти. Новачкам раджу обмежитися двома сортами однієї культури, щоб не заплутатися і все встигнути.

Взяли кошик, і вперед!

Купуйте насіння в магазинах і відомих компаній, якщо хочете отримати урожай. А якщо у вас напад благодійності, і ви не знаєте, кому пожертвувати частину зарплати, тоді купуйте насіння з рук. Вони неясно де і як зберігалися, тому не факт, що насіння взагалі зійде і що виросте саме те, що зображено на пачці. У мене так одного разу виріс повний парник чорних перців, і вийшла огидного кольору аджика. Зате допомогла грошима одній «добрій» людині.

Якщо у вас вистачає місце для квітів, то як гарний варіант замовити насіння квітів з доставкою в інтернет-магазині, для при кладу в agro-market.net, де ви будете впевнені в якості насіння.

Не варто побоюватися знижок і акцій. Природно, в сезон попит на насіння високий, але наша погода настільки непередбачувана, що можна дозволити собі трохи ризику. Я пізньої осені придбала цибулини дивовижних тюльпанів на розпродажі і посадила їх у грудні. А що? Снігу ж не було. Але така авантюра прийнятна, якщо основний матеріал для посадки якісний.

Зверніть увагу на інформацію, надруковану на звороті упаковки. Там зазначено термін придатності, рекомендації щодо термінів посадки, відстань між кущами і розміри дорослої рослини (причому відстані можуть здатися неприродно великими). Щоб не знадобилося виходити в город з мачете, не ігноруйте ці поради.

Краще купувати насіння щороку, щоб мати свіжий посадковий матеріал. Збирати своє насіння — заняття для сильних духом. Тим більше слід пам’ятати, що з гібридів (позначення «F1» на пачці) такий же гібрид не виросте.

Дражоване насіння (зовні нагадують відомі цукерки) продаються в спеціальній оболонці з корисних речовин. Порекомендую купити дражоване насіння моркви, так як воно дрібне, і рівномірно його посіяти досить складно. Салат можна купити звичайний, а петрушка взагалі росте всюди, де низько і волого, тому щодо неї можна не морочитися.

Скільки якого насіння потрібно?

Якщо знаєте розмір ділянки і подивилися відстань між рослинами на пачці, то ви на шляху до успіху, так як можете прикинути, на скільки рослин розраховувати.

Але подивимося правді в очі: менше пакетика насіння ви не знайдете, а більше двох вам точно не потрібно, якщо у вас город, а не сільгосппідприємство.

Таблиці схожості насіння — досить приблизна штука. Зійде напевно більше половини пакета. Виходячи з цього можете приблизно розрахувати, якої його частини вам буде досить.

Запас біди не принесе. Якщо з десяти саджанців один зламається, один об’їсть кішка, а один просто передумає рости, то це не трагедія. Просто спочатку закладайте в свій план такі втрати.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply