З чого почати розведення курей в домашньому господарстві

Всім відомий той факт, що домашня продукція завжди була краще і якісніше тієї, яка вироблялася на приватних полях і фермах аграріїв. Вона більш екологічна і, відповідно, принесе більше користі для здоров’я. Один з варіантів такої домашньої продукції є домашнє куряче м’ясо і яйця. Розведення курей вдома досить не складна справа і не вимагає яких-небудь складних технологій та дорого обладнання. А правильне вирощування і догляд принесуть дивіденди у вигляді смачних та корисних м’яса і яєць.

Особливості та вимоги щодо утримання курей несучок

Курка досить невибаглива тварина. Тому під курник може бути виділено будь-яке приміщення. Це може бути сарайчик на присадибній території або на дачі і невеликий дворик біля нього. Усередині курника повинні бути прибиті жердини для сідала та ночівлі птахів. Їх варто прибивати не надто високо.

Мета, заради якої ви заведете домашню птицю, визначатиме внутрішнє облаштування курника. Якщо ви маєте за мету розведення курей несучок — тоді доцільно підготувати місце, в якому птах буде нести яйця. Природними гніздами курей є трава. Відповідно слід вистелити підлогу курника сухою і чистою соломою. Солому треба міняти в міру її забруднення і тоді несучки нестимуть яйця в одному місці, що значно спростить збір яєць.

Для отримання потомства знадобитися півень. Одного півня вистачає на 9-13 курей. Якщо ви хочете значно збільшити поголів’я курей, то ефективним буде придбання інкубатора, який спростить отримання молодняку у потрібний час. Перед інкубацією слід вибрати яйця без дефектів і правильної форми та розмірів. Великі яйця і з двома жовтками — не підходять для інкубації.

Прибуток птиці почнуть давати не відразу, а через 5-6 місяців. Так що акуратно і правильно складайте бізнес-план на «пташине виробництво». Найшвидше прибуток приносять курчата-бройлери. Вже за 35 днів при правильному режимі курчата досягають ваги в 2,9-3 кг.

Яку породу вибрати для вирощування?

У сучасному птахівництві зустрічається три основні умовні категорії порід курей:

М’ясні. Мають великі розміри. Несучість середня. Характерною рисою є те, що кури цього виду хороші квочки. Кури-бройлери, кохинхин, брама, корниш, Гудан — найпоширеніші породи цього виду.

Яєчні. Невисока маса (до 2,5 кг). Мають підвищену яйценоскість. Дуже великий різновид порід. Найпоширеніші представники — Леггорн, російська біла, орловська, Мінорки і Род-Айланд.

М’ясо-яєчні. Найоптимальніший варіант для розведення курей вдома. Представниці цієї породи птахів невибагливі до умов утримання і цілком можуть вирощуватися на дачі. Чого не скажеш про двох вищезгаданих видів. За несучості трохи поступаються яєчним породам. Хороші квочки. Спокійні в поведінці і тому не вимагають зведення високих огорож. Представники виду — першотравневі, полтавські, кучинські, віандот, плімутрок, суссекс.

Бійцівські. Зустрічаються породи від 500 гр і до 7 кг. Через коротке оперення потрібні теплі курники. Раціон являє собою багатий білком корм рослинного і тваринного походження. У домашніх умовах зустрічаються рідко. Розводити таких птахів економічно не вигідно.

Декоративні. Назва говорить сама за себе. Економічної вигоди така порода не принесе. Таких курей розводять для естетики та краси завзяті птахівники.

Короткий опис схеми з розведення курей

Налаштуйтеся на те, що частина вашого вільного часу буде йти на прибирання курника і годування птахів. Якщо вільний час для вас розкіш або ви вирощуєте курей на дачі — то доцільно найняти людину, яка буде за цим стежити. Головне, щоб витрати на цього робочого були рентабельними і не приносили шкоди замість прибутку.

Приготуйте місце для майбутніх вихованців. Облаштуйте курник, вистеліть підлогу соломою, встановіть і закріпіть жердини-сідала, проведіть світло. Варто пам’ятати, що місця для гніздування і несення яєць повинні бути чистими і затіненими. У таких умовах кури будуть нести більше яєць. Курник повинен мати двоє дверей. Одну вгорі — для провітрювання, іншу внизу — для виходу птиці в загін.

Купівля курчат — один з найвідповідальніших моментів. Визначтеся для себе, на що ви будете робити акцент при вирощуванні курей — на отримання м’яса, яєць або м’яса і яєць разом. Після того купуйте курчат відповідної породи. Варто пам’ятати, що якщо ви хочете вирощувати курей тільки для яєць — півень тоді не знадобитися. Якщо для вас розведення курей справа нова — найдоцільніше купити близько 20 курчат.

Вирощування курчат у домашніх умовах дуже відповідальний етап. Для того, щоб курчата швидко росли і були здоровими потрібно:

  • давати щоранку товчену шкаралупу, варені яйця, зелений лук і пшеничну крупу. все ретельно перемішати;
  • ввечері потрібно давати кефір або творог;
  • вода завжди повинна бути присутньою під час годування;
  • річковий пісок потрібно підмішувати в вечірній корм. Він служить для курчат хорошою мінеральною добавкою.

Кури починають нестися на п’ятому місяці. З двадцяти курей на тиждень ви отримаєте приблизно 60 яєць. Досвідчені фермери запевняють, що вже через 8 місяців 20 курей окуплять себе, а сім’я буде з яйцями і домашнім курячим м’ясом.
При покупці корму не варто купувати великі запаси. Розрахуйте, скільки з’їдають корму в день курчата. Курка не вибаглива в годуванні. Урізноманітніть раціон різними злаками і комбікормом.

Якої породи купити курчат? Де купувати?

Курчата продаються на фермерських ярмарках, пташиних ринках, на птахофабриках. Добре купувати курчат, вирощених в домашніх умовах. Ви повинні визначитися, з якою метою ви будете розводити курей. Наприклад, курчата бройлери дуже швидко набирають масу. Через 2-3 місяці курчата виростуть до 4 кг. Яєчні породи починають нестися через 5 місяців. Так що варто набратися терпіння. М’ясо-яєчні породи курчат купують найбільше. Це оптимальний варіант. Ви завжди будете з м’ясом і яйцями.

Деякі тонкощі вирощування домашньої курки

Вирощування курей у домашніх умовах має свої тонкощі і нюанси:

  • курям для несення яєць потрібне світло. Взимку обладнайте курник світлом і кількість знесених яєць не впаде;
  • курка не буде нести яйця в брудному місці. Міняйте частіше солому в курнику, а особливо в місцях, де несуться кури;
  • для того щоб яйця були міцні — курці необхідний кальцій. Він є в деревному вугіллі і крейді;
  • раз на тиждень додавайте в раціон птиці сіль. Вона сприяє кращому засвоєнню їжі. А головне те, що вона знищує гельмінтів (глистів);
  • кури витримують температуру до -20°С. У більш холодних регіонах слід утеплювати курники;
  • курник повинен бути світлим і провітрюватися. Цей фактор впливає на несучість;
  • в перші дні народження курчата повинні знаходитися при температурі не нижче +30°С;
  • розведення курей несучок найкраще почати з яєчних порід.

Дуже ретельно складайте свій бізнес-план. Професіонали рекомендують дотримуватися трьох умов: раціональне меню, чистоту і оптимальну температуру у вашому курнику.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply