Особливості утримання курей у зимовий період

Утримання курей-несучок взимку вимагає спеціально підготовленого приміщення, в якому птахам буде комфортно в холодну пору року. Подбати про це потрібно заздалегідь, ще до настання морозів. Як це зробити і на що звернути увагу для ефективного розведення курей та отримання віддачі — про це в нашій статті.

Підготовка курника до зими

Перед тим, як поселити птицю в зимове приміщення, курник потрібно продезінфікувати. Для цього стіни і підлогу рекомендується обробити вапном (з розрахунку 2 кг. вапна на 10-літрове відро води). Деякі фермери для дезінфекції використовують паяльну лампу.

Перший крок — утеплення приміщення

Для того щоб кури неслися і взимку, потрібно мінімізувати негативний вплив природних факторів. Іншими словами — постійно підтримувати стабільну температуру повітря в курнику, використовувати додаткове освітлення та забезпечити якісний раціон харчування.

Приміщення для зимового утримання птиці не повинно мати щілин, в які буде проникати холодне повітря. Тому ретельно їх закладіть, щільно зачиніть всі лази, а на підлозі спорудіть підстилку з соломи, сухої тирси, кокосового волокна або торфу. Коли утрамбується перший шар, закладіть новий. Так треба зробити кілька шарів. Цього буде достатньо для того, щоб взимку температура повітря в курнику досягала більше 10 ° C. При такій температурі кури відчувають себе досить комфортно і продовжують нестися.

Якщо зима видалася з сильними морозами, то додатково встановіть обігрівачі. У цьому випадку обов’язково потрібно забезпечити надходження свіжого повітря в пташник, а жердини, на яких кури сплять, повинні знаходитися на висоті не менше 60 см. від підлоги.

Температура в курнику не повинна перевищувати 18 ° C, а вологість — 70%. При низькій температурі повітря — 5 ° C продуктивність знижується на 15%, при занадто високій — до 30 ° C — на 30%.

Крок другий — освітлення

Найбільша несучість у курей припадає на період, коли світловий день дорівнює 14-18 годинам. Щоб домогтися такого результату при утриманні курей взимку, потрібно штучно збільшити світловий день, встановивши в курник додаткове освітлення. Використовувати потрібно тільки люмінесцентні лампи денного світла або так звані економки чи світлодіодні, звичайні лампи розжарювання не дадуть бажаного ефекту. Розташувати світильники потрібно так, щоб кури не змогли їх пошкодити.

Зазвичай освітлення включають з 6.00 ранку і до 9.00 ранку, і приблизно з 17.00 і до 20.00-20.30 вечора.

Несучки дуже чутливі до стресів, тому якщо у вашому регіоні спостерігаються перебої з електропостачанням, то потрібно встановити резервну електростанцію, яка забезпечить безперебійну подачу електроенергії.
В іншому випадку кури перестануть нестися і навіть почнуть линяти в самий розпал зими.

Правильне харчування несучок взимку

Від кормів залежить як фізичний стан птиці, так і її несучість. В осінньо-зимовий період кури вимагають більш ретельного догляду, тому ще до настання холодів подбайте не тільки про оснащення пташника, а й про заготівлю кормів.

Влітку заготовте сушену траву: кропиву, конюшину, куряче просо, мишачий горошок. Взимку в’язанки з цих трав потрібно розвісити в курнику не надто високо від підлоги, щоб кури могли вільно до них дотягнутися.

Найбільший відсоток у раціоні несучок припадає на зернові культури: пшеницю, ячмінь або кукурудзу. Перед годуванням зерно потрібно подрібнити. Можна давати пророщені зерна.

Крім зернових, у раціоні птиці повинні бути і коренеплоди — гарбуз, морква, буряк, кабачки, картоплю. Його краще давати у відварному вигляді.

Недолік зелені заповнюють додаванням в корм вітаміну D. Необхідна підгодівля — так звані мішанки. Приготувати їх нескладно. Просто змішуються висівки, яєчна шкаралупа, обов’язково додається кісткове або рибне борошно, соняшникова макуха. Мішанки забезпечать несучок всіма необхідними вітамінами і мікроелементами.

Мішанки не можна давати курям у вечірній час. Годують птицю ними вранці і в обідній час.

Непогано, якщо в раціон ви зможете додати мотиль або черв’яків. Вони забезпечать несучок білком і кальцієм.

Якщо шкаралупа у яєць м’яка, це означає нестачу кальцію у кормах. У цьому випадку збільште зміст цього мінералу в пташиному раціоні.

В окремих ємностях в пташнику повинні знаходитися потовчені черепашки, крейда, дрібний гравій і камінчики. Обов’язкова наявність питної води. Взимку воду потрібно трохи підігрівати. Слідкуйте, щоб поїлки завжди були чистими.

Декілька порад щодо утримання курей взимку

Утримання курей взимку і догляд за ними вимагає постійної уваги. Порушення температурного режиму, незбалансоване харчування, недолік освітлення — всі ці фактори впливають на несучість. Щоб кури добре неслися, прийміть до відома ще кілька порад:

Слідкуйте, щоб послід на підстилці не злежувався. Для цього потрібно зробити так, щоб кури якомога інтенсивніше розгрібали підстилку. У цьому допоможуть зерна або додавання вітаміну B6 або B У холодну пору року птах відчуває в ньому недолік, тому посилено буде його розшукувати. Якщо ж підстилка все одно звалюється, то періодично розпушуйте її граблями.

При невеликих морозах курей можна випускати на вигул. Місце вигулу краще обгородити дерев’яними огорожами, використовуючи очерет, хмиз або солому. Також варто подбати про навіс. На землі повинна бути підстилка, така ж, як і в самому курнику.

На місці вигулу розмістіть лотки з попелом і піском. Вони повинні бути сухі.
У переході від осені до зими тривалість світлового дня потрібно нарощувати поступово, також поступово її потрібно зменшувати ближче до весни.

Вчасно збирайте яйця. Затримка в їх зборі може призвести до того, що несучки почнуть розкльовувати шкаралупу.

На ніч курям краще давати цільне зерно. Воно дуже калорійне, а процес перетравлення не дасть птахові замерзнути вночі.

Взимку слід частіше вичищати пташник, щоб не допустити появи і розмноження бактерій і мікробів.

Сподіваємося, що наша стаття допомогла вам зрозуміти, який догляд вимагають несучки в зимовий час і як забезпечити їм комфортну зимівлю. Зробивши все у відповідності з нашими рекомендаціями, ви неодмінно отримаєте відмінний результат, і ваші кури будуть нестися всі довгі зимові місяці.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply