Чим годувати бройлерів. Складаємо правильний раціон

Не секрет, що бройлери — це окремий вид м’ясних курей, які відрізняються інтенсивним набором ваги, скоростиглістю, смачним і соковитим м’ясом. Саме тому їх утримання для багатьох стає не просто домашнім господарством, а справжнім бізнесом. Проте, як відомо, ці птахи вельми примхливі до умов утримання і особливо годівлі. Чим годувати бройлерів і скільки, щоб вони давали хороший приріст маси, давайте розбиратися вже прямо зараз.

Правильний раціон з перших днів

На відміну від звичайних курей м’ясні курчата, так звані бройлери, потребують годування з більш високим вмістом протеїну та вітамінів. На бройлерних птахофабриках птах отримує сухий гранульований збалансований комбікорм який містить всі необхідні для росту та розвитку компоненти з урахуванням вікових норм. Виділяють стартовий, відгодівельний і фінішний складу комбікорму. У домашніх умовах заводчики цих курей для економії використовують сухі зернові суміші, а також зволожені мішанки. Для бройлерів підходять також відходи з кухні і столу.

Оскільки другий спосіб годування більш прийнятний для багатьох господарів цих курей, через більш привабливу ціну, то розглянемо саме цей варіант. Звичайно, комбікорми значно спрощують годівлю бройлерів в домашніх умовах. Але їх не завжди можна придбати і коштують вони досить дорого. Щоб підвищити поживність, мішанки курчатам готують на основі кислого молока, а також додають пекарські дріжджі.

Годівля добових курчат-бройлерів

Повноцінне і найголовніше правильне харчування м’ясного курчати з першого дня життя — це запорука його доброго розвитку. Незважаючи на маленький вік, малюкам з першої доби слід давати білкову та вуглеводну їжу. Це звичайні зернові суміші і яєчний порошок. Така їжа повинна становити більшу частину їхнього раціону. На додаток сюди ми даємо вітамінний премікс, мінеральні підгодівлі, які мають отримувати курчата щодня.

Багато птахівників в перші дні намагаються дати своїм бройлерам зварене круто і розім’яте яйце. Але це небажано робити, адже ці кури на генному рівні пристосовані до сухої їжі птахофабрики. Яйце в більшості випадків викликає пронос і швидку загибель курчат. Краще в домашніх умовах відразу організувати годування малюків до 5 днів сухим пшоном. Поїти бажано злегка рожевою марганцевою водою або з додаванням спеціальних препаратів.

Годівля тижневих курчат-бройлерів

Якщо вашим бройлерам виповнилося 5-10 днів — вітаємо, це перший крок до успіху. Але розслаблятися не можна, з тижневого віку курча починає набирати інтенсивно вагу, розвиватися. Тепер йому потрібно більше корму і більша його різноманітність. У віці 7-10 днів життя кожному курчаті треба не менше 15 грам корму. Тому бажано, щоб їх годівниця завжди була наповнена сухим кормом.

Після 5-го дня крім сухої зернової суміші, маленьких курчат можна привчати до стартового комбікорму. У цей час важливо включити в раціон дрібно нарізану зелень, наприклад, кропиву, люцерну або зелену цибулю. Зелень можна змішувати з основним кормом, а можна давати окремо в чисту годівницю. Через 10 днів, коли курчата звикнуть до комбікорму, в нього можна додавати сироватку і сир. Але в чистому вигляді молочні продукти не варто давати, тільки в суміші з зерном, щоб вийшла напівсуха каша.

Що стосується додаткових вітамінів, то вже в ці дні можна включити терту моркву по 5 грам на кожного малюка. Також в годівниці повинен бути завжди гравій, черепашка або крейда. З покупних препаратів підійде Тріавіт, їм потрібно поїти курчат. Також у воду добре додавати Байтрил з розрахунку 0,5 грам на 1 літр води. Це потрібно, щоб уберегти молодняк від зайвих інфекцій і підтримати імунітет.

Годівля двотижневих курчат-бройлерів

Годування, а точніше, раціон двотижневих бройлерів мало чим відрізняється від тижневих і 10-денних. Також основу складає суха зернова суміш і комбікорм, а також зелень і молочні продукти. Так як шлунок у курчат слабкий, то давати і вводити нові продукти завжди потрібно обережно і потроху. Приблизно на 10-14 день життя потрібно вже підрослим малюкам дати ліки від кокцидозу — Байкокс. Перед цим обов’язково протягом трьох днів потрібно додавати у воду вітамін В. Сам препарат Байкокс слід розвести з розрахунку 0,5 грам на 1 літр води.

Годівля тритижневих курчат-бройлерів

Щоб у три тижні життя (20 днів) бройлери досягли піку свого інтенсивного росту і набору м’язової маси, в цей період можна і потрібно урізноманітнити раціон. Насамперед, варто збільшити кількість білкової їжі. Стартовий комбікорм треба замінити відгодівельними і додатково ввести продукти тваринного походження. Наприклад, заварювати кашу на м’ясному бульйоні, додавати в мішанку варену рибу, м’ясний лівер, м’ясо-кісткове борошно.

Після того як курчата звикнуть до такого нового раціону, поступово з 20 дня в корм слід ввести свіжі дріжджі — по 2 грам на одну особину. Із зелені можна додавати дрібно нарізану пекінську капусту, зелений салат, все ту ж кропиву, кульбабу. Для профілактики через день поїти слабким марганцевим розчином. Також після 20-го дня можна потроху варити і давати картоплю. Як джерело рослинного білка, в мішанку можна досипати трохи соняшникової або арахісової макухи.

Годівля місячних курчат-бройлерів

Основною їжею місячних курей-бройлерів і до 50 днів залишається зернова суха суміш. Тільки тепер її можна трохи урізноманітнити. Наприклад, найкраще давати подрібнену пшеницю, кукурудзу, овес, горох і ячмінь. Всі культури можна змішувати в рівних кількостях. Якщо даєте комбікорм, то в нього можна додавати сироватку, сир, дріжджі, зелень саму різну (капуста, бадилля редиски, зелена цибуля, салат). Обов’язково крім продуктів тваринного походження в раціон, як джерело вітамінів, вводиться риб’ячий жир.

Витрата корму на виріст курчат-бройлерів

Звичайно, кожного заводчика курей-бройлерів цікавить важливий момент — скільки потрібно корму птахові в домашніх умовах. Так як бройлерів тримають в основному до віку 2-2,5 місяця, коли вони важать вже більше 1,5 кілограм, то важливо знати, скільки кормів заготовити на цей період. Отже, на один кілограм ваги, а точніше, приросту одне курча споживає 2,5-3 кілограми повноцінного комбікорму. Звичайно, в домашніх умовах рідко коли дають тільки цей один корм. Так як в хід йде зелень, зерно, кухонні продукти, дріжджі, то і витрата комбікормів менша.

Якщо раціон різноманітний, то на 1 кілограм приросту курей потрібно заготовити близько 2 кілограм комбікорму.

Однак, тут ще важливо враховувати спосіб вирощування. Наприклад, в домашніх умовах часто використовують інтенсивну систему догляду птахофабрик. При цьому бройлери утримуються в клітках або на глибокій підстилці без вигулу. На 1 м площі розміщують близько 12 добових курчат, обмежують для швидкого набору ваги їх рух. При такому утриманні вже у віці 50 днів птах має вагу 1,3-1,5 кілограм.

Денна норма кормів

Що стосується норми денного споживання, то тут теж сказати однозначно важко. Все залежить від рівня розвитку бройлера, умов їх утримання та догляду. Якщо це ще добове або тижневе курча, воно буде споживати кормів мало. А ось вже місячні кури споживають корм досить інтенсивно. Щоб краще зрозуміти норми годівлі курей, пропонуємо переглянути таблицю витрати.

Таблиця споживання корму бройлерами

Вік курчат-бройлерів, днів Кількість корму на добу, г.
1-5 15
6-10 20
11-20 45
21-30 65
31-40 85
41-50 100
51-60 115

Щоб курчата нормально розвивалися і росли, їм потрібен правильний догляд. На птахофабриках у віці 50 днів кури важать вже понад 1,5 кілограма.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply