Які породи курей вигідніше тримати на власному подвір’ї

Багато з тих хто вирішує завести курей не замислюється про те з якої ж породи починати. Для відповіді на питання які породи краще розводити на власному подвір’ї — головне визначитися для чого Вам потрібні кури, яйце або м’ясо, а може і те і інше одночасно!? Я хоч і міський житель але в селі перебуваю постійно, і вже точніше мене можна віднести до сільських жителів, але з міською пропискою. Тому курей тримаю цілий рік і в достатку отримую від них і яйце і м’ясо.

Яєчні (яйценоскі) породи курей

Якщо у Вас в планах основне отримання продукції від курочок — яйце, то і породи вибирайте яєчні. Можна звичайно взяти кросів білих або рудих, протримати три роки і не задумуючись забити, і … купити нових молодих курей. Але якщо ви вирішили розводити курочок то краще брати відразу порідну птицю, тоді ви самі будете мати можливість оновлювати стадо своїх несучок хоч щороку, хоч по мірі необхідності. З яєчних і яєчно-м’ясних порід найбільше несуть яєць Російські білі, Леггорн білий, Італійська куропатчата, Каліфорнійська сіра, Пушкінська смугасто-строката. Несучість цих порід становить 200-220 і навіть до 250 яєць в рік. Із кросів можна брати будь-яких які більше симпатичні або білих легорнівських — «Хайсекс білий», «Хай-лайн», або «Хайсекс коричневий», «Ломан Браун», «Родоніт» і т.д. У кросів несучість вище від того що птах цей гібридний і кількість яєць від однієї несучки доходить до 300-330 шт. за рік. Але пам’ятайте що крос ніколи не дасть собі подібну пташку при розведенні, і більш вимогливий до умов годівлі та утримання. Хоча і з кросом можна зробити хитрість, але про це я розповім в окремій темі, як обхитрити генетику!

Яєчна порода кур Російські білі

М’ясо-яєчні породи курей

Яєчні і яєчно-м’ясні породи курей забезпечать вас і ваші родини максимальною кількістю яєць, м’ясні якості у таких порід особливо не блищать, але якщо ростити своїх курчат, то як бонус ви будете отримувати і невелику кількість м’яса. Якщо вирощувати півників до 4-х місяців, то цілком можна отримати непогану тушку вагою в 1.1-1.4 кг. М’ясо смачне і цілком придатне для бульйону. Кури-несучки які відслужили своє, тобто 2-3-х літні, теж цілком пристойно виглядають в бульйонах, холодці і тушонках, паштетах. Вага тушки залежно від породи теж різнитися, але доходить не більше 1.4 кг.

Якщо ж Ви хочете мати в достатку і яйце і м’ясо для себе і своєї сім’ї, то варто звернути увагу на комбіновані породи або як їх ще називають м’ясо-яєчні. Є багато порід комбінованого типу призначення як вітчизняної селекції, так і зарубіжної. Перераховувати можна дуже довго, але з основних іноземних порід це Червоні і Білі Род-Айленд, Нью-Гемпшир, Чорний Австралорп, Вельзумер, Амрокс, Суссекс, Маран. З вітчизняних Загорський лососеві, Адлерська срібляста, Московська чорна, Кучинська, Юрловська голосиста, Першотравнева, Чорна панціревська, Полтавська глиняста, Ленінградська золотисто-сіра і т.д.

М'ясо-яєчна порода курей Адлерська срібляста

Від цього птаха ви отримаєте і яйце і м’ясо. Кури цих порід несуть як правило від 160 до 200 яєць на рік і мають непогані м’ясні форми. При правильному вирощуванні молодняку півники до 4-х місяців добре набирають масу, і не тільки на зернових кормах, а й овочах, і зелені з городу. Вага тушок (без лап, голів і потрухів) до 4-4.5 місяцям складає від 1.4-1.8 кг. в окремих породах півники доростають до цього віку і до 2-х кг… М’ясо у птаха при правильному вирощуванні та годуванні залишається цілком м’яким, звичайно це не бройлер з птахофабрики, але м’ясо цілком смачне, м’яке. Тушки такої птиці підійдуть як для смаження, так і запікання в рукаві. Ароматними та смачними виходять з них і бульйони, супи. Одним словом пташка універсальна.

Курей-несучок м’ясо-яєчних порід використовують так само як і курей яєчного типу 2-3 років. Однак на третій рік у м’ясо-яєчної птиці найкраще залишати на плем’я тільки курей які відрізняються високою яйценоскістю, або цінних ще з якихось показників (наприклад, відрізняються гарним материнським інстинктом). М’ясо курей які відслужили два сезони так само більш м’яке, ніж у курей 3-х років використання. Тушки курей залежно від породи тут вражають більше і залежно від породи їхня вага варіює від 1.4 кг. і до 2.3 кг… М’ясо знову ж універсально можна і на суп, бульйон.

Крім порід в даний час з’являється ще й безліч кросів яєчно-м’ясних, які зносять 260-300 яєць за сезон і до кінця використання видають ще й тушку вагою 1.3-1.5 кг. Зокрема кроси «Домінат». Але пам’ятайте знову ж і те, що перевага породи в тому що вона відтворює подібних собі, в той час як крос розпадається на похідні.

Окремо хотіла б відзначити і таку породу як міні-м’ясні, вони мають комбінований напрям продуктивності, але більш близькі до м’ясної птиці за темпами набору маси тушки, хоча при цьому зберігають високу яєчну продуктивність характерну для м’ясо-яєчних порід. Поки ще не займалася вирощування цієї породи у себе в пташнику (але в найближчих планах зробити це обов’язково), але з достовірних джерел мені відомо що за 4 місяці вирощування тушки півників важать більше 2-х кг. З відмінними м’ясними якостями і добре розвиненою грудкою, що в тушці є найбільш цінною частиною. Виражені м’ясні форми і компактна тушка більш ніж достатні аргументи на користь породи.

М’ясні породи курей

Якщо ж головне завдання отримувати якомога швидше багато м’яса, то тут один і той же відповідь — м’ясні курчата — бройлери. Моє ставлення до цієї птахові не однозначне, тому як за останні 30 років бройлер зазнав багато генетичних втручань селекціонерів. Однак час від часу вирощую і їх. Адже гібридне курча бройлер зростає приблизно 65-90 діб (в залежності від кросу, системи годівлі та вирощування) і цілком готове до забою, радує тушкою вагою в 2.3-3.5 кг.

М'ясна порода курей Джерсійський гігант

Існують звичайно ж і спеціалізовані м’ясні породи курей такі як «Джерсійський гігант», Білий і смугастий «Плімутрок», Білий і кольоровий «Корніш». Але за темпами росту і набору м’яса вони звичайно поступаються гібридним курчатам, але для м’яса теж можу вирощуватися як якусь альтернативу, яка як і решта породи відтворює собі подібних. Доросла птиця цих порід важить в середньому 3.5-5.5 кг. Несучість 130-160 яєць.

Найбільш яскравими лінійками кросів можуть похвалитися курчата кросів Сассо, Хабарт, на Україні це крос «Геркулес».

Залежно від того яку птицю ви виберете для вирощування на своїй присадибній ділянці, пам’ятайте, що у Вас завжди є вибір яку курочку поселити в свій курник. Бо часом можна заселяти його курми різних напрямів продуктивності.

Бабушкин сад has written 1695 articles

8 thoughts on “Які породи курей вигідніше тримати на власному подвір’ї

  1. Влад says:

    Почему ничего не сказано про такую перспективную, выведенную в Украине, породу курей яичного направления как Барвистая Борковская, которая на сегодняшний день среди пород наиболее популярна, благодаря спокойному характеру, большой яйценоскости, и устойчивости к болезням

  2. Птахівник початківець says:

    Хочеться порадити, особливо початківцям, не ганятись за породистими та дорогими кросами з унікальними характеристиками. Варто для початку спробувати розводити курей безпорідних, адже висока продуктивність кросів, в більшості випадків досягається лише за утримання на птахофермах, де вони забезпечені умовами, які створити вдома практично неможливо, а прості кури більше пристосовані до звичайних умов утримання. Також варто перед тим як вибирати породи чи кроси курей точно зрозуміти що для вас головне в кінцевому результаті, та ті умови в яких ви плануєте утримувати ваших птахів. Адже якщо плануєте головним чином тримати курей для отримання яйця – це одна порода, якщо в клітках – інша, для утримання на вигулі вільному – третя і т.д. І вже точно зрозумівши за яких умов ви плануєте тримати птахів, та ля чого вам вони потрібні вибирати породу, яка підійде найкраще для вас.

  3. Эдуард says:

    В большинстве случаев породистые куры менее продуктивны, чем простые крестьянские выращенные на привычных кормах. Но тут вопрос в уходе, и главное в кормлении. Большинство обычных наших сельских жителей кормят кур пшеницей и кормовой свеклой, даже не задумываясь про то, что курице не хватает, особенно зимой многих элементов, и в первую очередь, витаминов и протеина. Отсюда и выводимость цыплят низкая, и дохнут цыплята так как курица, которая не получает все необходимое с кормом, не может дать здоровое яйцо, и цыпленок выведенный с такого яйца изначально обречен на низкую продуктивность. Хочу поделиться своими успехами в разведении кур, инкубации яиц, и выхаживании молодняка. Процент оплода 90 и выше, выживаемость цыплят практически 100 процентная, куры несут яйца почти каждый день, то есть, к примеру, из 10 кур – в среднем 7-10 яиц в день – и это в марте, когда на улице температура около 0. Секрет думаю в правильном кормлении и естественной селекции – выбраковке малопродуктивных курей и закладка яиц на инкубацию от высокопродуктивных. На данный момент есть немного инкубационных яиц, которые могу продать по 60 грн. за десяток – гарантирую высокий процент оплодотворенных и здоровых цыплят. Мой телефон — 063-358-74-05 — Эдуард.

  4. Галина Ивановна says:

    Эдуард скажите возможна ли пересылка в Чернигов. Дойдут ли яйца Новой почтой, отсылали ли вы уже, какова выводимость после пересылки почтой? А еще было бы неплохо увидеть ваших курей и то как вы пакуете яйца при пересылке. Если все устроит хотела бы заказать на конец следующей недели 50 штук яиц. Буду благодарна за скорый ответ.

  5. Eduard says:

    Галина Ивановна пересылка возможна. Относительно процента вывода после пересылки НП — обычно все хорошо. Хотя бывает всякое — как работает почта гарантировать не могу. Но в большинстве своем яйца доезжают целые и невредимые. В комментариях не могу фото выложить, сфотографировал своих цыплят и создал тему на форуме куда их выложил. Курей попрошу попозировать позже, как будет время также и яйца постараюсь сфотографировать, но паковать стараюсь очень тщательно.

  6. Маркиза says:

    Я вас умоляю. Неужели кто то поверит, что безпородная курка снесет столько же яиц как курица выведенная в институте, над чьей продуктивностью работали десятки, если не сотни людей

  7. Даниил says:

    Маркиза для того чтобы курица выведенная в институте показала свою продуктивность ей необходим соответствующий уход и кормление. А привыкшая к простым домашним кормам, в одинаковых не особо комфортных условиях, в большинстве своем снесет больше яиц, чем курица породистых кровей помещенная в условия далекие от идеальных.

  8. Fedor says:

    Борковская барвыстая проверенная временем и условиями нашего климата – крепкая, выносливая с хорошей яйценоскостью

Leave a Reply