До садіння картоплі готуюся з осені

Цю роботу я розпочинаю одразу ж після збирання врожаю картоплі. Із кращих кущів відбираю середні за розміром бульби (30—50 г) і складаю їх у ящики. Кожний сорт окремо. Ящики розміщую у притінених місцях під деревами (щоб не потрапляли прямі сонячні промені) і витримую протягом 20 днів, поки картопля пройде стадію озеленення. Такі бульби захищені від різних збудників хвороб і краще зберігаються.

Ящики опускаю в погріб, розміщую їх так, щоб взимку кожен з них можна було оглянути, виготовляю таблички з інформацією про сорти.

У нинішньому сезоні намагався не припуститися минулорічних помилок, коли температура в погребі сягала +7°С і вже в грудні картопля почала проростати, тому довелося обривати довгі паростки, що, звичайно, негативно позначилося на врожайності, особливо ранніх сортів.

Тепер кришку погреба я закриваю нещільно і постійно стежу, щоб температура в ньому не піднімалася вище +2°С. За такого температурного режиму картопля до середини лютого ще не починає проростати. Саме такий режим вважаю оптимальним протягом усього періоду зберігання.

Читайте також: Коли садити картоплю

За 40 днів до садіння (а висаджую картоплю 18-20 квітня) бульби дістаю з погреба і зберігаю в дачному будинку, де підтримую температуру +12 — 15°С (протоплюю піч). Розкладаю бульби в ящики шарами і пересипаю їх тирсою, кладу на світле місце, але так, щоб не потрапляли під прямі сонячні промені і паростки не росли догори. Зволожую розчином марганцівки й обпудрюю попелом який збираю ще з літа, спалюючи різні гілки та інші відходи. Таке зволоження за період підготовки картоплі до садіння роблю 3-4 рази.

За тиждень до садіння температуру в будинку знижую до 6 — 8°С, яка відповідає температурі грунту. За декілька днів до садіння велику картоплю розрізую на 2— З частини (картопля першої репродукції виростає велика), щоб у кожній частині бульби було не менше трьох— чотирьох вічок, а зрізи знову обпудрюю попелом.

Під час прогрівання пильную, щоб паростки були зеленими, міцними і не перевищували 1.5—2 см.

Дуже важливого значення надаю підготовці грунту під картоплю. З цією метою після завершення збирання врожаю (приблизно 20 серпня) на всій площі висіваю насіння в суміші з селітрою (1:1) з розрахунку 500 г суміші на одну сотку. До початку листопада (а це період цвітіння гірчиці) рослина сягає висоти 80-90 см, утворюється багато зеленої маси. Я її скошую й переорюю город на зяб. До весни гірчиця перегниє і буде гарним добривом під майбутній урожай.

Читайте також: Підготовка картоплі до посадки

На початку квітня площу під картоплю культивую і в 20-х числах квітня приступаю до садіння.

Ми висаджуємо картоплю за такою технологією: у міжряддях дотримуємося схеми 30+30+70 см. Тобто два рядки садимо на відстані З0 см один від одного, а потім між цими двома рядками залишаємо відстань 70 см. Таким чином, на погонному метрі висаджуємо два рядки, що забезпечує належне освітлення рослин, провітрювання кущів та кращі умови для обробітку грунту. В рядку бульби висаджуємо через 30—35 см, цим забезпечуємо рослинам оптимальну площу живлення. Садимо картоплю на глибину 5—6 см. Для цього під шнурок сапою робимо рівчачок згаданої глибини, кладемо в кожну ямку жменю суміші з перегною, селітри та попелу, потім бульби і загортаємо землею. Через тиждень після садіння засаджену площу боронуємо, руйнуючи при цьому земляну кірку і перші сходи бур’янів, які перебувають у фазі ниточки.

Картопля, залежно від сорту, сходить через 15 — 20 днів, тобто приблизно 5 — 10 травня. На цей час припадають весняні заморозки. Ми повністю загортаємо сходи землею, таким чином рятуємо картоплю і від заморозків, і від першого нашестя колорадського жука.

Під час обробітку грунту, а саме підгортання, ми кожний кущ не підгортаємо, а двічі нагортаємо з обох боків у рядках З0 на З0 см. У міжряддях 30+30 см лише розтушуємо грунт 15-сантиметровим розпушувачем з трьома зубцями. Дуже важливо після кожного дощу зруйнувати кірку, щоб забезпечити доступ повітря до кожної рослини.

Читайте також: Як отримати гарний врожай картоплі в несприятливих умовах

І, нарешті, про сорти картоплі. Їх дуже багато. Тільки до Реєстру сортів рослин України занесено близько 80-ти сортів картоплі. Торік на площі 20 соток я вирощував 31 сорт картоплі вітчизняної та зарубіжної селекції. Це забагато, хоча — кожен з них має свої переваги. 3-поміж ранніх сортів я висаджую Бородянську рожеву та Зов, середньоранню з добрими смаковими якостями — німецький сорт Адретту, а також високоврожайні сорти Доброчин, Чернігівська, Кубинка, Невська, Обрій; із зарубіжних — Санте, Дезіре, Голландська біла та один із нових сортів, ще не зареєстрований в Україні, Агата. Із середньостиглих мені подобаються сорти Горлиця, Лутовська, Слов’янка, із середньопізніх Ікар, Дзвін. На останньому хочу зупинитися окремо. Цей сорт виведений недавно, він занесений до Реєстру сортів рослин України у 2000 р. Універсальний сорт з добрими смаковими якостями бульб з неглибокими вічками, вміст крохмалю в них — 18-18.6 %. У кущі може бути до 35— 40 середніх і великих бульб.

Ще хочу звернути увагу картоплярів на сорт Водограй. Він може давати врожай до 600 ц з гектара. Сорт рекомендований для дитячого та дієтичного харчування, а також хворим на діабет (вміст крохмалю — до 13,6 %).

Поділ сортів за строками достигання, на мою думку, дещо умовний. Всі вони в межах нашої області достигають і їх збирають з середини й до кінця серпня.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply