Як підготувати картоплю до посадки?

Правильна підготовка бульб до посадки дозволяє в майбутньому отримати хороший урожай.

Підготувати бульби до посадки можна за 20-35 днів. Головний показник готовності — добре сформовані паростки, не більше 1 см, не білі ниткоподібні (ознаки вірусних хвороб), а зелені і досить товсті.

Для пророщування використовують ящики або поліетиленові мішки з отворами. Закладають у них бульби при температурі 18-20ºС (шок для пробудження вічок).

Надріз на глибину 1 см поперек бульби застосовують для збільшення кількості паростків. Після чого бульби тримають на світлі при температурі 10-12ºС. Висаджувати в грунт озеленені бульби (більш стійкі до переохолодження) можна і при температурі грунту 3-4ºС.

При комбінованому способі пророщування бульби тримають 20-25 днів на світлі, а потім 5-10 днів в ящиках з будь-яким субстратом. Щоб підвищити стійкість рослин до фітофторозу і ризоктониозу, бульби двічі обробляють 0,02%-им розчином мідного купоросу і 0,1%-им розчином борної кислоти (2 г і 10 г на 10 л води). Всі інші процеси в період пророщування не мають сенсу.

Перед посадкою гребені рихлять (за зиму грунт ущільнився), а бульби опудрюють деревною золою (1 кг на 50 кг картоплі). Органіку вносять з осені разом із закладенням сидератів, якщо їх було недостатньо. Мінеральні добрива можна вносити і восени, і навесні в лунки, але в помірних дозах (інакше бадилля «жирує», а урожай бульб нижче).

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply