Катран може замінити хрін

Катран на наших городах — рідкий гість. А дарма. Вважаю, що його вигідніше вирощувати на городі чи садовій ділянці, аніж хрін. Він смачніший, поживніший, урожайніший за хрін. Катран не засмічує город, а от на хрін люди дуже часто скаржаться

У природу існує більше двадцяти видів. Ростуть вони на півдні Європи, у Центральній Азії в Північній Африці.

В Україні катран татарський, або степовий, росте на берегах Азовського моря. Але в природних умовах кількість його щороку зменшується, тож доцільно вирощувати катран на городі.

Катран — багаторічна рослина з прикореневими сизуватими листками, схожими на капустяне листя. Утворює прямі стрижневі м’ясисті корені циліндричної форми діаметром до 8 см, які й вживають у їжу. Корені багаті на вітаміни, мінеральні речовини, цукор, мають фітонцидні та лікувальні властивості.

У травні у рослини виростає розгалужене стебло, яке має форму кулястого куща висотою до 1 м. Цвіте дрібними білими, з приємним ароматом. квіточками. «Ой не цвіти буйним цвітом, зелений катране…», — співають про неповторну красу цієї степової рослини

О. Ільченко у своїй книзі «Козацькому роду нема переводу»…- пише, що коли цвіте катран, то про те не розповісти й поетові. Навіть прозаїкові всіма засобами красного письменства тої краси не висловити.

Цвіте рослина довго, майже місяць, тому плоди достигають нерівномірно. Збираю їх коли побуріють насінинки, але часто доводиться визбирувати із землі. Насіння у катрану — горошини з твердою оболонкою розміром з горохові. Тільки таке насіння варто збирати, бо воно після стратифікації має високу схожість, дрібні ж насінинки не збираю, тому що вони не дають сходів.

Ця зимостійка світлолюбна рослина досить невибаглива. Росте на будь-яких грунтах окрім заболочених та кислих. Але все ж вагомий урожай коренів дає насамперед на родючих, глибоко перекопаних грунтах. Під осіннє перекопування вношу вато або попіл — це знижує кислотність грунту. Одночасно вношу перегній, а через рік — калійну сіль і суперфосфат.
У мене катран росте вже 15 років, ніяких хвороб на ньому не помічав, але інколи нападає хрестоцвіта блішка. Тещі листя обпудрюю попелом.

Висіваю насіння в листопаді на глибину 3 см, відстань між рядами — 60— 80 см. Інколи доводиться висівати навесні, але перед цим я обов’язково стратифікую його: замочую на 2 год. у воді кімнатної температури, потім змішую з чистим піском і витримую в погребі при 0+2°С три місяці. Сходи від осіннього строку сівби з’являються у квітні. Молоді рослини ростуть повільно. В суху погоду поливаю їх, підживлюю сечовиною, виполюю бур’яни, розпушую грунт. А коли з’являться 2—3 листочки, рядочки проріджую, залишаючи рослими на відстані 30-40 см. Якщо з’являється гусінь, іі збираю вручну. Отрутохімікатів не застосовую

На осінь першого року життя довжина кореня сягає 20— 25 см, маса — до 300 г. Такий корінь уже можна споживати, але намагаюся викопувати 3—5-річні корені, тоді їхня маса сягає 1 кг.

З настанням зими розетка листів відмирає, головка кореня втягується в грунт, і завдяки цьому він не вимерзає взимку. А навесні коли потепліє (у квітні) катран починає вегетацію. Як тільки відростуть молоді пагони з листям та нерозвинутими квітковими бруньками, їх вживаю в їжу сирими в салати, або відварюю у соленій воді і готую як спаржу.

Ще древні римляни вважали, що катран сприяє зміцненню організму і додає сил. А тому легіонери Юлія Цезаря готували коріння катрану на молоці, згодом цю страву давали дітям.

Пізніші дослідження показали, що в коренях катрану міститься багато крохмалю і цукру, тому він корисний і дорослим, і дітям. А в насінні є олія. Хоч і гіркувата, але придатна для їжі. Як бачимо, катран — це досить цінна овочева культура.

Готую катран так само, як і хрін, тру корінь не в приміщенні, а надворі, щоб уникнути сльозотечі. Але протерту масу зберігаю в герметично закритій скляній банці, щоб не втрачалася її гострота.

Ось які страви готую із протертого кореня катрану

Катран із свининою

Беру 1 кг свинини, заливаю 2 л гарячої води, додаю сіль, різні спеції за смаком, варю на слабкому вогні. Потім кладу 1 кг картоплі, зелень. Все це варю до готовності. Виймаю м’ясо, нарізую шматочками і заправляю протертим катраном. А бульйон посипаю дрібно посіченою петрушкою.

Соус із катрану

Одну столову ложку майонезу. 2 склянки сметани перемішую, додаю столову ложку оцту, катран, чайну ложечку цукру, сіль. На 6 год. ставлю в морозильник холодильника.

Салат із листя катрану

Молоде листя відварюю в підсоленій виді, заправляю олією та посилаю сухарями.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply