Календар посадки картоплі. Народні прикмети настання термінів садіння картоплі

Що може бути простіше, ніж садити картоплю? На жаль буває так, що зібраний урожай менше посадженого. Однією з причин є неправильні терміни посадки картоплі. Коли садити картоплю — одне з головних питань при агротехніці цього незамінного для більшості українців овоча.

Як визначити терміни садіння картоплі в Україні

Більшість людей саджають картоплю під час травневих свят. Однак це не завжди правильне рішення. Тільки при правильному розрахунку терміну посадки і достатнього догляду за культурою можна домогтися максимального результату. Якщо посадити картоплю раніше, її бульби погано проростають через холодний грунт. У разі великої вологості картопля можуть вразити хвороби або ж вона почне підгнивати, в результаті чого взагалі не виросте кущ. При ранній посадці є ймовірність того, що сходи буде уражені заморозками.

Під час пізніх термінів посадки картопля потрапить в сухий грунт, що так само знизить її потенційний урожай.

За статисткою врожайності, відхилення від оптимального строку посадки на 10 днів пізніше або раніше в будь-якому випадку знижує врожайність на 15-20%.

Вибір термінів садіння картоплі

Як показує багаторічна практика, оптимальний час посадки настає, коли грунт прогрівається на глибині 10-12 см до +7 .. + 8 ° С, коли заморозки вже пройшли (вони і є найбільш згубними для врожаю). Такий час можна визначити декількома способами – виміряти температуру грунту на глибині 10-12 см, або скористатися народними прикметами: Садити картоплю потрібно коли починає цвісти черемха, кульбабки, а у берези починають прорізатися листочки з бруньок. Якщо бути точним, то цвітіння черемхи починається через 10 днів після появи листочків берези і свідчить про початок посадкового марафону.

Прогрівання грунту багато в чому — випадковий процес, на який великий вплив має географічне розташування. Для країн пострадянського простору з помірним кліматом (Україна, Білорусь, західна частина Росії) встановлено, що в середньому до необхідної температури в 7 ° С на глибині грунту 10 см, 70% полів прогрівається в третій декаді квітня. У більш північних районах цей термін зміщується на першу декаду травня.

Переваги садіння картоплі в оптимальні строки

При посадці в оптимальний термін сходи картоплі з’являться вже через 3-4 тижні, в цей період вірогідність появи заморозків незначна, що дозволить добре прорости коренеплоду. Найпершими починають садити пророщені бульби і картоплю, підготовлену на насіння. Потім садять пізні і пізньостиглі сорти. Не варто забувати, що при пізній посадці бульби втрачають велику кількість вологи, до того ж сильно проростають. Обламування паростків призведе до погіршення врожаю.
Таким чином, все-таки не даремно повелося садити картоплю в травневі свята — цей період є для більшості регіонів України оптимальним. Якщо ж настає рання весна, можна починати посадку в перші теплі дні за умови того, що рослинність починає оживати. Але тоді краще підтвердити правильно вибраний термін достовірним джерелом погоди. При дотриманні цих простих правил слід очікувати хорошого врожаю картоплі.

Бабушкин сад has written 1694 articles

2 thoughts on “Календар посадки картоплі. Народні прикмети настання термінів садіння картоплі

  1. Валентина Іванівна says:

    Коли садити картоплю цього року — 2016, хтось вже посадив? З понеділка по прогнозам вже буде тепло варто спробувати посадити хоча б клаптик – хочеться ранньої картоплі дуже.

  2. Карась says:

    Цього 2018 року взагалі рано посадили картоплю. А як не садити якщо дощів немає і не очікується і стоїть тепла погода. Земля вже можна сказати суха, а якщо ще 2 тижня почекати то взагалі стане не земля а пил.

Leave a Reply