Як ефективно використовувати землю на власній ділянці

Хочу поділитися своїм багаторічним досвідом максимального використання присадибної ділянки. Гадаю, він стане в пригоді, особливо тим, у кого землі обмаль, а хочеться все мати.

Насамперед про те, як краще використовувати місця поблизу будинків, кухонь та сараїв. У південних областях, як правило, на кожній садибі є виноград, з нього роблять альтанку від воріт до будинку, а також над подвір’ям, де нічого рости не може. Це дає змогу не тільки забезпечити сім’ю свіжими ягодами, а й зробити своє домашнє вино та законсервувати сік.

Дехто помилково вважає, що виноград — це тільки південна рослина. Проте такий, наприклад, сорт, як Альфа, можна вирощувати на всій території України, навіть у північних і передгірських районах, бо він дуже морозостійкий (до мінус 40°) та невибагливий, достигає рано і за будь-яких умов. У південних, центральних та південно-західних областях добре вдаються Лідія та Ізабелла, але краще садити більш якісні сорти з великими гронами — Ананасний та Медовий.

Та не слід чекати, поки виноград виросте, а шпалери та альтанки «прогулюють». У перші роки там потрібно вирощувати високорослі помідори, огірки, квасолю, але не слід садити їх близько біля кущів, щоб не затінювали виноград.

Овочеві грядки також можна використовувати ефективніше. Я роблю це так. Нарізав з дроту-катанки діаметром 8 мм відрізки такої довжини, щоб її вистачило на ширину плівки та ще встромити в землю. Потім ці дротинки згинаю півколом і заглиблюю в землю кінці. Секції розміщую через 1 м, довжина тунелю довільна. Зверху пропускаю тонкий (1 мм) дріт, яким скріплюю між собою дуги, кінці натягую та закріплюю до кілків, забитих з торців тунелю. Ось і вся підготовка, але її краще робити ще з осені, бо взимку грунт мерзлий.

З настанням теплих днів на початку весни, коли великих морозів вже не слід чекати, тунелі закриваю плівкою. Завдяки цьому грунт розпарюється, нагрівається та злегка підсушується. Ось тоді і висіваю редиску та висаджую цибулю на перо. Приблизно 20 квітня, коли вже не може бути великих приморозків (до мінус 5°), плівку знімаю, каркаси розбираю та встановлюю в іншому місці, де висаджую ранні помідори, перець, баклажани, висіваю насіння огірків, динь, кавунів та інших культур. Коли мине загроза заморозків, приблизно 15—17 травня, плівку знімаю й розбираю тунелі. Тож використовую їх двічі за весну, результати добрі.

Висаджую під такі тунелі і ранню капусту. Для цього насіння висіваю у теплий парник на початку або в середині лютого, розсаду висаджую під плівку наприкінці березня. Знімаю плівку 20 квітня, бо капуста не боїться невеликих заморозків. Тим часом грядки цибулі та редиски, висіяні під плівку, вже віддали врожай, тому перекопую їх та висаджую помідори, капусту й інші культури. Отже, грядки дадуть два врожаї.

Вирощую два врожаї на одній грядці і в інших комбінаціях. Наприклад, саджаю у відкритий грунт розсаду ранньої капусти десь 20 квітня, але залишаю між рядками не 50, а 60 см. У травні посередині міжрядь висаджую розсаду середніх та пізніх сортів помідорів (сорти повинні бути штамбові, низько- та середньорослі, кущі у них не розлогі, а ростуть вгору). Це такі сорти: Волгоградські, Японський карлик, Консервний штамбовий та ін.

Рання капуста найбільше розростається в ширину, коли зав’язуються головки, помідорам, як правило, вона не заважає, але, якщо потрібно, можна зірвати декілька листків (на якості капусти це не позначиться). У червні капусту вирізую, стебла вириваю з корінням та складаю в компостні купи, розпушую й розрівнюю міжряддя. Кущі помідорів, особливо пізніх сортів, на цей час ще невеликі і сусідство капусти не зашкодило їм, навпаки, вони одне одного захищали від шкідників. Таким способом збираю два врожаї з однієї ділянки землі.

Так само вирощую і пізню капусту, тільки тут використовую ранні та дуже ранні сорти помідорів. Висаджую їх у травні, а в червні посередині міжрядь — пізню капусту. Як правило, ранні помідори збираю в кінці липня та на початку серпня, а в пізньої капусти у цей час починають змикатися листки і на початку вересня зав’язуються головки. Після видалення огудини помідорів слід також розпушити грунт.

Є варіант і з трьома урожаями: наприклад, перша культура — цибуля на перо під плівкою, потім ранні помідори, а в міжряддях пізня капуста. Можна також посадити дуже ранню картоплю, а коли утворяться товарні бульби, викопати її (на молоду), перекопати грунт та висадити пізню капусту розсадою.

Загальноприйнято, що під деревами та в інших затінених місцях виростити бодай щось майже неможливо. Але це не так — і тут можна мати добрий урожай, якщо посадити ремонтантний сорт суниці Женева. На відміну від інших сортів, він навіть любить наполовину затінені місця і дає з весни до пізньої осені великі, смачні, із щільним м’якушем ягоди, які до того ж дуже добре транспортуються. Висаджувати його потрібно з інтервалом 35 см між кущами та 50 см між рядами, а от такі сорти, як Кардинал і особливо Гігантелла Максим — 50 см між кущами та 60 см між рядами, бо кущі у них дуже великі (до 70 см у діаметрі).

В. В. ГУДЗЕНКО, 273200, Одеська обл., м. Балта

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply