Як виростити помідори при будь-якій погоді

Ще взимку вирішив посіяти побільше помідорів для надраннього врожаю. Відомо, що чим раніше вони достигнуть, тим більший прибуток можна мати. 5 лютого посіяв помідори в ящики. Насіння надійних, ранніх сортів протруїв, замочив у стимуляторах, загартував. 13-15 лютого з’явилися гарні рівненькі сходи. Цієї весни вирішив зекономити на опаленні теплиці, тому ящики з сіянцями тримав на підвіконні. Вікна виходять на південну сторону. Проте, щоб запобігти витягуванню від нестачі світла, зверху над ящиками підвісив дві лампи денного світла, які вмикав щовечора, аби продовжити світловий день. А позаду підвіконня повісив блискучі дзеркальні штори-жалюзі, які продаються у господарчих магазинах. Старанно доглядав за сіянцями. Світло вони отримували з трьох боків, тож не витягнулися.

Попередньо в теплиці підготував 1000 горщиків для пікірування. Для розсади я виготовив дві тисячі саморобних горщиків, нарізних з пластикових пляшок. Обрізав верх і низ, щоб отримати циліндрики діаметром 8-10 і висотою 10-12 см. Вже п’ять років ними користуюся. Не купую дорогі стаканчики і не зшиваю з плівки.

Отож розпікірував свою тисячу сіянців у горщики в теплиці. В минулі роки я опалював теплицю за допомогою грубки. Мав клопіт заготовляти дрова, вугілля, підтримувати необхідну температуру, щоночі по кілька разів підкидати паливо. Хто цим займався, той знає, яка це морока. Тож в цьому році вирішив спростити справу. Подумав: а чому б не скористатися електрообігрівом?

З досвіду знаю, що у цього способу є свої переваги: зручне регулювання температури, чого не скажеш про грубку. Ще один позитивний момент — прогрівається один і той самий об’єм повітря. Вентиляція не обов’язкова. А при роботі грубки гаряче повітря струменем з димаря гріє атмосферу. В теплиці створюється знижений тиск, тому з усіх щілин підтягуються холодні струмені повітря, які охолоджують всю теплицю, і так безперервно.

Придбав у магазині тепловентилятор потужністю 1-2 кіловати з перемикачем потужності з терморегулятором. Встановив у теплиці горщечки з помідорами однією смугою 1,5×7 метрів. Цей розсадник додатково накрив плівкою на дугах. Отримав теплицю в теплиці. І всередині її встановив тепловентилятор. Об’єм обігріву становив до 15 кубометрів.

Вдень, коли світило сонце, температура в теплиці була +20-25°С навіть без обігріву. Вночі при 2-5° морозу надворі у розсаднику трималася на рівні +10-15°С. У деякі морозні ночі, коли було мінус 10°, накривав розсадник подвійним шаром плівки і так підтримував необхідну температуру.

Звичайно, грубка в теплиці була і дрова про всяк випадок я заготовив, але ні разу скористатися грубкою не довелося. Електрообігрів діяв надійно. Перші ночі вставав, контролював, як все працює. Та проблем не виникло. Увечері накидав на розсадник подвійну плівку, вмикав тепловентилятор. До речі, потужністю 2 кіловати користувався дуже рідко, лише 3-4 ночі. В інший час одного кіловата вистачало для підтримання оптимальної температури. Мій електрообігрів працював надійно.

До 15 квітня виростив гарну розсаду 60-денного віку, деякі рослини вже почали квітувати.

15 квітня висадив розсаду на город і накрив плівкою на дугах. Були весняні, сонячні, теплі дні. Все так добре починалося, та в ніч на 20 квітня я почув про загрозу приморозків Особливо не хвилювався: грядки ж під плівкою, однак про всяк випадок частину парників накрив другою старою плівкою і спокійно пішов спати. А дарма. Зранку прокинувся, перевірив город і побачив, що плівка вкрита інеєм. Що дуже сумно, інеєм був вкритий і внутрішній шар плівки, і навіть розсада помідорів, яка підмерзла навіть під плівковим укриттям. Як виявилося, це були не ранкові приморозки, а справжній мороз.
Температура з одинадцятої вечора до шостої ранку трималася на рівні -4-7°. У нас навіть взимку таке рідко трапляється. Тож плівкове укриття нічим не допомогло, а ті рядки, які були накриті подвійним шаром, залишилися неушкодженими.

Частина розсади загинула, а ті рослини, що залишилися, втратили перші квітки і частково листя. Довелося частину городу пересаджувати (про всяк випадок підготував резервну розсаду сорту Ляна). Хоч вона і не була така, як попередня, а трохи молодша, після нічних приморозків довелося і її садити.

Розсаду Ляни для отримання хоч якогось раннього врожаю (про надранній вже не йшлося) висадив за своєю улюбленою схемою. Практикую загущене садіння спареними рядками, відстань між парами рядків — 50 см, потім стежки 80 см, а відстань у рядку — 20 см. Під звичайним плівковим укриттям за такою схемою розміщуються чотири рядки рослин.

Комусь може здатися, що це надто загущено. Отож якщо хтось скопіює цю схему і залишить кущі рости, як заманеться, то і врожай буде мізерний. Буде ліс з гілок та листя. Я роблю по-іншому. Як підростуть рослини — видаляю 3-4 нижні пасинки. Вздовж рядків натягую невисоку шпалеру (40-50 см) і підв’язую кожний кущ. Завдяки такому догляду отримую високий ранній врожай. Хоча кожен кущ дає менше плодів, ніж за звичайного садіння, та перевага цього способу — у спалаху врожайності в дуже ранні строки.

Плодоношення триває З0 днів. Якщо цей метод використати для бізнесу, то гарні заробітки гарантовані.

Дуже багато читачів запитують про нові методи підвищення врожаїв, агротехніку, цікаві технології, експерименти. Я і зараз впроваджую нові технології. Моя мета — виростити високі врожаї за несприятливих умов, з мінімальними фінансовими затратами.

Практикую високоврожайне овочівництво без поливу. За 6 років ця технологія значно доповнилася десятком різних тонкощів, елементів агротехніки. Завдяки цьому нормальний врожай у посушливих умовах — 2-2,5 кг з куща помідорів при густоті насадження 400 шт. на сотку.

На наступний сезон року випробую ще один із своїх способів, завдяки якому, витративши у 3-5 разів менше добрив, води для зрошення, можна отримати до 5 кг з куща помідорів, до 2 кг картоплі, огірків, а врожай високорослих помідорів навіть без сівозміни набагато перевершує звичні показники. За впровадження таких методів я отримував призові місця в конкурсах бізнес-планів на Всеукраїнському рівні.

Хочу порівняти врожайність овочів, вирощених за технологією Міттлайдера. Цікаво: може, хтось із читачів вже користувався цим методом? Про підживлення, добрива відомо все. Проте хотілося б довідатися про реальну врожайність у цифрах: кількість врожаю в кілограмах з куща, з сотки.

Багато городників чекають поради, як захистити помідори від хвороб, просять розкрити свою секрети. Чомусь більшість з тих, хто купує моє насіння, вважають, що я користуюся якимись диво-препаратами, завдяки чому мої помідори не хворіють. Проте у мене немає ніяких секретів. Просто твердо усвідомив: врожай залежить від правильної агротехніки, дотримання вимог до вирощування. Якщо, наприклад, рослини помідорів будуть добре доглянуті, в міру напоєні та нагодовані, то матимуть природний імунітет до несприятливих факторів, і потреба в хімічному захисті буде мінімальною. Коли все ж таки виникає необхідність обробити кущі від фітофтори, то я не шукаю якийсь диво-препарат. До плодоношення можу обробити ридомілом. Під час наливання плодів і до достигання обприскую препаратами чемпіон або квадрис. Але так роблю не щороку, а тільки коли виникає потреба.
Ці препарати обрав не тому, що вони якісь особливі. Це звичайні хімікати, і при правильному обробітку захищають рослини від хвороб, до того ж їх можна придбати без проблем.

Запитують мене, чи користуюся народними способами боротьби з фітофторою і якими саме. Я знаю кілька рецептів. Деякі з них застосовую на практиці. Але вони не завжди спрацьовують так, як хотілося б. Та це й зрозуміло, адже ці альтернативні методи не такі сильнодіючі, як хімічні препарати. Колись я обробляв грядки часниковим настоєм. Добу настоював 200 г подрібненої зелені в 10 літрах води, після цього обприскував помідори. Також непоганий ефект дає 1%-ний настій попелу. Його необхідно настоювати добу, процідити й обприскувати. Це ще непогане підживлення рослин мікроелементами.

Запобіжним засобом проти фітофтори є 10%-ний розчин молока на воді з додаванням кількох крапель йоду. Чув, хоч і не перевіряв, що багатьом городникам допомагає настій кропиви, який має антисептичні та стимулюючі властивості. Відомо, що фітофтора — це грибкова інфекція. То ж можна спробувати обприскати кущі таким препаратом. Купують в аптеках протигрибкові таблетки трихопол, розчиняють одну таблетку в літрі води і обробляють город.

Та я найчастіше користуюся слабким світло-рожевим розчином марганцівки. Ним обробляю рядки помідорів у період плодоношення регулярно, 1-2 рази на тиждень.
Сподіваюся, що мої поради допоможуть городникам отримувати високий ранній врожай помідорів.

М.П. Курінний, смт Високопілля, Херсонська обл.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply