Декоративна капуста

Як швидко все змінюється в нашому житті, в тому числі й квітковому! Пам’ятаю, як років десять тому на виставці квітів, яка відбувалася у Дніпропетровську, ми зробили композицію з декоративної капусти. Тоді багато відвідувачів виставки з цікавістю підходили до неї, щоб доторкнутися, детальніше розгледіти і розпитати: що це за дивина така?

Сьогодні чимало квітникарів вирощують цю красуню у своєму квітнику. Дивуємося ми тепер тільки новим сортам і гібридам. Сорти, котрі вперше вирощували минулого літа, вразили своєю красою та оригінальністю. Майже кожен дачник, котрий проходив повз нашу ділянку, милувався цією дивовижною красою, декотрі просили сфотогруватися. А яких тільки порівнянь та епітетів не давали цим чудовим рослинам!

Декоративну капусту порівнювали з чарівними фонтанами, пір’ям павичів, трояндами. І, дійсно, рослини сорту Red Peacock F-j з ажурним яскраво — бузковим або білим листям нагадують екзотичні пальми. На жаль, фото не передає вишуканість малюнку на білому листі, а різноманітні риски й цяточки створюють неповторні візерунки мережива, котре сплела сама чарівниця-природа.

Сорт White Crane F-1 вражає своєю елегантною ошатністю: на міцному стовбурі наприкінці літа один за одним з’являються бокові пагони розкішних, начебто порцелянових троянд, котрі перетворюють рослину у величезний, невимовної краси букет. Сорти White Xmas F-1, Red Pegeon F-1 заворожують своїм хвилястим гофрованим листям, у них ефектні не тільки окремі листки, але й поєднання форми та кольорів всієї рослини: рожевого і темно-пурпурного, жовтого і зеленого, ніжно-салатового і білого.

Декоративну капусту краще висаджувати групами. Дуже ефектна композиція створюється з різних сортів декоративної капусти. Пік її краси починається в осінні прохолодні дні і ледь морозні ночі. Саме тоді її листки набувають особливої яскравості. Вона успішно витримує невеликі приморозки. Легкий сніжок та паморозь роблять її фантастично красивою.

Вирощувати капусту краще розсадним способом, тому що у неї тривалий вегетаційний період. Насіння висівають у березні в ємкості з шаром землі 10-15 см. Кращий склад суміші — дернова земля разом з перегноєм, непогано додати трохи торфу. Для профілактики грибкових захворювань ґрунтосуміш поливаємо слабким розчином марганцівки. Сходи з’являються дуже швидко. Пікіруємо рослини в період добре розвинутих сім’ядольних листочків.

Температурний режим звичайний: до появи сходів і в початковий період температуру бажано витримувати +8…+10°С. Потім її підвищують до + 15…+20°С. Поливають розсаду рідко, але рясно, систематично провітрюють. Пересаджування у відкритий ґрунт роблять дуже обережно, намагаючись зберегти грудку землі. Якщо рослин не багато, процес можна значно спростити, вирощуючи рослини у торф’яних таблетках «джіффі».

Під час вирощування капусти необхідно пам’ятати, що рослини добре почуваються і гарно розвиваються на сонячних місцях та легких некислих ґрунтах. Відстань між рослинами залишаємо 50-70 см. Декотрі сорти потребують опори. У спекотне літо на капусту часто нападає хрестоцвіта блішка. Особливо шкодочинна вона для сходів, що тільки-но з’явилися.

Якщо ви буваєте на своїй ділянці тільки у вихідні, то трапляється, що за тиждень вашої відсутності блішки можуть повністю з’їсти крихітні сходи і здається, що капуста навіть не сходила. Але це проблема всіх капуст, а не лише декоративних. Заходи боротьби також загальні: посипають ґрунт і сіянці тютюновим пилом, попелом або обприскують піретроїдними препаратами.

Проти капустяного білана, котрий може з’явитися в середині літа, використовують біопрепарати або збирають шкідників вручну. Це може й не знадобитися, і рослина самостійно впорається з цими проблемами. У спеку частіше влаштовуйте капусті холодний душ, це значно ліпше для неї і гірше для шкідників, ніж просто полив. Профілактикою будь-яких захворювань капусти є своєчасне розпушування ґрунту, особливо після поливів та дощів. Доречним буде і внесення калійних добрив з мікроелементами.

Декоративна капуста невибаглива і добре витримує пересаджування, якщо викопати її з великою вологою грудкою. Робити це краще за дощової похмурої погоди або ж надвечір. Інколи мені доводилося пересаджувати капусту кілька разів за літо, тому що ніяк не вдавалося

знайти їй гідне місце. На початку літа капусту можна посадити навіть на овочевій грядці, а ближче до її зіркового часу пересадити на більш «парадні» місця. До того часу в квітнику часто з’являються місця, котрі можна звільнити від ранніх квітів, які вже втратили свою красу: незабудок, лакфіолі, льону, нігели, міму-люсу.

Багато хто часто запитує, як отримати насіння декоративної капусти. Справа ця клопітна, але ті, хто любить поекспериментувати, можуть спробувати, якщо не йде мова про гібриди F-1. Капуста — рослина дворічна, тому насіння утворюється тільки на другий рік вегетації. Для цього пізно восени кілька найбільш декоративних кущів викопують з коренем, видаляють пожовкле і частину нижнього листя та прикопують у вологий пісок до весни. Пісок необхідно підтримувати трохи вологим.

Температура зберігання має бути близькою до 0°С. Зимувати рослини можуть у погребі або в іншому непромерзаючому приміщенні. Висаджують маточники у відкритий ґрунт рано навесні. Насіння визріває не одночасно, тому збирати його потрібно поетапно, дозарюючи у стручках.

Виростіть у своєму садку декоративну капусту, і ви більше ніколи не розстанетеся з її красою.

Бабушкин сад has written 1695 articles