Секрети вирощування білокачанної капусти

Виростити щедрий урожай білокачанної капусти мріє кожен городник. Капуста вимоглива до кислотності грунту і вмісту в ній поживних речовин. Що ж потрібно робити?

Приступаючи до вирощування капусти, насамперед визначите місце посадки. Будь-яке затінення грядки, навіть зовсім незначне, знизить урожай. На кислих грунтах капуста не росте. Поганий урожай капусти виходить на грядках, де попередниками були редис, редька, будь-які види капусти. На капустяних грядках можна вирощувати сидерати (білу гірчицю, редьку).

Осіння підготовка грядки

Кращими попередниками білокачанної капусти вважаються бобові, картопля, огірки. На одному і тому ж місці вирощувати капусту можна не більше 2 років поспіль. Вибравши сонячну і рівну або з невеликим південним або південно-східним нахилом ділянку можна приступати до його підготовки для вирощування білокачанної капусти.

Для розкислення грунту восени вносять гашене вапно, крейду або торф’яну золу приблизно 2 склянки на 1 кв.м. Доломітове борошно з цією метою можна вносити і ранньою весною. Вапнування грунту знизить його кислотність і збагатить кальцієм, а також само вбереже майбутній урожай від самої неприємної хвороби — кили.

Капуста дуже любить органічні добрива, тому восени вносять до 2 відер перегною або компосту на 1 кв.м. Якщо органіки немає в достатній кількості, можна на грядку внести мінеральні добрива. Селітра, аммофоска, суперфосфат, сечовина — всі ці добрива сміливо можна вносити під капусту, в кількості 30 г на 1 кв.м. Деревна зола теж не буде зайвою.

Перекопка ділянки під капусту проводиться на штик лопати.

Весняна підготовка грядки

Якщо восени підготувати ділянку не вдалося, зробити це можна і навесні. За місяць — півтора до висадки розсади ділянку глибоко перекопують. Для вапнування ґрунтів можна використовувати доломітове борошно (вапно і крейда навесні не вносяться). Навесні добрива можна вносити безпосередньо в лунки при посадці. У кожну лунку — піввідра компосту або стиглого гною, 10 г суперфосфату або нітроамофоски, жменю золи. Все ретельно перемішується з землею, щоб уникнути прямого контакту коренів рослини з добривами.

Тепла грядка

Капуста – овоч, який здатен накопичувати нітрати. Вирощувати капусту рекомендується лише на другий рік використання теплої грядки, тому що в перший рік в її грунті вміст нітратів підвищений. Готується така грядка восени. Для закладки споруджується короб з дошок або інших матеріалів. Набивається короб всіляких органічним сміттям. Гілки, листя, бур’ян, кухонні овочеві очистки — все підійде, навіть вовняні ганчірки. На дно укладаються більші фракції, вище — дрібніші. Органіка укладається шарами, проливається розведеним гноєм і утрамбовується. На кожен шар розсипається або проливається будь-який біопрепарат, що прискорює розкладання відходів. Самий верхній шар в 15 см — земля або компост.

Бабушкин сад has written 1694 articles

One thought on “Секрети вирощування білокачанної капусти

  1. Тетянка says:

    Вирощування капусти – процес досить легкий, важливо дотримуватись деяких вимог. Зможете забезпечити оптимальну вологість грунту – будете мати врожай великих качанів капусти. Якщо його не з’їдять шкідники, і це друга вимога – боротьба з шкідниками, без цього агрозаходу виростити капусту неможливо. В період зав’язування головок можна використовувати біопрепарати, які також відмінно справляються з шкідниками. Як бачите всього дві вимоги виконання яких гарантує вам гарний врожай капусти.

Leave a Reply