Цілющі властивості кукурудзи

Кукурудза — чи не найстародавніша хлібна культура на землі. У Мексиці знайшли пилок кукурудзи вік якої становить 60 тисяч років. Під час археологічних розкопок знайдено качани, які належать до 2500 р. до н. е. Першим європейцем, що побачив кукурудзу, був Христофор Колумб. Згодом у Європі почали вирощувати її в садах винятково як декоративну рослину і лише потім гідно оцінили смакові якості кукурудзи.

До речі, коли за часів правління М. Хрущова в СРСР мільйони гектарів землі були у «володарюванні» струнких довгоногих зелених шеренг цієї культури, люди часто порівнювали кукурудзу з дорогоцінним металом і навчилися виготовляти з неї ізоляційні матеріали, папір, лінолеум, кіноплівку, корки, а також олію, крупу, борошно й навіть цукерки. Нині з качанів кукурудзи одержують желатин, з якого у фармацевтичній промисловості роблять розчинну оболонку для ліків у капсулах. Втім, приємний смак і можливість використання у різних галузях виробництва — не єдині цінності кукурудзи. Головне багатство цієї рослини — унікальний вітамінний склад і цілющі властивості.

Кукурудза здавна застосовувалася з лікувальною метою у народній медицині. Цілителі і травознавці рекомендували її при захворюваннях печінки, жовтяниці, набряках застійного характеру, різних кровотечах, жіночих хворобах та як заспокійливий засіб. Призначали її також при захворюваннях сечостатевих органів.

Знаходить кукурудза широке застосування і в науковій медицині. Так, встановлено, що рідкий екстракт і настій кукурудзяних рилець збільшує відтік жовчі, зменшує її в’язкість, питому вагу і вміст білірубіну, прискорює процес згортання крові, посилює діурез тощо.

Нині вчені і медики продовжують вивчати харчові та фізіологічні властивості кукурудзяної олії, яка має хороші смакові якості і за засвоюваністю схожа на вершкове масло і рослинні жири. Кукурудзяна олія значно знижує рівень холестерину в крові, тому вона використовується з профілактичною та лікувальною метою за атеросклерозу.

Лікуємося кукурудзою

При запаленні печінки в народній медицині використовують кукурудзяні волокна, що облягають качан, їх заварюють і п’ють як чай протягом тривалого часу, інколи до півроку.
Від гастриту корисне пюре з кукурудзи.
При закрепах, хворобах печінки, подагрі, нефриті рекомендується кукурудза, зварена в качанах, із маслом.
За проносів вживають підсмажені зерна кукурудзи з медом.
За ожиріння 1 столову ложку подрібнених кукурудзяних приймочок заливають склянкою холодної води, доводять до кипіння, варять на слабкому вогні у щільно закритому посуді протягом З0 хвилин. Потім охолоджують і проціджують. П’ють по З столові ложки кожні З години.
Для зниження апетиту слід приймати настій кукурудзяних приймочок по 1 столовій ложці 4-5 разів на день.
При ревматизмі 1,5 чайної ложки кукурудзяних приймочок залити склянкою води, кип’ятити на слабкому вогні 10 хвилин. Випивати за день 2-3 склянки такого відвару. Курс лікування — 8 тижнів.
Для профілактики атеросклерозу кукурудзяну олію радять приймати по 1-2 столові ложки двічі на день за 30-40 хвилин до їди.
При гіпертонії 0,5 склянки кукурудзяного борошна залити склянкою теплої води, настояти добу. Приймати по 2 столові ложки цієї суміші перед їдою 3-4 рази на день.
За безсоння втирати протягом 5-7 хвилин кукурудзяну олію в потилицю, а також розтерти ним долоні, п’яти, великі суглоби (колінні, ліктьові, гомілковостопні й променезап’ястні).
Щоб знизити рівень холестерину в крові, слід вживати кукурудзяну олію по 1 столовій ложці тричі на день. Курс лікування — 3 тижні з перервою на 3-4 тижні, всього 3-4 курси на рік. Олію також застосовують для приготування їжі.
Для стимуляції виділення жовчі та кращого її відтоку радять щоденно вживати по 1 столовій ложці кукурудзяної олії натщесерце.
За недокрів’я 1 столову ложку свіжих кукурудзяних приймочок залити склянкою окропу, настояти З0 хвилин, процідити. Приймати по 0,5 склянки тричі на день через 2 години після їди.

Застереження

Настій кукурудзяних стовпчиків із приймочками протипоказаний за виснаження організму, поганого апетиту, цукрового діабету та ожиріння, а також пацієнтам із зниженою масою тіла.
Препарати з них можуть спричинити контактний дерматит (почервоніння, сип), алергійний риніт.

Протипоказанням до застосування кукурудзяних приймочок є підвищене згортання крові, тромбофлебіти й схильність до тромбоутворення.

Слід також зазначити, що нині дедалі більшого поширення у торговельній мережі набуває генетично модифікована кукурудза. Звичайно ж, вона не лише не корисна, а й небезпечна для людини, бо немає впевненості, що така кукурудза не містить алергенів і токсинів, а її поживна цінність не зменшилася з певних причин. Тож, купуючи овочі в магазинах, уважно вивчайте маркування на упаковці. А щоб не піддавати себе ризику, застосовуючи генетично модифіковані продукти, краще лікуватися кукурудзою, вирощеною самотужки з екологічно чистого насіння на власних дачних ділянках.

Маски з кукурудзи

Маски для обличчя з кукурудзяних зерен добре зволожують і відбілюють шкіру, чудово очищують її та надають еластичності й пружності.

Для очищення шкіри кукурудзяне борошно слід змішати з кип’яченою водою до кашкоподібного стану. Перед нанесенням суміші потримати обличчя над парою, додавши до гарячої води квітки ромашки. Через 5-7 хвилин після розпарювання витерти обличчя серветкою й нанести кукурудзяну суміш на 15-20 хвилин. Зняти суміш ватним тампоном, змоченим водою кімнатної температури. Нанести живильний крем. Таку процедуру виконують 1 раз на 2-3 тижні.

Для зволоження та омолодження шкіри кукурудзяне борошно радять заварити окропом, дати суміші охолонути й половину теплої маси нанести на обличчя. Через 15 хвилин змити кашку теплою водою. До решти завареного борошна додати кілька крапель лимонного соку й знову нанести маску на 15 хвилин.

Для омолодження шкіри зерна кукурудзи подрібнити у кавомолці, додати яєчний жовток і нанести суміш на обличчя на 15-20 хвилин. Змити маску теплою, а потім прохолодною водою.

За сухої шкіри слід розтерти 1 яєчний білок з 1 чайною ложкою кукурудзяної олії, перемішаної з 1 чайною ложкою меду. Суміш накласти на 20 хвилин, потім зняти теплим ватним тампоном. Накладати таку маску радять 1-2 рази на тиждень.

За жирної шкіри та щоб усунути сальний блиск, 2 столові ложки кукурудзяного борошна слід
змішати з яєчним білком, збити до утворення піни й нанести суміш на обличчя ватним тампоном. Через 20 хвилин маску зняти вологою косметичною серветкою. Вмитися варто спочатку теплою, а потім прохолодною водою й нанести на шкіру живильний крем.

Блюда з кукурудзи

Салат пікантний
Для приготування потрібно: 1 банка десертної кукурудзи, 200 г чорносливу, 4 яйця, 150-200 г твердого сиру, 200-250 г майонезу, 2-3 зубочки часнику, сіль за смаком.
Солодкий чорнослив замочити на 2-3 години. Потім промити його, видалити кісточки й подрібнити. Яйця зварити, почистити й посікти. Сир натерти на великій тертушці. Подрібнити часник і перемішати все у глибокій мисці, додавши десертну кукурудзу та сіль. Приправити салат майонезом і поставити його в холодильник на кілька годин, щоб добре просочився.

Кукурудзяна каша
Для приготування потрібно: на 1 склянку кукурудзяного борошна — 2 склянки води, 1 столова ложка цукру, 1 яйце, 3 столові ложки масла, сіль за смаком.
У киплячу воду додати сіль, цукор, засипати кукурудзяну крупу, але не розмішувати, поки вода знову не закипить. Щойно вода з крупою закипить, швидко все перемішати, щоб вийшла однорідна (без грудок) каша. Зрівняти її поверхню, закрити посуд кришкою й залишити страву мліти на слабкому вогні або в духовці протягом 10-15 хвилин.
Варити цю кашу необхідно не раніше ніж за 20 хвилин до їди. До каші варто подати пряжене масло й круто зварене яйце. За необхідності масло можна замінити на сметану.

Кукурудзяна запіканка з фаршем і овочами
Для приготування 4 порцій потрібно: 500-600 мл бульйону, 1 мускатний горіх, 1 цибулина, черства булочка, яйце, 10 г кукурудзяної крупи, зубочок часнику, 500 г рубленого м’яса, 100 г моркви, 200 г горошку (можна замороженого), 200 г тертого сиру «Гауда», сіль, перець.
Висипати у 350-400 мл киплячого бульйону кукурудзяну крупу й варити 15 хвилин на слабкому вогні. Булочку розмочити, віджати й розім’яти. Цибулю та часник подрібнити. Змішати булочку та м’ясо, приправити сіллю, перцем і мускатним горіхом. Кукурудзяну кашу викласти на дно змащеної жиром форми. Зверху викласти м’ясний фарш і запікати протягом З0 хвилин за температури 200°С.
Моркву подрібнити. Разом із горошком варити 5 хвилин у 150-200 мл бульйону. Злити бульйон, викласти овочі разом із сиром поверх м’ясного фаршу. Поставити ще на 10 хвилин у духовку й запекти до готовності.

Бабушкин сад has written 1695 articles