Що можна посадити на городі в другій половині літа?

У моїх сусідів по дачі якось не прийнято використовувати грядки що звільняються до середини літа для повторної посадки в поточному сезоні. У кращому випадку вони засівають їх гірчицею або житом. Я ж до осені отримую другий урожай деяких скоростиглих овочів і зелені. У цей час молода морква і хрусткий салат здаються неймовірним делікатесом. У липні і на початку серпня на городі звільняються грядки після збирання часнику, цибулі, редиски, зелені, ранньої картоплі та інших скоростиглих овочів. Ці ділянки я відразу ж засіваю тими культурами, які можуть за 1-2 місяці віддати урожай.

В першу чергу це різноманітні салати, які мають неймовірно багатий хімічний склад і так корисні для здоров’я. Але не всі сорти цієї культури підходять для сівби літом. Багато з них при довгому світловому дні і жаркій погоді швидко йдуть в стрілку. Тому купуючи насіння, завжди читаю опис сорту на зворотному боці упаковки — зазвичай там вказано, що сорт стійкий до стрілкування і підходить для літнього посіву.

Відмінно вдається салат латук «Азарт». Цей ранньостиглий сорт відмінно пристосовується до будь-яких погодних умов і не утворює стрілок навіть в посушливу погоду. Його кучеряве хрустке листя дуже смачне в свіжих салатах і зовсім не накопичують гіркоти. З листових різновидів дуже сподобалися сорти «Гранд Рапідс» і «Латук-атракціон». І той, і інший мають ніжне соковите листя і добре вдаються при посіві в другій половині літа.

Також висіваю пару сортів дуже корисного і смачного різновиду салату — руколи. За вишуканий смак і простоту вирощування ціную такі сорти, як «Рококо» і «Покер», листя яких починаю зривати вже через 25 днів після появи сходів.

Незмінно в кінці липня, початку серпня висівають скоростиглі сорти кропу, петрушки і цибулі на перо. Зазвичай в серпні-вересні встановлюється спекотна погода з періодичними дощами, тому зелень завжди виходить відмінною. До осені вона буває дуже до речі.

Незважаючи на те, що білокачанну капусту прийнято висаджувати тільки навесні, я культивую цей овоч і в другій половині літа. Звичайно, щільних великих качанів не отримую, але до вересня-жовтня зрізаю невеликі дуже соковиті качанчики, які використовую для приготування свіжих салатів і борщів. Насіння висіваю відразу у відкритий грунт і вибираю тільки скоростиглі сорти. Добре вдаються сорт «Скоростигла ВІР» і гібрид «Козачок F1».

При посадці в другій половині літа відмінно розвиваються і ранньостиглі сорти пекінської капусти, які так смачні в салатах. Гібрид «Ніка F1» сподобався мені більше за інших. Він утворює великі щільні качани і має стійкість до стрілкування. Також дає хороший урожай гібрид «Осіння красуня F1».

А ще восени наше сімейство ласує свіжим зеленим горошком і ніжними лопатками спаржевої квасолі, з яких готую різноманітні страви. Дуже полюбилося нам просте в приготуванні блюдо зі спаржевої квасолі. Для цього я відварюю молоді лопатки квасолі в підсоленій воді, потім викладаю їх на сковороду, де вже на рослинній олії підсмажена пара зубчиків часнику, додаю плавлений солоний сирок, спеції і тушу ще 5-7 хвилин. Ця смакота завжди розходиться на ура, тому спаржева квасоля займає одне з основних місць серед інших культур, які висівають в ці незвичні для багатьох терміни. Для посадки гороху і квасолі також використовую скоростиглі сорти. Висаджую сорти гороху «Віра», «Де-Грасс 68-28» та «Амброзія». Серед сортів спаржевої квасолі вибираю кущові, що віддають урожай раніше, ніж кучеряві. Серед них добре зарекомендували себе «Солодкий кураж», соковиті лопатки якого починаю зривати вже через 40 днів, і «Неринга», що дає рясний урожай днів на 10-15 пізніше.

В кінці липня висівають кілька рядків ранньостиглої моркви, а до осені отримую молоді коренеплоди. Молодою морквиною дуже любить похрумтіти мій маленький синок, тому саджаю цей овоч повторно спеціально для нього. За солодку м’якоть полюбилися сорти «Артек», «Тушон» і «Лідія».

Єдина моя знайома, яка практикує посадки овочів влітку, висіває повторно і буряк. Вона страждає гіпертонією і регулярно п’є свіжий сік з цього коренеплоду для зниження тиску. Я не пробувала садити буряк в ці терміни, але знайома дуже задоволена врожаєм молоденьких коренеплодів, який збирає перед настанням стійких заморозків.

Ну і звичайно друга половина літа чудово підходить для посіву редису і дайкона. Сорти вибираю ранні і стійкі до стрілкування. Хороший урожай дає редис сорту «18 днів», «Родос», «Французький сніданок» і «Софіт». Серед сортів дайкона віддаю перевагу таки як «Міновасі», «Саша» і «Дракон». Ці овочі при сівбі літом набагато краще вдаються, і їх коренеплоди виходять більш соковитими і ніжними.

Саджаючи повторно ту чи іншу культуру, спочатку треба підготувати ґрунт. Звільняю його від рослинних залишків попередньої культури і перекопую на штик лопати з додаванням перегною. Завжди дотримуюся сівозміни і не висаджую овочі, що відносяться до одного сімейства, на одне і те ж місце.

Кудріна Ірина

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply