Страви з стручкової квасолі

З овочевої квасолі готують різні страви й консерви. Для цього боби промивають у воді, обрізують кінчики, видаляють волокна у стулках, ріжуть шматочками й кип’ятять у підсоленій воді 20—25 хв. Потім воду зливають. З вареної квасолі можна приготувати такі страви.

Суп з молодої квасолі

Зварити бульйон з нежирного м’яса, покласти в нього кубики картоплі, довести до кипіння, додати пасеровану цибулю, томат-пюре і нарізані лопатки квасолі. Варити до готовності. Подаючи до столу, посипати зеленню.

Смачний суп можна зварити з курки і молодої квасолі, додавши до нього кружечки помідорів, з яких знято шкірку, а також підсмажену цибулю, перець-горо-шок, петрушку, кріп, базилік. На 1 кг курки — 300 г квасолі, 500 г помідорів, 2 цибулини, решта — за смаком.

Салат з квасолі

1. Перемішати лопатки квасолі з кружальцями цибулі-ріпки. Посолити, додати цукор, оцет, перець, олію, кріп або петрушку, можна покласти товчений часник. Викласти в салатницю, прикрасити скибочками вареного яйця і червоних помідорів.

2. Порізані на часточки лопатки квасолі змішати з нарізаними скибочками вареної картоплі, дрібно порізаною цибулею-ріпкою, петрушкою. Приправити оцтом, олією, посолити, поперчити, додати тертий мускатний горіх. Такий салат можна готувати взимку з консервованої квасолі.

Омлет з квасолі

Підсмажити на маслі варену квасолю, залити збитими з молоком яйцями, ще раз підсмажити. Омлет поперчити, посипати зеленню петрушки і тертим сиром. А можна просто залити квасолю яйцями й підсмажити. Не завадить перед заливанням яєць додати пасеровану з помідорами цибулю.

Молода квасоля по-французьки

Очищені від шкірочки помідори натерти на тертці, поварити їх з олією до бажаної густоти, не забувши посолити. Полити квасолю одержаним соусом, поперчити, прикрасити скибочками варених яєць.

Квасоля із сметаною

Варену квасолю залити збитою сметаною. Можна покласти часник або дрібно порізаний кріп. Замість сметани можна приправити квасолю вершковим маслом або майонезом, посипати петрушкою. Прикрасити помідорами. Подавати до столу як салат або як гарнір до м’яса.

Квасоля в томаті

Спасерувати дрібно нарізану цибулю до золотистого кольору, додати томатний сік, червоний мелений перець, сіль, цукор, боби квасолі, тушкувати 2—3 хв. Зняти з вогню, приправити лимонним соком, дати постояти 30—40 хв. Подавати до холодних м’ясних страв.

Квасоля з томатом і йогуртом

На тарілку налити томатний соус, покласти в нього гарячу квасолю, залити йогуртом (або сметаною). Подавати із смаженою картоплею або хлібом.

Квасоля і помідори, запечені з сиром

Квасолю (можна консервовану) викласти у добре змащену форму, притрусити сухарями, залити сумішшю збитих яєць і вершків, посипати сіллю, перцем, зверху покласти порізані товстими кружальцями помідори, посолити, посипати тертим сиром. Запекти в духовці, полити маслом.

М’ясо з молодою квасолею

Шматочки м’яса злегка підсмажити в жирі, додати до нього дрібно порізану цибулю-ріпку, борошно, порізані помідори, очищені від шкірочки. Все це посолити, поперчити, залити гарячою водою або бульйоном і поставити варити на малому вогні. Зварене м’ясо з’єднати з квасолею, притрусити петрушкою.

Квасоля гостра

Нарізану кільцями цибулю і нашинковану соломкою моркву пасерувати в олії 3 хв. Потім змішати з квасолею, додати товчені зубки часнику і невеликий шматочок подрібненого червоного гострого перцю.

Заготовки з квасолі

Квасолю можна консервувати і маринувати. Попередньо у бобів потрібно обрізати кінці, видалити волокна на швах (якщо вони є ), відварити 5—10 хв. у підсоленій воді. Воду слід злити, щоб уникнути отруєння.

Для приготування маринованої квасолі боби щільно скласти у банки, залити маринадом: на 1 л во- X ди — 50 г солі, 80 г цукру, ЗО г оцту. Банки простерилізувати протягом 15 хв., закатати. Боби можна закладати цілими або порізаними на часточки, покласти на дно кожної банки по гілочці кропу, селери, кілька зубочків часнику. Можна додати по шматочку солодкого або гіркого перцю.

Стерилізована квасоля

Щільно скласти боби в банки, залити підсоленою за смаком гарячою водою, додати для профілактики чайну ложку оцту. Можна покласти кріп, часник. Стерилізувати банки 1 год.
Квасолю можна сушити. Бланшировану квасолю сушать за температури 65—70°С. Можна робити це іншим способом: нанизати на нитку, занурити на 5 хв. у киплячу підсолену воду, потім сушити в добре провітрюваному приміщенні.

Існує багато рецептів страв із зернової квасолі. У нас вони відомі ширше, ніж із спаржевої.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply