П’ять правил поливу рослин в спеку

Від спеки рослини страждають не менше, а може, і більше нас — над грядками кондиціонерів не вішають. Тому їх важливо правильно поїти. У кожної культури свої вимоги до поливу. Але є основні правила, актуальні для всіх. Розповідає садівник Андрій Туманов:

1. Овочі краще поливати під корінь з лійки або напуском в міжряддя. Часник і цибулю потрібно поливати частіше за інші рослини (приблизно раз в два дні), адже у них поверхневі корені і вони не можуть добувати вологу з глибини.

2. Рослини у відкритому грунті поливати найкраще ввечері, а в теплиці — в першій половині дня, поки не настала спека. Дуже примхливі огірки. Їх не можна переливати і пересушувати. Якщо огірочки ростуть в теплиці, можна полити їх і вранці, і ввечері, тільки невеликою кількістю. Недолив зробить плоди гіркими, а перелив може викликати загнивання.

Найкраще, якщо вода буде тепла: в цьому допоможуть бочки або просто відра, які завжди будуть стояти на сонці. Від крижаної криничної або водопровідної рослини запросто можуть схопити «застуду» і захиріти.

3. Щоб зрозуміти, чи точно ви напоїли рослини або тільки промочили верхній шар на один сантиметр, копніть лопаткою або паличкою. Потрібно, щоб земля була мокра хоча б сантиметрів на 5 — 7. До речі, перелив після посухи шкідливо позначається на всіх коренеплодах без винятку. Тому в спеку потрібно обслуговувати грядки по повній програмі.

4. Після кожного поливу потрібно обов’язково рихлити грунт, щоб на поверхні не утворювалася повітронепроникна кірка.

5. Кущі і дерева краще поливати увечері, причому дуже рясно. Можна робити це нечасто, наприклад, раз на тиждень, але зате так, щоб навіть найглибші коріння отримали воду.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply