Чому жовтіє часник і що робити в такому випадку


Сходи озимого часнику — перше, що радує городника на початку дачного сезону. Але іноді радість швидко проходить, поступаючись місцем занепокоєнню, адже ні з того ні з сього соковите зелене перо часнику починає жовтіти.

Чому жовтіє часник? Що робити, якщо таке трапилося? Чим полити, підгодувати, чим обробити насадження часнику, і найголовніше, як запобігти пожовтінню листя часнику? Будемо відповідати на всі питання по порядку.

Причина перша: часник жовтіє через заморозки

Найпоширеніша причина пожовтіння листя часнику — мороз та короткочасні заморозки. Часник може потрапити під заморозки в двох випадках:

— Занадто рання посадка. Як і для будь-якої іншої культури, для часнику визначені оптимальні строки посадки, які вкрай бажано дотримуватися. У Середній смузі часник садять в кінці вересня або в жовтні, на півдні — в листопаді. Якщо посадити часник раніше, то він ще восени встигне дати не тільки коріння, але і перше листя. За зиму часниковий лист стовідсотково підмерзне, і навесні ми отримаємо пожовклі сходи.


— Зимові морози або весняні заморозки. На цей фактор ми, на жаль, вплинути ніяк не можемо. Зими бувають дуже холодні, або навесні, коли озимий часник вже показався з-під землі, трапляються заморозки. Молоде перо що потрапило під заморозки може почати жовтіти. Захистити сходи від морозів нам, як завжди, допоможе мульчування. Восени, при посадці не лінуємося і добре мульчуємо часникову грядку опалим листям. Під товстим шаром мульчі ніякі холоди нашому часнику не страшні!

А як бути, якщо не вберегли, і часник так чи інакше потрапив під заморозки? Будемо обприскувати листя часнику біо-стимуляторами, щоб допомогти рослині впоратися з несприятливими умовами. Добре зарекомендувала себе обробка часнику навесні приготованим за інструкцією розчином HB-101, «Епін», «Цирконій», «Енергеном» або іншими біологічними препаратами, що мають антистресовий ефект.

Підживлення часнику

Вкрай важливо для отримання гарних врожаїв часнику не забувати про підгодівлю цієї рослини. Тож приведу приблизний графік підгодівель часнику, як роблю я і щорічно отримую сталі високі врожаї.
1. Перший раз добриво вношу для озимого часнику через два тижні після танення снігу. Для ярого часнику першу підгодівлю проводимо після появи двох листочків.
Для приготування розчину у відрі води розводимо 1 ч. л. сечовини і 1 ч. л. хлористого калію. Отриманим розчином поливаємо грядку з часником вранці або ввечері.
2. Через два тижні після першого підживлення вношу добриво вдруге. Для приготування розчину у відрі води розводжу 1 літр гною і 1 ст. л. нітроамофоски. Отриманим розчином поливаю часник.
3. Третю підгодівлю проводжу в період формування головок. Для приготування розчину у відрі води розводжу 2 ст. л. суперфосфату т 1 ст. л. нітроамофоски. Отриманим розчином поливаю грядку з часником. На 1 кв. м витрачаю 2 літри розчину.
У цей час, крім внесення добрив необхідно видаляти стрілки, інакше часник піде в стрілку, і не буде рости.

Підживлення часнику - важлий прийом для профілактики пожовтіння листя

Причина друга: часник жовтіє через нестачу / надлишок вологи

Нерідко перо часнику починає жовтіти в дуже посушливі, або в занадто дощові періоди чи через неправильний полив. Порушується оптимальний для рослин повітряно-водний баланс, і вони реагують на це.

Пожовтіння листя часнику через нестачу вологи виправити досить легко – варто полити ділянку

Пожовтіння листя часнику через нестачу вологи виправити досить легко – варто полити ділянку

Що робити в такому випадку? При нормальній весні з невеликою кількістю опадів і помірною температурою повітря, часник поливають раз на два тижні. Якщо дуже жарко і сухо, зрозуміло, що поливати необхідно частіше. У сиру весну про поливи часнику забуваємо. Замульчувавши товстим шаром часник так само можна забути про поливи. Надлишок вологи часник переносить гірше, ніж її недолік, пам’ятайте про це. За місяць до збирання поливи часнику припиняють.

Чому жовтіє часник

Причина третя: часник жовтіє через хвороби або шкідників

Незважаючи на те, що часник відноситься до фітонцидних рослинам, які ми нерідко використовуємо для відлякування шкідників від інших культур, свої шкідники і хвороби у нього є. Несправжня борошниста роса, гнилі, іржа, цвілі, а так само цибулева муха, нематода, моль або кліщ — ось далеко неповний список «напастей». Хворий або пошкоджений шкідником часник так само може пожовтіти. Щоб переконається в наявності / відсутності шкідників або патогенів, доведеться викопати одну головку часнику з пожовклим пером. Якщо на ній є гниль, пліснява, гнилі корінці, личинки в основі цибулини або рожевий наліт на денці, винні шкідники. Від хвороб доведеться обприскувати фунгіцидами (біологічними чи хімічними), від цибулевої мухи відмінно допомагає полив сольовим розчином (200 грамів солі на 10 літрів води), від нематоди порятунку немає. Тому не втомлюємося повторювати: найкращий засіб від шкідників і хвороб — своєчасна профілактика.

Що робити для попередження ураження? Не садити часник на одному і тому ж місці кілька років поспіль; перед посадкою протягом 12 годин витримувати зубчики часнику в слабкому розчині марганцівки; раз в 3-4 роки оновлювати посівний матеріал, щоб хвороби не накопичувалися; вирощувати на одній грядці з часником чорнобривці і календулу (коріння цих квітів отруйні для нематод).

Причина четверта: часник жовтіє через брак азоту та інших мікроелементів

Якщо ми посадили часник вчасно, особливих морозів взимку і весняних заморозків не спостерігалося, на викопаній контрольній цибулині ніяких слідів хвороби або комах не виявилося, а часник все-таки жовтіє, залишається одна остання можлива причина: брак живлення і мікроелементів. В даному випадку не доводиться гадати, чим допомогти. Зрозуміло, що потрібні підгодівлі. В принципі, часнику досить однієї підгодівлі, яку проводять ранньою весною, коли навіть грунт не до кінця відтанув. І тоді пожовтіння пера внаслідок дефіциту живлення нашому часнику не загрожує. На 10 літрів води знадобиться 6 грам аміачної селітри, 10 г суперфосфату і 6 грам сульфату калію. Поливають рослини з розрахунку 10 літрів на 1 квадратний метр. При необхідності таку ж підгодівлю проводять через місяць. Тим, хто не користується мінеральними добривами, рекомендують підгодовувати часник трав’яним настоєм з додаванням деревної золи.

Хороший спосіб позбавити часник від захворювань і шкідників — це застосування звичайного нашатирного спирту. 2 ст.л на 10 л води. Поливати краще ввечері, щоб рослини не отримали сонячних опіків. Через два тижні часник підгодовують повним мінеральним добривом. Використовувати краще розчинні добрива при поливі, посипання гранул не матиме такої швидкої дії, ніж застосування водорозчинних. Після підгодівлі — обов’язкове розпушування грунту. Як відомо урожай залежить від якості листя, і чим швидше ми допоможемо часнику знову зазеленіти, буде залежати і те, яким урожаєм він нас порадує.

А як реанімувати рослини, якщо жовтизна вже є?

Точно так же підгодувати. Можна спочатку рясно обприскати листя часнику розчином комплексного добрива, а через тиждень провести кореневу підгодівлю. Майте на увазі, що пожовтіння пера (особливо знизу) на дорослій рослині часнику може говорити про те, що почалося формування цибулини і відбувається відтік поживних речовин з листя в майбутні зубчики.

Бажаємо вам успіхів і високих урожаїв!




Коментарі до статті: “Чому жовтіє часник і що робити в такому випадку

  1. Василій висловив (-ла) думку:

    Не так вже й страшно що пожовтіли кінчики часнику, на врожай це не сильно впливає. Куди більш важливо підживити вчасно, та садити вчасно та самі великі зубки то врожай буде відповідний

  2. Коля висловив (-ла) думку:

    Я десь читав, що листя починає жовтіти при недостачі поживних речовин в момент посиленого росту зубчиків (всі корисні речовини витрачаються на зубчики і листю їх просто не вистачає).
    Недостача поживних речовин може бути зумовлена не тільки фактичною відсутністю поживних речовин, але (при їх достатку) іншими причинами, для прикладу:
    спекотною погодою (сухі речовини не розчиняються),
    поганою повітряною проникністю грунту (добрив досить, але рослина їх погано засвоює в такому середовищі) і іншими схожими причинами.
    Тобто рецепт один – створити оптимальні умови для росту часнику і буде він зелений радувати вас своїм виглядом.

  3. Натка висловив (-ла) думку:

    Пожовтіння листя часнику — один з перших ознак голодування, в першу чергу азотного (проводжу полив з нашатирним спиртом). Ще причиною пожовтіння листя часнику може бути занадто кислий грунт (розкислюю деревною золою). На глинистих ґрунтах часнику не вистачає в основному повітря (постійно розпушую грунті. Ще одна з причин пожовклого і засохлого листя може бути недолік магнію і калію в грунті (удобрюють посадки деревною золою). Часник в першій половині літа дуже чутливий як до нестачі вологи, так і до її надлишку (мульчують грядку перепрілою тирсою, що збалансує вологість і вбереже від появи бур’янів).

  4. Светлана Ивановна висловив (-ла) думку:

    У меня чеснок не желтеет, но начитавшись стала переживать. Вопрос в том, что сейчас довольно жарко в нашем регионе и давно не было дождей, чеснок поливаю раз в неделю, может нужно чаще? Если замульчировать, то каким слоем в сантиметрах можно мульчировать междурядья опилками с курятника, которые служили там подстилкой всю зиму и сейчас это рассыпчатый субстрат коричневого цвета.

  5. Сергей Степанович висловив (-ла) думку:

    В прошлом году чеснок желтел в самом начале вегетации, сразу полил теплой водой с мочевиной – 2 ложки на ведро, было очень заметно позитивное влияние подкормки. В этом году не буду ждать, уже на днях полью азотным удобрением, и напомню, что нельзя поливать азотными удобрениями чеснок во втором периоде вегетации, потому что будет плохо храниться.

  6. Риелтор висловив (-ла) думку:

    Если желтеют только кончики листьев и на улице стоит жаркая погода, то это нормальный процесс роста чеснока, главное чтобы стебель был толстым, твердым и зеленым. Вот если уже и ствол начинает желтеть и становится мягким, то тут уже серьезные проблемы, и причины могут быть следующими: вредители, недостаток влаги или питания и болезни. Все, большего не дано…

  7. Свый висловив (-ла) думку:

    Пішли дощі і часник позеленів, поливайте й не буде жовтіти

Поділитись своєю думкою