Як вирощувати огірки на одному місці

Культури на грядці треба чергувати, але на маленькій ділянці виконувати цю умову складно. За зиму грядку, де росли огірки, можна заправити органікою, а навесні зверху укласти шар компосту і перегною. Чи припустимо висаджувати огірки на колишнє місце?

Згадаймо, що огірок висуває певні вимоги до умов вирощування. Під цю культуру потрібно завжди відводити добре освітлені і захищені від вітру ділянки. Категорично не підходять для нього важкі грунту з близьким рівнем грунтових вод. Крім того, при виборі ділянки під огірок пам’ятайте, що для високих і стабільних врожаїв необхідні родючі, легкі за механічним складом, а значить, і добре дихаючі, нейтральні (рН 6,5-7), багаті перегноєм грунти.

Хороші попередники огірка — бобові, томат, цибуля, ранні картопля і капуста, а також зелені культури.

Бажано не висаджувати огірки відразу після гарбузових (кавун, диня, гарбуз, кабачок, патисон). На колишнє місце огірок повертають не раніше ніж через 2-4 роки. Це дозволяє уникнути поширення небезпечних захворювань.

При підготовці грунту восени під перекопування на 1 кв. м вносять 4-8 кг гною (перегною, компосту), 25-30 г фосфорних і 18-20 г калійних добрив. Кислі грунти вапнують. Щорічно додають деревну тирсу, різану солому, тріску, кору.

Основна маса коренів огірка — множинні бічні корені — знаходяться у верхньому шарі грунту на глибині 20-30 см. Тому якщо навесні вийде засипати грядку досить великим шаром, то можна вирощувати цю культуру на колишньому місці.

Однак слід пам’ятати, що під огірок вносять тільки добре перепрілий гній (бажано восени). Використання свіжої органіки збільшує ризик виникнення опіків кореневої системи і пов’язаної з цим загибелі рослин. Крім того, надмірна кількість органіки (азоту) в грунті може стати причиною затримки цвітіння і плодоношення. До того ж при цьому знижується якість та смак огірків.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply