Бур’яни, шкідники, середина літа


Сьогодні майже середина або, іншими словами, маківка літа. Той самий час, коли в наших садах і на грядках наливаються довгоочікувані плоди — фруктові, ягідні, овочеві. І в той же час це той самий період, коли, все, підминаючи під себе, безсоромно пруть дачно-городні злочинці — неймовірно життєздатні бур’яни. Так, звичайно, в дощове літо вони начебто в чомусь і допомагають — природним способом відсмоктують надлишки вологи. Однак в нинішньому сезоні говорити про надлишок води — на жаль! — годі й говорити. Тому сьогодні городні бур’яни безцеремонно розтягують, використовуючи для себе, останні крапельки цілющої водички.

Уже хоча б, тому прибираємо їх до останнього корінця. А куди подіти їх? Так давайте городнє зло вже сьогодні використовуємо в добру справу. Ми ж всі прекрасно знаємо, що цю гігантську зелену масу можна спокійнісінько перетворити в першорозрядне добриво. З дощечок виготовимо щити і, обтягнув їх легкою тяганиною, отримаємо ємний контейнер. І складаємо в цю ємність з грядки бур’яни (але без насіння), кидаючи туди і всі кухонно-обідні відходи. Пересипаємо все це землею, можна, до речі, і торфом, додаємо трошки мінеральних добрив і всю цю масу не забуваємо періодично поливати. І робимо це до самої, що ні на є, глибокої осені. А навесні контейнер переносимо в інше місце, і все починається спочатку. Але вже приготовлену масу прикриваємо і продовжуємо, знаходячи для цього час, періодично поливати. Через рік-другий отримуємо відмінне добриво — перегній, який за своїми якостями мало чим поступається гною. Того самого, на який, зауважимо принагідно, грошей може і не виявитися.

З усіх липневих турбот проблема бур’янів, звичайно ж, аж ніяк не єдина. У кожного садівника-любителя проблем, як то кажуть, під саму зав’язку. Але ось про плодові дерева і ягідники не нагадати, напевно, не можна. Ягоди достигають, з кожним днем їх стає більше і більше. Аніскільки не сумніваємося, що урожаєм ягід ви розпорядитеся цілком по-хазяйськи. Але ось що не терпить ні найменшого зволікання. Збирають нині не тільки першосортний урожай ягід та плодів, але і хворі і гнилі ягоди, почорнілі і всохлі, тобто всі нездорові. Їх забирають подалі від городу, закопують в землю, а ще краще — якщо повністю спалити. Спалюючи сьогоднішню інфекцію, ми починаємо готуватися до майбутнього врожаю. Так роблять не тільки з ягодами, а й з яблуками, грушами, сливами. Вечорами збирайте падалицю і теж знищуйте. Інакше рано вранці з впавших на землю фруктів виповзуть шкідники-личинки, і спокійно, якщо ви їм не заважаєте, відправляться в грунт, де і окуклятся. А можуть туди і не поспішати, можуть ще раз піднятися на дерево і зробити своє недобре діло, але вже на інших плодах.

І останнє про колорадського жука. Ми вже неодноразово детально розповідали, як з ним боротися за допомогою ефективних препаратів. Але як не дивно на перший погляд, результат отримуємо не завжди стовідсотковий. Справа полягає в тому, що колорадські жуки настільки живучі, що деякі з них пристосовуються до одного препарату і не тільки виживають, але і продовжують розмножуватися. І це в екстремальних, здавалося б умовах. Стало бути, препарати треба міняти, не дозволяючи жукам адаптуватися до одних і тих же пестицидів. І ще: листя рослин необхідно обробляти таким чином, щоб використовувані вами розчини попадали на листя з обох сторін, тобто, щоб гичка картоплі була оброблена повністю.


Удачі вам і хорошого врожаю!

В. Курочкін


Інші статті по темі:





Один коментар до статті “Бур’яни, шкідники, середина літа

  1. Аноним висловив (-ла) думку:

    В мене бур’янів прктично нема. влітку янавіть збираю його на стороні.пропускаю через січкарню і мульчую все що тільки можна,це і добриво і захист від випаровування волого і від вовчків. після збирання врожаю тільки-но де з’вляються бур’яни я їх культивую.частенько до зимової оранки так на слідуючиу сезон їх лишається мінімально. сапою практично не користуюсь,саморобним культиватором,різів в десять легше і швидше.

Поділитись своєю думкою

Ваша елктронна адреса не буде публікуватись. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *