Як отримати ранню молоду картоплю

Жителі північних регіонів знають, що ціни на молоду картоплю на початку літа дуже високі.

Я ж викопую перші бульби картоплі на своїй ділянці вже на початку червня.

Насіннєві бульби починаю готувати до посадки в кінці лютого. Розкладаю їх в ящики з тирсою, які ставлю в тепле приміщення на розсіяне світло. Посадку проводжу 10-15 квітня. За півтора місяця на них утворюються невеликі темно-зелені паростки з зачатками коренів. Сорт беру тільки ранній, районований в нашій області (Жуковський ранній).

Пророщуванні бульби періодично обприскую чистою водою. На самому початку процесу обробляю один раз розчином перманганату калію вишневого кольору, а за 15-20 днів до висадки — розчином комплексного мінерального добрива (беру близько 2 г добрива на 1 л води).

У день посадки на бульби бризкаю воду, потім обсипаю їх деревною золою. Велику увагу приділяю підготовці ґрунту. На початку березня невелику ділянку (два рядки картоплі для 10-15 кущів) засипаю золою і застилаю плівкою. Сніг швидко сходить, земля досить швидко прогрівається. Як тільки її стан дозволяє, грунт перекопую, роблю дві борозни (на відстані 80 см) і вкриваю.

Через тиждень на дно кожної борозни укладаю суху траву: вона захищає бульби від холоду, що надходить з глибоких шарів грунту. Потім присипають сіно невеликим шаром прогрітої на сонці землі і викладаю підготовлені до посадки бульби. Далі засипаю їх тонким шаром землі і вкриваю плівкою. На випадок заморозків під рукою тримаю ганчір’я, сіно, солому. Сходи що з’явилися засипаю грунтом, ставлю дуги і накидаю на них плівку.

Паростки що знову з’являються присипаю землею. Надалі їх тільки злегка окучую. Дуги піднімаю в міру росту кущів. Коли мине час можливих заморозків, укриття прибираю.

Перші молоді бульби викопують на початку червня, а весь урожай — в перших числах липня. Безумовно, мій спосіб завдає турбот, але СВОЮ дивно смачну картоплю не порівняти з тією що продають на базарі або в супермаркетах. Досить висадити 20-30 кущів ранніх сортів, щоб мати можливість ціле літо їсти молоду картоплю. Смачного та гарних врожаїв.

Замрієнко

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply