Патисони — посадка і вирощування

Баштанні культури рясніють розмаїттям, ось вдалині на ділянці розташувався, немов зірка, що впала з неба — патисон. Ця культура знайома городникам давно і користується попитом. За своєю суттю патисон цей той же кабачок, у всякому разі, внутрішня будова м’якоті у нього така ж сама, проте залучає форма, вона не нудна витягнута, а цікава — схожа на шестірню або зірочку.

Як і свій побратим кабачок, патисон відноситься до кущового і вельми скоростиглої форми гарбуза. У їжу у патисонів використовується молода зав’язь іменована — зеленець.

В залежності від сорту патисон може утворювати плоди, що мають тарілчасту форму, тарілчасто-колокольчату або округло-сплюснуту. Плоди бувають сегментованими, або мають плоскі, але хвилясті краї. Забарвлення плоду також змінюється — воно може бути білим, кремовим або світло-зеленим. М’якоть у будь-якого сорту патисони біла і більш щільна, ніж у кабачка. Плоди багаті на поживні речовини, в них міститься до 7-8,5% сухих речовин, близько 3% цукрів, більше 25 мг / 100 г аскорбінової кислоти. Згідно з дослідженнями найбільша кількість вітамінів і мінеральних речовин знаходиться в п’ятиденній зав’язі яка досягає діаметра в 10 сантиметрів. Однак якщо судити за смаком, то найбільш приємні нашим рецепторам зав’язі діаметром близько 7 см.

Плоди патисонів можна вживати сирими, додаючи їх у невеликій кількості в літні салатики, проте найчастіше їх смажать, тушкують, солять і маринують. Гурмани порівнюють смак маринованих і солоних патисонів зі смаком білих грибів.

Будова рослини також досить схожа на будову кабачка, у патисонів теж короткі батоги і досить великі листи, що мають загострені кінчики.

Патисон є світлолюбна рослина краще розвиваються в умовах короткого дня і не особливо вимогливим до умов вирощування. З сортів патисони найбільш широке поширення отримали: Білі 13, Білі тарілчасті, сорт Ранній білий і Жовтий плоский.

Якщо ви вирішили виростити у себе на ділянці патисони, то першим ділом згадайте, що на цьому місці росло раніше, не всі попередники підходять для патисонів, кращими вважаються: картопля, бобові та капуста.

Агротехніка

Виберіть для патисонів найбільш відкрите і добре освітлене місце, а до посадки приступайте не раніше кінця весни. Але перш ніж висаджувати патисони потрібно добре підготувати грунт, краще з осені. Для цього потрібно по поверхні грунту розкидати компост або некислий торф (2-3 кг \ м²), після чого шляхом глибокого перекопування закласти добриво в грунт. Після перекопування ґрунт потрібно вирівняти, а якщо грунт кислий, то провести вапнування, внісши 150-200 г вапна на 10 м².

Якщо грунт на вашій ділянці щільний, то восени грунт годі й рихлити, а лише перекопати, не розбиваючи грудок. Навесні такий грунт потрібно ще раз перекопати, після чого розпушити. Розпушування слід провести безпосередньо перед посадкою рослин, тоді ж можна грунт збагатити і мінеральними добривами; азоту 10-12 г / м², фосфору 15-17 г / м², калію 19-20 г / м².

Патисони можна вирощувати як шляхом посіву насіння в грунт, так і через розсаду. Насіння в грунт потрібно висівати в кінці травня або початку червня, коли грунт добре прогріється. При вирощуванні в теплиці насіння можна посіяти на 15-20 днів раніше.

При посіві, насіння потрібно закладати в лунки глибиною близько 5 см, розміщуючи в кожній по кілька штук. Між лунками слід залишити відстань 60-70 см. Надалі з кожної лунки потрібно вибрати одну рослину (найбільш міцну) дві інших видалити, або пересадити на інше місце.

При висадці на ділянку розсади, в перші кілька днів, потрібно в нічний час накривати плівкою, щоб уникнути пошкоджень холодом.

Догляд

Ну а тепер — важливі моменти догляду. Найголовніше, мабуть, це своєчасний і рясний полив водою кімнатної температури, без хлору. До цвітіння, води рослинам потрібно близько 7 л / м², а в період цвітіння і дозрівання врожаю — 10 л / м². Не забувайте про бур’яни — їх потрібно видаляти, особливо після сильних дощів, але прополки не слід поєднувати з розпушуванням. Періодично оглядайте рослини, якщо волого і плоди можуть почати підгнивати, то просто покладіть під них сухі дощечки.

Звертайте увагу на корені, якщо вони оголені, що часто буває після поливу або сильного дощу, то їх обов’язково потрібно присипати свіжим грунтом. При вирощуванні патисонів в теплиці доведеться попрацювати бджілкою, адже запилення у цих рослин перехресне, тому без втручання комах або вітру не обійтися. У теплиці цього немає, тому візьміть чоловічу квітку і акуратно доторкніться нею до жіночих.

Не затягуйте із збором, прибирайте плоди, які досягли 5-7 см в діаметрі. Проводьте прибирання кожні 6-7 днів. Запам’ятайте — для маринування та засолювання найбільш придатними є зав’язі діаметром 5-6 см, поки їх шкірка ніжна, тонка, м’яка як віск, а зернятка всередині плоду ще недостиглі. Проґавите збір і шкірка затвердіє, загрубіє і плоди будуть придатні тільки для одержання насіння.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply