Правила вирощування огірків для отримання високих врожаїв

Я багато років збираю інформацію про вирощування огірків у сучасних умовах, коли поширені такі хвороби, як пероноспороз, антракноз та ін., випадають кислотні дощі, отруйні роси тощо. Аналіз зібраної інформації, власний досвід дали мені змогу визначити 12 правил, що гарантують отримання високих врожаїв.

1. Використовувати тільки 2-3-річне насіння таких хворобостійких і високоврожайних сортів, як Фенікс 640, Каскад, Парад, Конкурент, Міг, Далекосхідний 27, Бригадний, Кущовий, Харківський та ін. Застосовувати набори сортів.

2. Вирощувати розсадним способом. Готуючи насіння до сівби, прогрівати його протягом 30—45 діб на батареї парового опалення, калібрувати у солоній воді, знезаражувати в розчині марганцівки, замочувати в розчині мікроелементів тощо. Землю для горщечків готувати згідно з рекомендованими рецептами і прогрівати в духовці.

3. Ретельно готувати грунт у теплицях і парниках, заправляти його компостом, піском, глиною, органічними та мінеральними добривами.

4. Обов’язково вирощувати огірки на шпалері, щоб листя не торкалося землі, добре провітрювалося і було легко обприскувати його з обох боків. Не допускати загущення посівів (мінімальна відстань 25—30 см).

5. Вирощувати огірки тільки під плівкою, щоб повністю уникнути потрапляння дощу, роси на рослини. Відкривати плівку тільки в суху сонячну погоду.

6. Прищипувати верхівки рослин (тільки у сортів) після 4—5-го листка, робити штучне запилення. Своєчасно збирати зеленці (раз на 1—3 дні).

7. Для приваблювання комах-запилювачів обприскувати рослини розчинами меду, сиропу, квасу тощо.

8. Щоб збільшити вміст вуглекислого газу в повітрі, встановлювати в теплиці ємкості із свіжим гноєм.

9. Періодично підживлювати рослини органічними (гноївкою, пташиним послідом) та мінеральними добривами.

10. Систематично поливати увечері теплою водою, але не змочувати рослини. Стежити, щоб не утворювалася поверхнева кірка на грунті.

11. З метою профілактики обприскувати рослини в певні строки захисними речовинами: після появи З—4-го листка — 1%-ою бордоською рідиною або сироваткою з йодом; після утворення зав’язей — настоями часнику (від зрізаних стрілок), помідорів (від пасинків), гички картоплі тощо, але без отрутохімікатів.

12. Восени всі залишки рослин спалювати, землю дезінфікувати, вапнувати.

Щоб полегшити виконання цих правил, я сконструював спеціальну теплицю, яка також поєднала позитивний досвід багатьох авторів. Під час опрацювання її конструкції довелося вирішувати питання біопідігріву грунту, зручності догляду за рослинами, подовження строку служби плівки тощо.

Для теплиці слід відвести найбільш сонячне місце на городі. Спорудження її починають з викопування канави завширшки 1 м і завглибшки 0,6—0,8 м. У дно вбивають стовпи-стояки і стовпчики для основи. Після цього створюють зону (від низу канави до поверхні землі), куди укладають гілки, ганчір’я, папір та інше біопаливо. Все це пересипають сумішшю компосту, глини й піску.

На поверхні землі створюється зона Б. Для цього до стовпчиків прибивають дошки, які утворюють основу теплиці. Висота основи 40—50 см, що зручно для виконання робіт у теплиці. Формують зону Б так: на зону А укладають шар свіжого соломистого гною висотою 20—25 см, на який на відстані 0,8—1 м ставлять перевернуті відра без дна. Після цього шар гною засипають, не доходячи 5 см до верху основи, сумішшю компосту з піском.

Розсаду огірків висаджують навколо відер 6 на відстані 10—15 см від них. У відра укладають свіжий гній. Поливають огірки теплою водою, наливаючи її у відра, завдяки чому не утворюється тверда кірка на поверхні, вода не потрапляє на рослини і одночасно підживлює їх.

До стовпчиків кріплять каркас з дерев’яних рейок. Трикутний дах теплиці оббивають плівкою, а в бруски, що утворюють стріху, забивають цвяхи для кріплення рулонів плівки 3 стандартної ширини 140 см і довжиною 150—170 см залежно від висоти теплиці. З обох горизонтальних сторін плівки набивають подвійні рейки розміром 20×20 см і довжиною 150—160 см. Виступаючі кінці рейок слугують для прив’язування рулонів дротом зверху до стріхи й знизу до основи. Коли треба відкрити теплицю, нижні рейки у потрібному місці відв’язують, рулон накручують на них і закріплюють на стрісі.

Завдяки такій теплиці мені вдалося протягом двох років збирати більш як по 160 огірків довжиною 8— 15 см з квадратного метра площі, У сусідів у липні у великих теплицях огірки засихають, а в мене з-під плівки виглядають зелені листки розміром 15—20 см. Останні огірки знімаю наприкінці вересня — на початку жовтня. Рекомендую підібрати кілька сортів різних строків достигання. На зиму рулони плівки промиваю, висушую і скручую для зберігання. Плівка служить 2—3 роки,

В.В.Панов, кандидат технічних наук, доцент Українського державного лісотехнічного університету

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply