Дині та кавуни: рослини теплолюбні, але можна виростити в усіх регіонах України

Ці рослини відносяться до особливої групи культур — баштанні. Незважаючи на те, що люди «приручили» їх багато століть назад, поступово перенісши з жарких і сухих умов пустельного і напівпустельного клімату в середні широти, вони все-таки залишаються дуже вимогливими до одного з самих основних факторів — тепла.

Баштанні як ніякі інші культури відрізняються своєрідним волелюбністю. Їх великі і солодкі плоди вдаються в основному на просторих, добре продуваємих вітром степових ділянках. Культурами відкритого неба називав баштанні відомий овочівник В.І. Едельштейн.

У бутність великих сільськогосподарських підприємств кавуни та дині на великих площах отримували не тільки в південних областях України, але і в південно-східних, зокрема в Донбасі і навіть в Лісостепу. Досить сказати, що в Інституті овочівництва і баштанництва, розташованому недалеко від Харкова, років 50 тому були виведені сорти кавуна Вогник, Чорногорець, Скороспілка харківська, Широнінське, які досі конкурують з голландськими гібридами і вирощуються не тільки в усіх регіонах України, але і в Росії та інших державах СНД.

З розвалом великих господарств навіть у Донбасі, де кліматичні умови дозволяють отримувати високі врожаї якісної баштанної продукції, в останні роки практично зовсім перестали сіяти кавуни та дині. Завозять їх з Херсонської, Запорізької та інших областей. «Накачані» нітратами та отрутохімікатами і пролежавши в купах десь на узбіччі дороги перед реалізацією, як стало зараз «модно» продавати в основному кавуни, вони часто викликають харчові отруєння.

Але ж невелику кількість соковитих і солодких кавунів і запашних динь можна виростити і на своїх шести сотках, дотримуючись відповідної агротехніки і орієнтуючись в основному на наші вітчизняні сорти.

Ділянка під кавуни та дині

Під баштанні треба відводити самі освітлені, без найменшої тіні ділянки, що добре продуваються вітром з південним ухилом. Якщо є можливість, вибирати потрібно легкий піщаний грунт. Баштанні зовсім не переносять кислі грунти, тому їх необхідно вапнувати. Під баштанні можна вносити свіжий або напівперепрілий гній. Можна давати добре перепрілий перегній — по 20 кг на 10 кв. м площі. Якщо цього, дефіцитного в наш час добрива мало, можна вносити кілька жмень перегною в лунки або борозни при посіві вручну. З осені під глибоке перекопування можна також вносити на ту ж площу по 200-300 г фосфорних і калійних добрив. Азотні в такій же кількості краще давати при весняній підготовці ґрунту.

Збираючись вирощувати баштанні, плануйте їх укриття з плівки. У Поліссі і взагалі на півночі України їх краще поміщати в плівкову теплицю, нехай і саму примітивну. Можна також зробити просте плівкове укриття на дугах, залишаючи плівку біля неї навіть на літо, так як при літніх зниженнях температури доведеться рослини вкривати.

У Лісостепу і навіть іноді в південно-східних областях важливо передбачити індивідуальне просте укриття з поліетиленової плівки на дротяних дугах або дугах з лози. Їх ставлять хрест-навхрест, накривають шматком плівки, притискаючи іншими дугами або кільцем з дроту.

Краще вирощувати баштанні через розсаду

На невеликих присадибних і дачних ділянках кавуни і обов’язково дині треба вирощувати через розсаду.

По-перше, насіння зараз дороге навіть вітчизняних виробників, і щоб насіння, образно кажучи, всі залишилися «живі» і дали «потомство» у вигляді великих і смачних плодів, їх треба пропустити через своєрідну колиску-розсаду. По-друге, таким способом можна прискорити дозрівання плодів на 2-3 тижні і забезпечити цвітіння, зав’язування і дозрівання плодів на період, найбільш сприятливий для цих теплолюбних рослин, — середину липня — середину серпня.

Технологія вирощування розсади баштанних

Насіння перед посівом помістіть в марлевих мішечках у воду з температурою 25-30°С на 1,5-2 години, потім залиште вологими в марлі, тирсі або піску при тій же температурі до накльовування (2-4 дні). Насіння що проклюнулось висівають по 1-2 шт. в горщики, в грунтову суміш з рівних частин перегною, торфу і дернової землі. При необхідності додайте 5-10 проц. глини, змішаної з коров’яком.

Строки посіву насіння на розсаду залежать від сорту, умов вирощування та від того, коли потрібно отримати плоди. Для вирощування в утепленому грунті, а також в південних і південно-східних регіонах у відкритому грунті сійте на розсаду 10-15 квітня, висаджуючи її через 30 днів, тобто 10-15 травня. У цьому випадку зрілі плоди отримаєте 5-15 липня в залежності також від стану погоди: при сухій та спекотній — раніше, при прохолодній і дощовій — пізніше.

Якщо ж вирощену розсаду в північних областях плануєте висаджувати у відкритий грунт, строки посіву на розсаду і висадку зміщуються на 10-15 днів пізніше.

Сорти баштанних

Звичайно, не заперечуючи достоїнств сортів і гібридів іноземної селекції: Ожен, Блонді, Суперстар, Полідор, а також інших, — все-таки радимо перевагу віддавати сортам вітчизняної селекції: Алушта, Голянка, Гопрінка, Інея, Криничанка, Липнева, Серпнянка, Тітовка, а також російської селекції, які добре освоїлися в умовах українського клімату: Десертна 5, Золотиста, Козачка 244, Латаття.

В Україні у великій кількості завозять насіння з Росії, Придністров’я, а спеціалізовані магазини теж торгують насінням іноземних фірм. Для вирощування в плівкових теплицях можна брати сорти та гібриди Місяць, Ассоль, Міленіум, Злато Скіфів, Галілей, давно відомі Колгоспниця, Тридцятиденка, Придністровська, Бессарабія.

Голландські, американські, японські та привезені з інших країн гібриди дині для теплиці можна вирощувати тільки при дуже хороших умовах агротехніки. І вже зовсім немає сенсу намагатися отримувати в наших умовах азіатські дині. Вони вимагають багато тепла і світла і погано себе почувають на важких і особливо кислих грунтах, хворіють. Тому в наших умовах високого врожаю отримати не вдасться. А те, що виростає, без смаку і з примітивним трав’янистим запахом.

Розсада кавунів та динь

Якщо ви уважно порахували термін посіву насіння на розсаду до часу висадки її на постійне місце, то звернули, напевно, увагу, що він становить 25-30 днів, рахуючи від появи сходів. Небажано розсаду пересаджувати занадто рано і ні в якому разі її не можна тримати в горщиках більше цього терміну. Стара розсада утворює бутони, а в обмеженому обсязі горщиків коріння не забезпечують рослини достатньою кількістю живильного розчину, і перші жіночі квітки можуть загинути .

В результаті урожай дозріє пізніше і буде набагато меншим, ніж він міг би бути при оптимальному терміні висадки розсади.

Звичайно, найкраще вирощувати розсаду в добре обладнаних парниках або теплицях. Їх за 10-12 днів до розстановки горщиків з висіяним в них насінням ретельно очистити і продезінфікувати, краще нешкідливим крутим окропом або парою. Вкотре наголошуємо, що баштанні дуже вимогливі до тепла, а тому для проростання насіння необхідна температура 25-30°С, а коли проростуть все насіння, провітріть парник або теплицю, знизивши температуру в них до 17-18°С, щоб рослини не витягувалися.

Якщо в місці вирощування розсади температура вночі знижується, а вранці припікає сонце, рослини можуть в’янути. Щоб цього не сталося, полийте рослини теплою водою і притініть.

Ніколи не поливайте дині та кавуни холодною водою. Їм це протипоказано і може викликати їх захворювання і навіть загибель. Щоб розсада не захворіла чорною ніжкою, поверхня ящика або горщиків засипте чистим піском шаром 0,5-1 см. Коли рослини зміцніють, прорідіть їх, залишаючи в горщику по одній сильній рослині.

Перший час, поки рослини ще малі, поливати їх треба помірно і то лише при підсиханні верхнього шару грунту. Для дині і кавунів надлишок вологи значно небезпечніше, ніж легке підсушування.

Через 1-2 тижні після появи сходів підгодуйте розсаду коров’яком, розбавивши його чистою водою в 10 разів (1:10) або пташиним послідом — 1:20. Надалі повторюйте підгодівлі через 7-10 днів. Після появи трьох справжніх листків прищипніть рослини. За тиждень до висадки починайте розсаду загартовувати, відкриваючи спочатку укриття на кілька хвилин і поступово збільшуючи термін перебування розсади на відкритому повітрі.

Висаджувати розсаду ультраранніх термінів можна в першій декаді травня, решту — в період з 10 по 20 травня. Ряди динь розміщувати через 100 см, а в рядах — через 70 см (100 × 70 см). Для кавунів площа живлення повинна бути трохи більше: рядки — через 140 см, в рядках — через 70 см (140 × 70 см).

У кожну лунку перед посадкою треба вносити по ложці золи, літрову банку перегною і чайну ложку нітроамофоски. Золу з перегноєм і землею треба перед посадкою горщиків в лунки перемішати. Не можна змішувати з золою аміачну селітру, так як може зникнути азот. Як і при посадці будь-якої розсади, її потрібно потім полити, щоб забезпечити хороший контакт з грунтом. Слідкуйте за тим, щоб при посадці не руйнувався ґрунтовий ком і не ушкоджувалися коріння. Баштанні дуже негативно реагують на це: можуть погано приживатися, розвиватися і давати низький урожай.

Догляд за баштанними

При сухій погоді розсаду треба раз на тиждень поливати. Якщо грунт був добре заправлений добривами, рослини в період вегетації годі й підгодовувати. Можна дати кілька позакореневих підживлень мікроелементами. Для цього в 10 л води розчинити 3-4 г сірчанокислого цинку, мідного купоросу і борної кислоти, а ще простіше розвести 1 склянку свіжої золи.

Листя, стебла і плоди баштанних — прекрасне поживне середовище для розвитку різних хвороб. Найбільш поширені такі хвороби: грибкові — кореневі гнилі, борошниста роса, антракноз, фузаріозне в’янення; бактеріальні — мокра гниль; вірусні — звичайна огіркова мозаїка, англійська огіркова мозаїка.

Плоди динь і кавунів споживають у свіжому вигляді, і вкрай небажано для боротьби з шкідниками і хворобами застосовувати на посівах баштанних пестициди, тобто отрути. Є інформація, що проти комплексу хвороб добре допомагає медичний препарат метронідазол — 2 таблетки на 1 л води.

Запилення баштанних

У баштанних є чоловічі, зібрані в групи, і гермафродитні (функціонально жіночі) квітки, розташовані поодиноко. Першими розпускаються чоловічі квітки. Запилюють жіночі квітки бджоли, мурашки і трипси. Збираючи нектар з квіток, вони пересуваються по квіткам, переносячи пилок. Бутони розкриваються в ясну погоду в ранкові години. Якщо стоїть холодна сира погода, пильовики на квітках не розкриваються, і запилення не відбувається. У такі періоди треба проводити штучне запилення. Для цього рано вранці візьміть щойно відкриту чоловічу квітку і, видаливши з неї пелюстки, вкладіть в жіночий так, щоб пильовики стикнулися з рильцем.

Формування баштанних

Щоб отримати ранні великі плоди, рослини баштанних треба формувати, обрізаючи або відщипуючи певні пагони (батоги).

1. Диня утворює плоди тільки на бічних пагонах, тому головний пагін прищипують (обрізають садовими ножицями) після п’ятого листа (або після третьої пари листя).

Це стимулює утворення бічних пагонів.

2. З кожного боку залишайте тільки два бічних пагона. У пазухах їх листків розвинуться великі жовті квітки, які запилюються комахами.

3. Як тільки з’являться маленькі плоди, залиште на кожному бічному пагоні по одному: занадто багато плодів вони не зможуть добре живити. Коли диньки виростуть до розміру волоського горіха, обріжте верхівки всіх бічних пагонів на два-три листи вище плодів. Всі нові бічні пагони регулярно видаляйте.

4. У період розвитку плодів рослини регулярно поливайте і кожні два тижні удобрюйте. Надалі інтервали можна збільшити. Шар мульчі із соломи під плодами не дасть їм мокнути знизу і загнивати.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply