Українські чубаті — м’ясо-яєчна порода курей

Ця порода курей звертає на себе увагу, в першу чергу, своїми зовнішніми даними. Курочки з такою гідністю носять свій чубчик на голові, як ніби розуміють свою відміну від інших курей, як ніби це у них природна корона, як ніби вони — не просто кури, а кури благородних кровей.

Детального історичного опису курей української чубатої породи немає. Швидше за все, вона історично виникла на території України. І це правильна версія, оскільки таких курей можна зустріти в будь-якому українському сільському подвір’ї, вони не переводяться десятиліттями і стали неофіційним символом українського птахівництва.

Превалює ця порода курей в центральних областях України. Рідше зустрічається в східних і південних регіонах. У Полтавській області їх розводять поряд з гордістю Полтавщини — полтавськими глинястими. Назва порода отримала, завдяки своїй «візитці» — Чубчик на голові.

Конечно ж, українська чубата пізнавана через характерний чубчик на голові. Він є її окрасою, і характерною ознакою. Ніяких функціональних навантажень, крім естетичної, чубчик не несе.

У півнів цієї породи через занадто пишний чуб гребінь втратив своє звичайне положення і трохи звисає набік, не заподіюючи, втім, особливих незручностей птахові. У курок оперення на голові навіть не можна назвати чупринкою, настільки воно розвинене, має обриси овалу і схоже на повноцінну дамську зачіску.

Форма гребеня у чубатих курей — листоподібна, дзьоб — міцний, призначений для роздрібнення грубих кормів та великого насіння (наприклад, кукурудзи). Ці кури широкогруді і широкоспині, тіло у них міцне, з добре розвиненою хвостовою частиною. Тулуб довгий.

Лапи не виглядають занадто потужними, але чубаті кури прекрасно ними справляються, ретельно розгрібаючи всі їхні купи і купки. Забарвлення чубатих курей варіюється від світлої, так званої, колумбійської до темної палевої.

Особливості породи

Среді птахівників-аматорів українські чубарочкі (їх ще й так називають) користуються величезним попитом:

По-перше, за декоративність.
По-друге, за приналежність до м’ясо-яєчного типу домашньої птиці.
Третя особливість, яку так цінують птахівники — невибагливість.

Ця загартована не надто м’яким українським кліматом курочка, стійко переносить міцні морози і виснажливу спеку. Що ще можна додати в актив цієї породи? Те, що курочки, досягнувши певного віку, стають прекрасними квочками — терплячими і відповідальними.

Яскраво виражених мінусів у цієї породи курей немає, хіба, що представники української чубатої не відрізняються слухняністю, як і всі інші кури. Самовільне дослідження небезпечних околиць і періодичне лазіння в город можуть трохи зіпсувати ідеальний портрет курки.

Особливості утримання

Нічого особливого в утриманні курей української чубатої породи немає. Як ми вже підкреслювали, ці кури їдять, що дадуть, сидять на тому сідалі, який в змозі запропонувати господар.

Однак, навіть сама невибаглива порода потребує чистоти курника, наявності світла в приміщенні, вентиляції влітку, тепла взимку.

Для чубатих курей потрібно підбирати за віком і типом корми, небажано розкидати зерна на землю, як це продовжують по-старому робити птахівники-аматори в селах. У курей має бути місце для годування, це, по-перше, в якійсь мірі дисциплінує птицю, а, по-друге, дозволяє вам більш економно витрачати корм.

Поїлки для курей всяк майструє на свій лад — і добре, до них особливих вимог немає, крім одного: свіжа вода в поїлках має бути присутня постійно, адже організм курки влаштований так, що за день їй потрібно випивати води вдвічі більше обсягу з’їденого корму.

І ще один важливий аспект утримання чубатих курей — наявність зольно-пісочних ванн. Іншими словами: забезпечте курям місце, де вони зможуть всмак покупатись. Це для курей не просто задоволення, а найважливіша очисна процедура — курка з допомогою піску і золи чистить пір’я, позбавляючись від паразитів та іншої шкідливої мікрофлори.

Продуктивність

Українські чубаті відносяться до м’ясо-яєчної породи курей. Маса тіла дорослих особин — 2,2 кг у курки і 3,0 кг у півня. Це середня вага, властива багатьом породам курей м’ясо-яєчного напрямку.

Нестися курочки починають у віці півроку, несучість в перший рік становить близько 160 яєць. Яйця від цих курочок середнього розміру, маса одного — до 60 г, колір шкаралупи — приємно кремовий.

Де купити?

Де купити? Українські породи курей розводять і реалізують українські птахівницькі господарства. Надаємо для вас інформацію про птахоферми і контакти їхніх представників:

ПП «Золоте курчатко» («Золоте курча»).
Адреса: Україна, Черкаська область, Тальне, ул.Дубковецкого;
тел.: + 38 (097) 966-10-93.
Сайт: http://zolote-kurchatko.all.biz

Дослідне господарство «Борки»
Адреса: 63421 Харківська обл., Зміївський р-н, с. Бірки;
тел.: + 38 (057) 477-83-86; +38 (057) 477-83-88; +38 (057) 477-80-07.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply