Полтавська глиняста — м’ясо-яєчна порода курей

Полтавська глиняста порода курей має відгуки від заводчиків лише позитивні! Відноситься вона до м’ясо-яєчної групи. Її представників відрізняє підвищена витривалість і безпроблемна акліматизація практично до любих умов.

Огляд породи

Полтавська глиняста порода — це невибагливі курочки зі спокійним рівним характером і відмінною здатністю пристосовуватися до умов утримання.

Походження породи

Вперше ця порода з’явилася в Полтавській області, де вона була отримана в процесі схрещування місцевих курей з представниками породи Орпінгтон, Нью-Гемпшир, віандот і деякими іншими десь у середині XIX століття. З 1951 року в Україні з нею проводилась робота, метою якої було вдосконалення в якості породи, що спеціалізується на яєчній продуктивності. Вперше кури цієї породи були представлені громадськості ще в 1895 році на виставці сільського господарства в Полтаві.

Зовнішній вигляд

Голова у курочок цієї породи має середні розміри. Вона вінчається гребенем, що нагадує троянду, однак, іноді зустрічаються екземпляри з листоподібними гребенем. Колір вушних мочок і сережок червоний в білу цятку, а очі — жовто-червоний.

Курка та півень породи Полтавська глиняста

Полтавські глинясті кури

Розмір дзьоба, що має також жовтий колір, невеликий. Вінчає голова коротку міцну шию. Груди у представників Полтавської глинястої породи округлі і міцні, а спина довга і широка. Прилягання крил до тіла дуже щільне. Між розвиненим хвостом і тулубом утворюється тупий кут.

Ноги зі злегка випираючими гомілками, середньої довжини і забарвлені в жовтий колір, розставлені вони досить широко. Пір’я у курей і півнів пофарбовані в світло- або темно-коричневий колір. На кінчиках всіх махових пір’їн, як і на рульових, присутній чорний колір. Шия птахів, на відміну від курей, має більш світле забарвлення. Іноді можна зустріти курей, що мають чорне забарвлення.

Продуктивність

Дорослі курочки мають вагу від 2,2 кг до 2,5 кг, тоді як півні можуть важити від 3,0 кг до 3,50 кг. Відсоток виходу м’яса становить 52%, а на частку кісток доводиться 10,7%. Відмінною рисою м’яса вважається наявність приємного смаку і підвищеної соковитості, яка має місце завдяки наявності нетовстих жирових прошарків, прокладених між м’язовими веретенами.

Показники несучості в середньому коливаються від 180 штук до 200. Одне яйце важить близько 56 г, його шкаралупа пофарбована в кремовий колір. Ще в 1982 році вченими було визначено, що яйця, які несе Полтавська глиняста порода, відрізняються дуже гарною якістю білка і шкаралупою солідної товщини.

Рівень збереження у дорослих курей становить 90%, а у молодняка — 97%. Показник виводимості курчат коливається від 80 до 83%. Для добових курчат характерне світло-коричневе забарвлення пуху.

Особливості утримання

Говорячи про особливості, на які треба звертати особливу увагу при утри манні та розведенні Полтавських глинястих курей, слід згадати той факт, що вони є великими любителями кормів з кукурудзи, а також відходів кукурудзяного виробництва. При вирощуванні молодняку починаючи з одноденного віку рекомендується дотримання цілодобового світлового режиму, який повинен поступово знижуватися до дев’яти годин на добу протягом дев’яти тижнів. І таким він повинен залишатися до досягнення пташенятами віку вісімнадцяти тижнів.
До досягнення віку семи тижнів курчатам необхідно згодовувати корм підвищеної калорійності, який на 20% повинен складатися з білка. Завдяки цьому забезпечується адекватність функціонування системи розмноження, що дозволить повністю виявити генний потенціал у репродуктивному періоді. Після досягнення віку семи тижнів пташенят дають комбікормом, білковий показник якого не повинен перевищувати 14%. Це дозволить в оптимальні терміни досягти хорошого приросту маси і статевого дозрівання.

Відгуки

Відгуки від заводчиків Полтавської глинястої породи дуже хороші. За твердженням деяких, вага півнів досягає чотирьох кілограмів, тоді як кури набирають від 2,5 кг до 3 кг. Дуже добре несуться досить великими яйцями. Усі без винятку птахи відрізняються виключно спокійним характером, а тому між ними ніколи не буває бійок. Кури цієї породи добре переносять морози і навіть живучи в умовах знижених температур на підлозі продовжують нестися.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply