Нью-Гемпшир — м’ясо-яєчна порода курей (New Hampshire Chicken)

Спочатку порода курей Нью-Гемпшир, з’явилася в американських штатах Массачусетс і Род-Айленд як різновид породи курей Род-Айленд. Починаючи з 1910 р селекціонери домашньої птиці Нью-гемпшірської сільськогосподарської експериментальної станції, вирішили зробити упор на такі особливості, як швидке зростання оперення, швидкий набір ваги і швидке дорослішання, а також на м’ясисту структуру тіла і кладку великих яєць. А ось кольору курей не приділялося практично ніякої уваги. На початок 1930-х рр., завдяки своїм параметрам, порода заслужила популярність птахівничих ферм в штатах Нью-Гемпшир, Делавер, Вірджинія і Меріленд. А згодом особливі риси Нью-гемпшірської породи курей отримали і широке визнання. У 1935 р вона була зареєстрована в The American Standard of Perfection, спеціальному виданні, в якому описуються всі визнані породи домашньої птиці в Північній Америці. В СРСР порода курей Нью-Гемпшир, була завезена в 1940-х рр, де набула широкого поширення. Користується популярністю і в сучасній Україні.

Кури породи Нью-Гемпшир мають довгий, горизонтально поставлений тулуб, широку спину, добре розвинені груди, не довгу шию з розвиненою гривою, довгасту голову. Вушні мочки у курей Нью-Гемпшир червоні, дзьоб, шкіра і нігті жовті. Оперення має світло червоно-коричневе забарвлення і помірно пухке, кермові і махові пера — чорні. Півні Нью-Гемпширі з золотистим забарвленням гриви і попереку і коричнево-червоними плечима. Кури породи Нью Гемпшир відносяться до породи з геном золотистого.

Курка породи Нью-Гемпшир

Курчата породи Нью-Гемпшир, дуже швидко оперяються і дорослішають. Кури породи Нью-Гемпшир несуться рясно і справно. Вони спокійні і доброзичливі, тому дуже легко приручаються. Зазвичай вони спокійно прогулюються по двору або переходять на біг при небезпеці або підвищеному інтересі до чого-небудь. А ось літати у них виходить погано, тому немає необхідності споруджувати високу огорожу. В цілому вони не проявляють агресії один до одного і досить терпимі до інших істот. Вони цікаві, довірливі і красиві. У них знижена схильність до висиджування курчат, але якщо це трапляється, то вони стають хорошими мамами. Можуть проявляти акти взаємодопомоги, підміняючи на час квочку. Зазвичай шукають затишні місця, не бажаючи нестися в підготовленому для несіння яєць місці.

Курки Нью Гемпшир добре несуться взимку. Непогано переносять холод, єдине, що їх гребінці дуже сильно схильні до обмороження, тому слід бути акуратним. Півні породи Нью-Гемпшир відрізняються «джентельменством», вони домагаються розташування курей до себе, але ні в якому разі не нав’язуються і не нахабничають, захищають їх і ретельно спостерігають за навколишнім середовищем, щоб заздалегідь побачити небезпеку.

Півень породи Нью-Гемпшир

Залежно від віку жива вага курей Нью-Гемпшир становить близько 2,1 — 3 кг, півня — 3,25 — 3,75 кг. За перший рік продуктивності курка може відкласти близько 200 яєць. Потім продуктивність поступово падає — до 140 яєць на третій рік. Яйця мають жовто-коричневе забарвлення, хоча окремі особини можуть нести яйця і темно-коричневого кольору. Вага яйця — 58-60 г. У середньому виживає близько 86% молодих і 92% дорослих особин.

Відгуки про породу Нью-Гемпшир

Нью-Гемпшир… і зрозумів — кращої породи немає

З 1948 р тримаю Нью-Гемпшир і зрозумів, що це найкраща порода для особистого господарства. Щоб птах відповідав стандарту, періодично раз в 4-5 років купую півня тієї ж породи з іншого господарства. Раніше, в 50-60-х рр., це було не складно, тому що багато тримали Нью-Гемпшир. Поступово старих-аматорів не стало, а молодь не була схильна займатися птицею, ось і залишився я в своєму регіоні з Нью-Гемпшир один, і постала проблема — де дістати півня. Довелося листуватися, дізнаватися адреси. Так, через станцію Юних натуралістів отримав півня з Єкатеринбурга, потім з Естонії, обмінявся півнями з В. А. Голяченко з підмосковного селища Білі Стовпи. Купуючи на стороні півня-виробника, звертаю увагу на його здоров’я, розвиток і, звичайно, відповідність зовнішнього вигляду стандарту, а за вагою щоб був не менше 4 кг. Яйця для інкубації відбираю від найпродуктивніших і добре розвинених курей. Щорічна селекція птиці допомагає підтримувати її породні якості.

Стадо з 20-40 голів тримаю в теплому сараї розміром 24 м2. Сюди проведено електрику. Вода взимку не замерзає, і навіть у найлютіші морози температура тримається плюс 4-5 °. Сарай розділений на дві частини — в одній дорослі кури, в інший молодняк. Якщо тримати разом, то старші будуть бити молодших, і ті будуть погано розвиватися. Під знімними сідалами влаштовані полиці, з яких зручно прибирати гній. Площа приміщення від облаштування сідал не зменшується, так як під полкою вільно, там кури можуть гуляти. Годую 3-4 рази на день. Вранці даю мішанку з різних відходів з комбікормом, в середині дня — таку ж суміш, але порція менше, а ввечері — зерно пшениці, проса, ячменю. В інкубаційний період зерно для курей пророщують. Крім цього, влітку даю зелень, а взимку — капусту, моркву, сіно з листочками. Пісок, шкаралупа в годівницях не перекладаються. І, зрозуміло, вода. Нью-Гемпшир красиві, невибагливі до корму і умов утримання, витривалі, спокійні, добре несуться і дають високий відсоток запліднених яєць. Кури схильні до зимової кладки.

За своє життя тримав птахів і інших порід, наприклад юрловських, Суссекс, білого і смугастого Плімутрок, але не полюбилися вони мені так, як Нью-Гемпшир.

Б. Ударів

Бабушкин сад has written 1695 articles

One thought on “Нью-Гемпшир — м’ясо-яєчна порода курей (New Hampshire Chicken)

  1. Валєра says:

    Кури породи Нью-Гемпшир красиві, абсолютно невибагливі до умов утримання, їдять все підряд, практично не хворіють, добре виносять труднощі життя, відмінно несуться навіть в зимовий період часу.
    Розводити її одне задоволення, так як яйця запліднюються практично на 100%.
    Єдина проблема, важко знайти півня для відновлення крові, а робити це треба раз в 5 років хоча б, щоб породні ознаки збереглися.

Leave a Reply