Як не пошкодити здоров’я працюючи на дачі

Встаєш після вихідних, бадьоро проведених на грядках, а стан, як після великої пиятики, на якій ще з кимось і побився. Руки-ноги не ворушаться, спина ниє, плечі горять, голова з перегріву поболює. Це ще не старість — просто організм бунтує з незвички до важкої (а в нашому виконанні ще й невмілої) фізичної праці. Рецепт простий: не фанат! Дозволяйте собі хоча б на 15 хвилин на годину відриватися від улюблених грядок і лежачи дивитися на небо. Полуниці від цього менше не стане, а спину врятуєте.

Якщо ж ви все-таки переробили — вирушайте в лазню. Вже вона-то позбавить не тільки від бруду, а й від м’язової втоми.

Обов’язково купіть собі полотняні рукавички. І не забувайте їх надягати, коли беретеся за лопату або граблі. Якщо їх немає, можна обмотати руки ганчірками. Це тим більше варто зробити, якщо ви не пам’ятаєте, чи зробили ви щеплення від правця.

Небезпеки що чатують на дачі

Отрутохімікати

Небезпека чекає при роботі з лаками, фарбами та отрутохімікатами. Будьте обережні: через недосвідченість легко заробити важке отруєння або, в кращому випадку, головний біль. Тому обприскуйте дерева в респіраторі або марлевій пов’язці. Слідкуйте при цьому, щоб вітер не дув у вашу сторону. Не рекомендується також у спеку що-небудь фарбувати в закритому приміщенні.
Якщо ж ви чимось все ж надихалися, випийте теплого молока з содою. А якщо отрута по випадковості потрапила і на тарілку — без промивання шлунка не обійтися. Робиться це так: випиваєте 6-10 склянок теплої води (а ще краще слабкого розчину — дві чайні ложки на один літр води — питної соди), після чого будь-яким відомим вам способом викликаєте блювоту. Потім можете випити ще теплого молока або міцного чаю з лимоном, медом або цукром.

Сонячний удар

При довгому перебуванні на сонці можна заробити сонячний удар (особливо часто це трапляється з дітьми). Укладіть потерпілого в тінь і прохолоду так, щоб голова була злегка опущена. Розстебніть комір. До голови і на область серця треба докласти щось холодне, можна дати понюхати ватку, змочену в нашатирі. Така ж допомога надається і при тепловому ударі, наприклад в переповненому дачниками автобусі.

Наші брати менші

На садових ділянках, розташованих біля лісу, іноді зустрічаються змії, полози і вужі. Особливо небезпечна гадюка, на вигляд не дуже примітна маленька змія, укус якої, якщо не вжити термінових заходів, може бути смертельним. Тому дійте рішуче: кінцівку перетягують джгутом (він обов’язково повинен бути у кожного садівника) вище місця укусу і відсмоктують ротом отруту з ранки, якщо в порожнині рота немає пошкоджень. Потім терміново звертайтеся за медичною кваліфікованою допомогою.
Зняти біль після укусу бджоли, оси, джмеля допоможе примочка з нашатирного спирту — одна частина нашатирю на п’ять частин води.

Отруєння водою

Одна з найбільших неприємностей, що підстерігають нас за містом, — отруєння неякісною водою. Стомлений дачник (а також турист і т. д.) хоробро п’є з будь-яких колодязів, річок і струмків — і наслідки не змушують себе чекати. Воду з річки обов’язково потрібно процідити і прокип’ятити. Ще краще прихопити з собою з міста препарат пантоцид — він хлорує воду, вбиваючи все мікроорганізми (достатньо однієї таблетки на 400 г води).
Якщо таблеток немає, а вода викликає сумнів — можна в неї додати трохи марганцівки. А якщо у вас раптом є щось на зразок армійського очисника води «Джерело» — воду можна пити хоч з калюжі. Це вже випробувано садівниками.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply