Їсти чи не їсти? Чи можна вживати в їжу сирі курячі яйця

Деякі люди обожнюють пити сирі курячі яйця і навіть не замислюються, що це може стати причиною захворювання на сальмонельоз. При цьому народні цілителі рекомендують лікувати сирими яйцями гастрит. Невже звичайне яйце може бути настільки небезпечним і цілющим одночасно? Вирушаємо за консультацією до фахівців…

У народній медицині свіжознесені сирі яйця дійсно рекомендують вживати вранці натщесерце для лікування гастриту, виразки та інших захворювань шлунка. А як же загроза заразитися сальмонельозом (кишковою інфекцією, спричиненою мікробами роду сальмонел)? Виявляється, у свіжих яйцях сальмонел немає, проте вони можуть бути в частинках посліду. Якщо він потрапить на шкаралупу, бактерії-збудники за певних умов здатні проникнути в яйце.

Свіже яйце від здорової птиці — стерильне. І хоча курка несе яйця через клоаку (мішкоподібну розширену частину кишечника птиці), вони не стикаються з калом, оскільки виходять через спеціальний відділ (уродеум). До того ж поверхня шкаралупи яйця покрита дуже тонкою плівкою — кутикулою, яка має бактерицидні властивості і перешкоджає проникненню мікроорганізмів всередину яйця.

Але як же відбувається зараження яйця сальмонелою? В основному через курячий послід за умови, що протягом 4-5 діб яйце знаходиться в зараженому середовищі. При цьому бактерії сальмонели проникають крізь пори шкаралупи всередину яйця і інфікують його. Правда, існують деякі серотипи сальмонел, які можуть знаходитися всередині яєць ще до моменту яйцекладки. Щоб звести до мінімуму ризик зараження людини сальмонелами через продукцію птахівництва, на птахофабриках постійно проводяться ветеринарно-санітарні та профілактичні заходи.

Сальмонели дуже живучі, вони добре пристосовуються і до аеробних, і до анаеробних умов (у присутності кисню і без нього). Оптимальна температура для їх розмноження — 37 ° С, але також їх розвиток спостерігається і в діапазоні температур від 5 до 45 ° С. Як бачите, висока температура згубна для сальмонел. Але деякі їх види здатні виживати в умовах, коли в процесі приготування частина жовтка залишається рідкою. Отже, абсолютно безпечними можна вважати тільки яйця, зварені вкруту.

Так чи варто ризикувати здоров’ям, вживаючи в їжу сирі яйця? Виявляється, тільки у свіжому яєчному білку знаходиться специфічний фермент лізоцим, здатний руйнувати клітинні стінки бактерії хелікобактер пілорі (Helicobacter pylori) — основної причини виникнення виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, а також гастритів і дуоденітів.

Як правило, для лікування захворювань, викликаних Helicobacter pylori, застосовуються антибіотики і комплекси різних препаратів. Проте їх прийом може призвести до небажаних побічних ефектів — дисбактеріозу, погіршення роботи печінки, нирок і т. д. Саме тому багато вирішуються лікувати подібні захворювання народними засобами.

Для боротьби з Helicobacter pylori народна медицина рекомендує приймати натщесерце сире куряче яйце. Після його прийому протягом 2 ч потрібно почекати з сніданком. Зверніть увагу на дві обов’язкові умови:

1) яйце має бути свіжим, в ідеалі — свіжознесеним;
2) приймати його слід вранці натщесерце.

Як відомо, в шлунку виділяється соляна кислота, завдяки чому шлунковий сік має антибактеріальну дію. Вранці до прийому їжі нормальна кислотність шлункового соку становить 1,5-2,0 pH. У той час як для життєдіяльності сальмонел оптимальною вважається нейтральна середу — pH близько 7,0 (бактерії зберігають життєздатність при рівні pH від 4,0 до 9,0). У кислому середовищі (pH від 0 до 6,0) сальмонели гинуть. Так що одне сире яйце, випите вранці натщесерце, принесе вам тільки користь. Будьте завжди здорові!

Вікторія МЕЛЬНИК, кандидат сільськогосподарських наук, НУБіП

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply