Часник лікує все. Рецепти лікування різних захворювань

Часник — одна з найдавніших овочевих рослин. Про часник нам нагадують написи на піраміді Хеопса в Єгипті, де ним в якості лікарського засобу годували рабів, що споруджували цю піраміду. Стародавні єгиптяни використовували часник для виведення шлаків з кишечника, цар Соломон лікував часником епілепсію, а Гіппократ лікував часником холеру, дизентерію, цингу і екзему.

Біологічні властивості часнику

За хімічним складом часник багатший ріпчастої цибулі. Для нього характерний високий вміст сухих речовин в листках і в цибулинах (до 40%), основна маса яких представлена вуглеводами — до 27%, білками — до 7%. У його листі містяться вітаміни С, Е, РР. Особливо багаті вітаміном С зелене листя часнику (до 100 мг%).

Запах і смак часнику обумовлені вмістом в ньому ефірного масла, до складу якого входить сірка. Її сполуки вбивають мікроорганізми. Ця властивість сірчаних з’єднань посилюється наявністю в часнику у великій кількості фітонцидів.

Фітонциди часнику сильніше цибулинних. Жування протягом декількох хвилин часточки часнику повністю знезаражує порожнину рота від шкідливих мікроорганізмів. Фітонциди часнику по силі і швидкості впливу перевершують багато медичних бактеріальних препаратів.

В даний час в часнику виявлено більше ста хімічних сполук, які застосовуються при лікуванні різних захворювань.

Застосування часнику у медицині

У сучасній медицині часник використовується насамперед як знезаражуючий засіб проти хвороботворних мікроорганізмів. Наука довела, що фітонциди часнику вбивають туберкульозні і дифтерійні палички, стафілококи та інші небезпечні мікроорганізми.

Якщо в приміщенні перебуває хворий грипом, то розкладені в різних місцях очищені зубчики часнику значно знижують ймовірність зараження інших людей. Саме тому густонаселені країни імпортують часник для профілактики епідемій грипу.

Препарати часнику підсилюють рухову і секреторну функцію кишечника, пригнічують в ньому процеси гниття і бродіння. Всім відома таблетка аллохол містить в перерахунку на суху речовину екстракту часнику — 0,04 грама, екстракту кропиви — 0,005 грама, згущеної жовчі — 0,08 грама, вугілля активованого — 0,02 грама.

Часник широко вживають при різних шлунково-кишкових захворюваннях (дизентерії, проносах, колітах, запорах), а його водні настої знижують вміст цукру в крові.

Саме широке застосування отримав часник при лікуванні простудних захворювань — ангіни, ГРЗ, ларингіту і т.д. Хороший результат при їх лікуванні дає інгаляція парів часнику. Найпростіший і доступний всім спосіб інгаляції — це розтерти часточку часнику, накласти отриману кашку в чашку і вдихати 3-4 рази на день по 10 хвилин або дихати через інгалятор. Щоразу для інгаляції треба буде брати свіжі часточки часнику.

Часто для цих же цілей дрібно нарізані часточки часнику акуратно загортають у невеликі шматочки марлі і закладають у ніздрі на 10-15 хвилин вранці і ввечері. Щоб знизити чутливість до часнику, ці тампони краще змочити настоєм календули.

Для профілактики грипу рекомендується також приймати часник всередину, ретельно його розжовуючи або з’їдаючи по 1 чайній ложці кашки часнику з медом. Для профілактики захворювання досить прийняти 1 чайну ложку перед сном. Якщо ж Ви захворіли все-таки на грип, то приймати треба 3 рази на день по 1 столовій ложці цієї суміші.

Вважається також, що якщо під час епідемії грипу носити на шиї намисто із зубчиків часнику, то це захистить вас від захворювання.

Лікування ліками «з городу»

При лікуванні грипу дуже добре допомагають чисто ліки «з городу». Для приготування треба 1 столову ложку подрібнених гілочок обліпихи залити 1,5 склянкою гарячої води, довести до кипіння і на водяній бані варити 5-6 хвилин. Потім у відвар додати 1 чайну ложку кашки часнику, настояти в теплому місці 30 хвилин, процідити. Приймати за ніч по 0,5 склянки 3 рази. Цей засіб добре допомагає як на початковій стадії захворювання, так і при високій температурі.

Якщо при високій температурі з’явилися сильні головні болі простудного характеру, то розтертий часник настоюють в столовому оцті, потім в отриманому настої змочують тканину і туго обв’язують нею голову.

При всіх простудних захворюваннях чудовим ліками є настоянка часнику на вині. Для її приготування треба 150 г кашки часнику залити 0,5 літра вина типу кагор і настояти 15 днів, періодично струшуючи вміст, потім процідити. При захворюванні приймати в гарячому вигляді по 1 столовій ложці щогодини. Корисно одночасно втирати 1-2 рази на день цю настоянку на спину і груди.

При простудних захворюваннях ефективна суміш кашки часнику і чорної редьки, узятих у співвідношенні 1 до 3. Цією сумішшю на ніч ретельно треба натерти груди, спину і ноги, що має ефект гірчичника, добре укутати і лягти в ліжко. Після цього відразу випити 1 склянку гарячої води з 1 столовою ложкою меду і 1 столовою ложкою кашки часнику…

При гіпертонії допомагає настій, приготований з 5 зубчиків часнику, 1 цибулини ріпчастої цибулі, 1 лимона без кірки і насіння. Все подрібнити і ретельно перемішати з 1 склянкою цукру і 2 склянками прохолодної кип’яченої води, настояти 10 днів у темному прохолодному місці, процідити. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день за 20 хвилин до їжі до відчутного поліпшення стану.

При стенокардії хороший результат дає настій часнику, лимона і меду. Для його приготування кашку 1 головки часнику, сік 1 лимона і 100 г меду настояти в щільно закритому посуді в темному прохолодному місці 10 днів, періодично помішуючи. Приймати по 2 столові ложки 1 раз на день за 20-30 хвилин до їжі.

Часник є найважливішою складовою частиною ліків, що застосовуються народною медициною і для лікування атеросклерозу. Для приготування спиртової настоянки треба 2 столові ложки кашки часнику залити 0,5 склянки горілки, настояти 10-15 днів, додати за смаком настоянку м’яти або меліси лимонної. Приймати по 10 крапель 2-4 рази на день за 30 хвилин до їжі тривалий час.

Приблизно також діє і винний настій часнику. Для його приготування кашку з однієї головки часнику залити 0,5 л вина типу кагор, настояти в темному прохолодному місці 7 днів. Приймати по 1-2 столові ложки 3-4 рази на день перед їжею.

Допомагає спиртова настоянка часнику і при ревматизмі. Приймають її по 10 крапель 2 рази на день за 30 хвилин до їжі. Для поліпшення смаку туди можна додати кілька крапель настоянки меліси або м’яти.

Ця ж настоянка дуже добре допомагає і при остеохондрозі. Для цього в період загострення на хворі місця на ніч роблять компрес. Настоянку втирають в хворе місце і обв’язують його рушником або вовняною тканиною.

При відкладенні солей і болях в суглобах треба 0,5 склянки соку часнику і 1 стакан соку журавлини настояти 24 години, додати 1 склянку меду, перемішати. Приймати по 1 чайній ложці 3 рази на день за 15 хвилин до їжі.

При порушеннях обміну речовин застосовують винну настоянку часнику з ялівцем. Для її приготування 1 невелику головку часнику і 1,5 столових ложки ягід ялівцю треба подрібнити, залити 0,5 л білого вина, настояти в темному прохолодному місці 10 днів, процідити. Приймати по 2-3 столові ложки 1-2 рази через 40 хвилин після їжі.

Позитивний вплив робить часник при лікуванні колітів та ентеритів, він є одним з кращих засіб при лікуванні дисбактеріозу. Для цього треба натщесерце з’їдати вранці і ввечері по 1 зубчик часнику. У цих же цілях можна застосовувати і спиртову настоянку часнику.

У хворого з алергією на штучні медичні антибіотики часник теж найкращий помічник, тому часник значною мірою може їх замінити. Алліцин, що міститься в часнику — унікальний природний антибіотик.

При загальному ослабленні організму в народній медицині застосовують винний настій часнику і полину. Для його приготування кашку з однієї головки часнику і 2 столових ложок сильно подрібненого листя полину залити 0,5 л гарячого вина, настояти при кімнатній температурі 1 тиждень, процідити. Приймати по 3 столові ложки вранці за 40 хвилин до їжі.

Онкологія — також сфера де часник може допомогти. Він містить селен, германій і цинк, які допомагають запобігти виникненню і розвитку хвороби. При цьому краще використовувати екстракт старого часнику, оскільки він більш ефективний.

А від неприємного запаху часнику в роті теж можна позбутися. Для цього треба ретельно пожувати корінь або листя петрушки або селери, насіння анісу або коріандру. Зменшує запах часнику і полоскання рота домашнім молоком.

Запам’ятайте! Не слід вживати часник як лікарський засіб при гострих формах захворювання шлунка, печінки, нирок, підшлункової залози, хворим на епілепсію, вагітним і годуючим жінкам. В останньому випадку знижується кількість молока і у нього з’являється запах. Крім цього, деякі люди взагалі погано переносять часник. І взагалі використовувати часник як сильнодіючий лікарський засіб можна тільки за рекомендацією лікаря.

В.А. Лойко

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply