Амрокс – м’ясо-яєчна порода курей

Ви хочете мати у своєму господарстві продуктивних курей-несучок, і в той же час бажаєте отримувати від пернатих смачне м’ясо? Тоді вам сподобаються птиці м’ясо-яєчного типу. Яскраві представники цієї категорії — кури Амрокс. Вони не тільки швидко ростуть і добре несуться, але і радують око яскравим оперенням. Детальний опис цієї породи ви знайдете в нашій статті.

Огляд породи

Давайте розберемося, які відмінні риси цієї породи курей. Ви дізнаєтеся, як її виявити серед інших, навіть у добовому віці. Поряд з високою яйценосністю і швидкими темпами набору ваги, у породи Амрокс є й інші переваги:

  • Висока виживаність як молодих, так і зрілих особин;
  • Невибагливість в їжі і утриманні, що дозволяє заводити цю породу навіть початківцям фермерам;
  • Спокійний характер;
  • Здатність адаптуватися в незвичних умовах, у тому числі і в зимовий період;
  • Прекрасні смакові якості м’яса.

Походження породи

Птахівники налічують дві версії виникнення цієї породи. За однією з них, розведенням вигідної за всіма параметрами породи стали займатися в Німеччині в середині ХХ століття. Німецькі селекціонери посилено працювали над створенням птиці, яка б досить швидко дозрівала, при цьому активно несла яйця і була стійкою до різних захворювань. Як результат їх копіткої праці з’явилася порода курей Амрокс.

За основу селекціонери взяли представників іншої породи, курей Плімутрок. Дійсно, характеристики цих курей схожі, але Амрокс являє собою як би поліпшену версію свого родича.

За іншою версією, порода Амрокс з’явилася на століття раніше. І не в Німеччині, а в штаті Массачусетс в Північній Америці. Можливо, там почалися перші спроби селекційного відбору цих птахів, а післявоєнна Німеччина лише удосконалила розробки американських фермерів.

У будь-якому випадку остаточний стандарт для цієї породи був затверджений в кінці 50-х років. Через кілька років Амрокси стали дуже популярні завдяки відмінній продуктивності. Зараз чистопородних курей цього виду рідко використовують у великих фермерських господарствах. Зате ці кури є основою для отримання нових бройлерних кросів. А от приватні птахівники із задоволенням обзаводяться породою Амрокс.

Зовнішній вигляд

Щоб уявити опис зовнішності цієї універсальної породи, варто згадати, як виглядає зозуля. Саме такий строкатий окрас мають курочки Амрокс. Такий строкатий наряд курочкам подарували їхні прабатьки, Смугастий Плімутрок. Забарвлення у цієї породи не може бути іншим, тому якщо перед вами Амрокс, він обов’язково буде забарвлення як у зозулі.

Кури та півень породи Амрокс

Отже, кожне пір’ячко курки пофарбовано у два кольори: чорний і світло-сірий. Основним кольором птахівники називають чорний, а сірі смужки як би перекривають основне забарвлення пера. Однак у півнів смужки обох кольорів мають однакову ширину, через що вони здаються блідіше самок. А ось у курок чорного кольору в оперенні більше, і це робить їх більш яскравими.

Варто відзначити, що чорно-сірі кольори, незважаючи на свою строгість, додають курям Амрокс строкатості і вигідно вирізняють птахів від інших видів родичів. Навіть Смугастий Плімутрок, смужки у яких трохи тонше, виглядають менш яскраво. До речі, смужки у Амроксів є не тільки на зовнішньому пір’ї. Навіть пух у них сіро-чорний, аж до кожної волосинки.

Курчата вилуплюються покриті чорним пухом. На животі у них маленька світла пляма, а у самочок таке є ще й на голові. Тому навіть добових малюків легко розрізнити за статевою приналежністю.

Дорослі кури не мають кардинальних відмінностей у зовнішності. І кури, і півні мають смугасте забарвлення пір’я, але у жіночих особин переважає чорний колір. Крім того, кури трохи нижче півнів, їх хвіст коротше, а шия — акуратніше.

В цілому порода Амрокс представлена великими високими птахами з пропорційною головою. Вони мають розвинену мускулатуру на широкому довгастому тілі. На потужній короткій шиї — пухнастий комір з щільного ряду пір’я. Очі трохи витрішкуваті, коричневі з червоним відтінком.

До речі, на професійних фермах, де ретельно стежать за чистотою породи, птахів ретельно відбирають. Якщо особина Амрокса не підходить під стандарт, її відбраковують. Так, невідповідність кольору очей, дзьоба, відсутність чорних смуг на пір’ї говорять про те, що птах може відставати і за фізичними показниками. Також відсівають курчат, у яких занадто акуратна статура, довгі ноги або вузький тулуб.

Продуктивність

Птахи, які відповідають стандарту за всіма параметрами, характеризуються високою продуктивністю. Самки починають рано нестися. Це відбувається приблизно через 5,5 місяці після народження. За перший рік життя одна самка Амрокс зносить близько 200 яєць масою 60 грам, що є досить непоганим показником.

Ростуть кури досить швидко, навіть серед м’ясних порід. Півні, яким кілька місяців, набирають вагу до 4 кілограмів. Жіночі особини важать близько 3 кілограм. Що примітно, вони ростуть протягом півтора років.

Відгуки

Багато птахівники з інтересом ставляться до даної породи курей. Враховуючи їх високу продуктивність м’яса та яєць, не дивно, що багато домашніх господарств, судячи з відгуків, прагнуть завести собі Амроксів. Проблема полягає в тому, що цією породою не займаються на виробничих базах, тому шукати пташенят Амрокса доводиться в приватних господарствах.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply