Род-Айленд — м’ясо-яєчна порода курей

Стикаючись з необхідністю вибору курей, багато фахівців віддають перевагу породі Род-Айленд (Род-Айланд). І це непоганий вибір, оскільки вона має багато переваг, з яких слід виділити невимогливість до умов утримання і разючу витривалість. Род-Айленд — кури, мова про які піде далі.

Огляд породи

Порода Род-Айленд використовується для отримання як м’яса, так і яєць. Ці кури були виведені штучним шляхом і на сьогоднішній день являють собою об’єкт мрії великої кількості птахівників. Вони відрізняються високою активністю і вражаючими показниками несучості. Досить важливу роль відіграє і той факт, що кури здатні висиджувати яйця і нестися навіть за умови досить низької температури повітря.

Ця порода неймовірно часто використовується для схрещування з метою отримання нових видів. І в більшості випадків отриманий результат виправдовує всі очікування. Цікавий факт полягає в тому, що курка Род-Айленд є офіційним символом одного з американських штатів, який має аналогічну назву.

Походження породи

Виведення представленої породи здійснювалося на території Сполучених Штатів Америки в 1850-1860 роках. Домогтися такого результату вдалося за рахунок схрещування місцевих курей з іншими представниками. Серед них були червоні Малайські і палеві Шанхайські півні. Помісі, що утворилися внаслідок таких дій, були знову схрещені, але вже з представниками породи Леггорн.

Отримана в результаті порода була представлена широкій громадськості тільки в 1880 році. І сталося це на спеціалізованій виставці, що проводиться в штаті Массачусетс. А вже через 24 роки порода Род-Айленд з’явилася в стандарті досконалості. Що стосується поширення цих курей в Україні, то тут вони досить рідкий птах.

Зовнішній вигляд

Кури Род-Айленд відрізняються густим оперенням. Воно досить блискуче, червоно-коричневого кольору. Що стосується забарвлення пера, то воно має виражений лососевий відтінок. Ще можна зустріти білих курей цієї породи, проте, такі випадки вкрай рідкісні.

Кури породи Род-Айленд

Якщо говорити про інші зовнішні характеристики птиці, то слід зазначити великих розмірів корпус прямокутної форми з досить широкими грудьми. При цьому голова має округлу форму і доповнюється листоподібним гребенем, який має рівно 5 зубців. Розмір голови середній. Для курей породи Род-Айленд характерна досить потужна і не дуже довга шия. Їх відмінна особливість полягає в добре розвиненій гриві.

Також ця порода відрізняється пишним хвостом з великою кількістю пір’я. Він може мати зелений, сріблястий або фіолетовий відлив. Доповнюють корпус невеликі крила і досить короткі, але дуже міцні ноги.

Продуктивність

Однією з основних переваг, яка сприяє тому, що ця порода користується величезною популярністю, є її висока продуктивність. Досить масивна конструкція тіла, характерна для представників Род-Айленд, дозволяє отримувати велику кількість м’яса. Середня вага птахів у віці 18 місяців становить 3,1-3,9 кг. При цьому вдається уникнути ризику ожиріння.

Що стосується курочок аналогічного віку, то їх вага знаходиться в межах від 2,5 до 2,9 кг. Це цілком зрозуміло, адже вони відрізняються і набагато меншим розміром. Варто підкреслити, що порода Род-Айленд є відмінним рішенням в ситуаціях, коли потрібно отримати велику кількість продукції. До всього іншого, фахівці відзначають той факт, що м’ясо характеризується відмінним смаком і ніжністю.

Птахи Род-Айленд можуть ще похизуватися непоганою кількістю яєць знесених за рік. У середньому від кожної курки породи Род-Айленд вдається отримати близько 160-170 яєць на рік.

Відгуки

Щоб переконатися в тому, що порода Род-Айленд користується особливою популярністю, достатньо прочитати відгуки фермерів, які вже встигли самостійно оцінити всі переваги цих птахів. Птахівники відзначають, що кури Род-Айленд невимогливі в питаннях годівлі. Оптимальний раціон може включати всілякі зернові культури, коренеплоди, сушену люцерну і кропиву. Також слід зазначити невибагливість особин різного віку до погодних умов. Вони прекрасно почувають себе навіть при низьких температурах (до + 10ºС в пташнику), продовжуючи рости і нести яйця.

Єдиний недолік Род-Айленд — це погано розвинений інстинкт квочки у курочок. Разом з тим зустрічаються особини, які чудово справляються і з таким завданням. Як альтернативне рішення завжди можна використовувати інкубатор або ж квочку іншої породи.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply