Який інкубатор обрати, щоб була краща виводимість курчат?

Інкубатор – прилад, від якого залежить кількість та якість виведених курчат чи інших пташенят. Тож, можна сказати, що від правильного вибору інкубатора залежить життя та здоров’я ваших вихованців. Отже, саме тому, варто підходити до вибору інкубатора відповідально та зі знанням технічних тонкощів роботи цього, відносно нескладного, приладу.

Якщо ви вирішили придбати інкубатор, значить, ви вже розумієте, що самостійне виведення курчат — це реально вигідно і практично для кожного, хто займається розведенням птиці. І тут постає головне питання — який саме вибрати інкубатор та на що орієнтуватись при виборі, адже пропозицій на ринку України досить багато. На що орієнтуватись при виборі побутового інкубаторі і піде мова у нашій статті.

Як правильно вибирати інкубатор для домашнього користування?

Всі хто вирішує займатися розведенням птиці, рано чи пізно замислюється про те який та де купити інкубатор. Зрозуміло, якщо курка або індичка самостійно сідає на яйця і сумлінно «виконує свій обов’язок», це добре. Але це не завжди трапляється, а якщо й трапляється, то не завжди гарантує гарний результат. Та й змусити курей сісти в гніздо для виведення курчат виходить дуже рідко. А молоде потомство при цьому вкрай необхідно. А якщо ви дістали інкубаційні яйця якоїсь рідкісної породи, то хочеться мати хоч якісь гарантії гарного виводу. Але курка чи індичка, в своїй переважній більшості не зможуть забезпечити такий відсоток виводку, як інкубатор. Так що залишається один перевірений поколінням і успішний метод — інкубація молодняку завдяки придбанню інкубатора. Та й коштує даний пристрій, по нинішнім міркам не так вже й дорого. На сьогодні, 21 лютого 2015 (коли курс долара 28 грн.), ціни на інкубатор починаються десь з позначки 400 гр. Це стільки приблизно коштує інкубатор з ручним переворотом і механічним терморегулятором на 40-80 яєць. Вже обладнані електронними регуляторами температури, та автоматичним переворотом яєць можна придбати за 600 та вище гривень. Тож який придбати інкубатор, і чи варто переплачувати за наявність автоматичного перевороту, вентилятора, цифрового регулятора температури.

Для більшості птахівників, які планують розводити птицю на домашньому подвір’ї для потреб сім’ї, буде цілком достатньо інкубатора на 40-80 курячих яєць. На ринку, в даний момент, дуже велика кількість пропозицій саме такої місткості інкубатора.

Як вибрати інкубатор

Птахівникам досить складно в цьому розібратися, кожен продавець розповідає, що його інкубатори найкращі і найдешевші. У цьому випадку потрібно відкинути ціну на задній план і трохи розібратися в можливостях і характеристиках інкубатора.

Можна, звичайно, купити найдешевший інкубатор, але в процесі виведення пташенят ви можете втратити набагато більше, ніж заощадите на покупці. Тому, при виборі інкубатора, рекомендую звернути увагу на наступні характеристики свого майбутнього помічника.

На що звернути уваги при виборі інкубатора

1. Перше, на що потрібно звернути увагу — матеріал, з якого зроблений інкубатор. Інкубатор повинен бути зроблений з пінопласту або на крайній випадок, всередині утеплений пінопластом. Так як пінопласт має дуже маленьку теплопровідність і не вбирає вологу. У пінопластовому інкубаторі можна зберігати тепло до 5 годин при відключенні електроенергії. Пінопластовий корпус інкубатора дуже міцний і довговічний (якщо виробником правильно дотримана технологія виробництва). Деякі виробники роблять акцент на тому що вони випускають пластикові інкубатори, вказуючи на тому що у таких інкубаторах краща виводимість курчат, тому що їх можна дезінфікувати. Але й інкубатори з пінопласту також можна дезінфікувати, та й при відключенні електроенергії, що трапляється в Україні доволі часто, інкубатори з пінопласту набагато довше зберігають тепло.

2. В інкубаторі повинен бути цифровий терморегулятор з можливістю ручного регулювання температури. Цифровий, на відміну від механічного, дозволяє підтримувати усередині задану температуру з точністю до 0,1, в деяких 0,5 градуса. Це вкрай важливо при виведенні пташенят. Перегрів і недогрів яєць в процесі інкубації негативно позначається на кількості і якості виведених пташенят. Тому, вважаю ось на цьому пункті точно не варто економити, та й різниця між електронним та механічним регулятором температури несуттєва.

3. Інкубатор повинен мати вбудований вентилятор і розподільник повітря. На мою думку це твердження хибне. Чому? Адже під час інкубації природнім шляхом, тобто під куркою, температура для всіх яєць різна, головне щоб вони не перегрілися, а для цього і слугує електронний терморегулятор. А вентиляція в інкубаторах без вентилятора забезпечується шляхом присутніх спеціальних отворів, яких цілком достатньо для отримання гарних результатів інкубації.

4. Бажано щоб для підтримки потрібної температури в інкубаторі використовувався тепловий шнур (ТЕН). Переваги обігріву тепловим шнуром перед ламповим нагрівачем в першу чергу в тому, що він не випромінює світло і яйця знаходяться в темряві, в точно в таких же природних умовах, як під квочкою. Такий нагрівач відрізняється безпекою і низьким споживанням електроенергії. До речі, у Європі не знайдете жодного інкубатора з підігрівом за допомогою лам розжарювання, тому купувати такий я би не радив.

5. Що стосується способу перевороту яєць в інкубаторі, тут може бути три варіанти: ручний, механічний і автоматичний. Тут вже вибираєте на свій розсуд. Але варто пам’ятати, що навіть автоматичний переворот яєць не позбавить вас від щоденного обслуговування яєць, адже їх необхідно провітрювати та щодня охолоджувати на деякий проміжок часу, то повірте, не так вже й складно їх трохи пересунути рукою. І не обов’язково це робити як стверджують виробники інкубаторів з автоматичним переворотом яєць через кожні 2-3 години. Трьох раз на добу перевертати яйця буде цілком досить для отримання високого відсотку виводку всіх порід птиці з яєць.

6. І останній момент, яким не потрібно нехтувати, це гарантійне та післягарантійне обслуговування інкубатора. Обов’язково уточнюйте у продавця цю інформацію, вічного нічого не буває і від різного роду поломок не застрахований жоден інкубатор.

7. Останньою порадою, буде те, що колись для мене було зовсім не головним, і здебільшого я на це взагалі не звертав уваги. Але зараз, у зв’язку з подіями що відбуваються у нашій країні, я став трохи більшим патріотом, і по можливості намагаюсь підтримати вітчизняного виробника. А в Україні багато виробників випускають інкубатори, тому й рекомендую зупинити свій вибір на інкубаторі вітчизняного виробництва, та й коштують вони у зв’язку з девальвацією гривні у 2-3 рази дешевше закордонних аналогів, які практично нічим не краще.

Я займаюсь інкубацією яєць вже понад 10 років, і мав інкубатори на декілька сотень яєць з повністю автоматичним циклом. Але зараз мене влаштовую маленький інкубатор на 70 курячих яєць з пінопласту, легенький, з цифровим регулятором, без усяких автоматичних переворотів і який цілком гарно справляється з поставленими перед ним задачами. Виводимість гарна (при умові якщо ви знайдете гарні інкубаційні яйця, але це вже зовсім інша історія, до якої я можливо ще повернуся), а більше від інкубатора і не треба.

Бабушкин сад has written 1695 articles

19 thoughts on “Який інкубатор обрати, щоб була краща виводимість курчат?

  1. Валентин says:

    Добрий день шановна редакція видання «Бабусин сад» та читачі. Хочу запитати стосовно температурного режиму при інкубації яєць курей. Придбав на днях інкубатор з цифровим регулятором температури. Там є автоматичні режими інкубації яєць різних порід птиці та ручний. Вибравши автоматичний режим для інкубації курячих яєць мій інкубатор мав би підтримувати температуру 38,5, що він судячи по електронному термометру і робить. Але перевіривши температуру ртутним термометром на поверхні яйця отримав температуру 36,3, що вважаю занадто малою. Бо у літературі читаю про те, що температура на поверхні яйця в перші дні інкубації має бути 37-38. Тому гадаю не зважати на показники електронного термометра самого інкубатора, а підняти її на поверхні самих яєць. Правильно я роблю – встановив температуру повітря на цифровому індикаторі самого інкубатора 39 – тим самим отримав температуру на поверхні яйця 37,2?

    Буду вдячний за відповідь.

    І ще запитаю, майже двоє перших суток яйця були в інкубаторі з виставленою автоматично температурою 38,5, хоча після контролю ртутним термометром побачив що на поверхні яйця температура була 36,3. Чи вплине це на процент виведення курчат?

  2. admin says:

    Шановний Валентин, перед тим як давати поради, варто б уточнити, який саме у вас інкубатор, а точніше як організований обігрів, як відбувається обмін повітря, а ще, варто виміряти простим термометром температуру повітря, щоб перевірити показники електронного термометра. Такий термометр називається спиртовий і його можна придбати в господарчих магазинах, або в насіннєвому — він називається термометр для саду.

  3. Валентин says:

    Дякую за швидку відповідь. Обігрів в інкубаторі організований за допомогою проволоки, яка нагрівається, можливо я її неправильно називаю, але не лампа, а провід, чи може ТЕН це правильно назвати. Вентиляція відбувається, як сказали в компанії, яка випускає ці інкубатори, природним шляхом, в корпусі отвори и через них циркулює повітря без примусового обдува вентилятором. Спиртовий термометр показує температуру повітря, яка практично сходиться з показниками цифрового. Я вже заспокоївся трохи, яйця просто які ближче до нагрівального елементу трохи тепліше, ніж ті що по краям.

  4. admin says:

    Шановний Валентин! Граничні норми нормального розвитку ембріону – 37-40. Але виміряти ртутним термометром температуру самих яєць вкрай складно, особливо, якщо так як у вас немає примусового обдуву (вентилятора) через те, що якщо обігрів йде зверху, то температура повітря біля верхньої частини яєць може достигати 39 і навіть 40 градусів. При цьому яйця будуть мати різну температуру в залежності від того як близько вони розташовані від нагрівального елемента. Я би рекомендував пристосувати спиртовий термометр, який торкається верхньої частини яєць (якщо нагрівальний елемент зверху) і вже по ньому орієнтуватися. Для прикладу в моєму інкубаторі, при температурі повітря біля поверхні яєць 38,7-38,8, а температура на термометрі яке торкається яйця приблизно на градус менше – 37,5-37,8 – це на початковому етапі (з першого по восьмий день).

  5. Галина Петрівна Онапенко says:

    Перші п’ять днів зародок тільки поглинає тепло. Тому температура яйця нижче, ніж температура повітря в інкубаторі. Яйце забирає тепло з інкубатора і віддає його зародку.

    Тільки коли пройде половина терміну інкубації (для курей це 11-й день), температура яйця зрівняється з температурою повітря інкубатора. Зародок сам почав виділяти енергію. В останні дні інкубації температура яйця перевищує температуру повітря всередині інкубатора на 2-3 ° С.

  6. толян says:

    у мене почали накльовуватись циплята і деякі вивелись а деякі накльовані замерли, яка температура потрібна при самому накльові і чи повліяло на це шо я трохи часто відкривав і забирав ципляти які лазили там по яйцях, я температуру виставив на 37,4-5 то незнаю шо на них повліяло.

  7. Бабушкин сад says:

    Думок стосовно того що при виводі не можна часто відкривати інкубатор багато і вони різняться. Але в природі не думаю, що курка не заглядає до курчат коли вони починають пищати та вилазити з яєць. Та й сам завжди заглядаю та виймаю тих що вже підсохли – на результаті не помічав що це якось відображається. Стосовно температури при виводі вона у Вас в межах норми – я ставлю від 37 до 37.5. Впливати на те що при виводі завмирають курчата може порушення температурного режиму та недотримання вологості в межах норми на протязі всього часу інкубації. Це основні два фактора, але є ще й інші – якість самих яєць – як годували птицю, чи була вона здоровою і т.д.

  8. natalka says:

    Варто звернути увагу дійсно на якість яєць, в більшості випадків наші селяни годують своїх птахів однією пшеницею, і якщо ви купуєте яйці на інкубацію на базарі, то думаю це не дуже вдалий варіант, тому що розраховувати на високий відсоток виводу не доводиться. В мене з базарних яєць виводиться, в кращому випадку, 60-70 %, хоча вони запліднені і як стверджують продавці свіжі, а з домашніх, від моїх пташок — 90 і буває вище.

  9. Бабушкин сад says:

    А ще гірший варіант купувати інкубаційні яйця через інтернет — Нова Пошта поки їх довезе розстясе до виводимості вкрай малої, дуже не рекомендував би купувати інкубаційні яйця з доставкою НП, пошукайте краще щось ближче.

  10. Іван Петрович says:

    Дякую за статтю, дійсно корисна та допоможе у виборі інкубатора, але хотілось би від людей почути відгуки про конкретні моделі інкубаторів, та виробників цих інкубаторів. Як вони себе ведуть в роботі, чи не ламаються, як підтримується температура в різних місцях, чи вона рівна і взагалі які враження від тої чи іншої моделі інкубатора. Гадаю не тільки б я був вдячний за такі відгуки про ваші інкубатори.

  11. Валєра says:

    Конктетно можу сказати за інкубатори Мінілайн, користуюсь ним другий рік, і, не дивлячись, що дуже часто на форумах зустрічаю негативні відгуки, сам можу рекомендувати ці інкубатори. В мене на 70 яєць, з цифровим терморегулятором, без вентилятора, з обігрівом теном — температура не всюди рівна, але це вирішується доволі просто — при перевертанні яєць — міняю періодично місцями яйця, що дозволяє практично завжди мати високий відсоток виводу. Головне до нього пристосуватись та мати гарні яйця

  12. Наташа says:

    добрий вечір ,а ми з чоловіком самі зробили з пенопласту 5 см інкубатор на 100 яєць,виводила перепілок 70 %,і циплят 90%, індичат 100 %,каченят і гусят 80-90% красота!!!

  13. Доброго дня !Дякую Вам за чудову статтю !Дозвольте запитати,у мене саморобний інкубатор,ламповий ,річ у тім,що я охолоджувала яйця двічі на день по 30-40хв з кожного боку лотка ,при цьому лампи знизу гріли ,а верхні відключала потім дізналася що 30-40 хв це дуже довго… сьогодні яйцям 19 сутки ..писку немає .. певно нічого не вийде так ? Висиджуванням займаюся вперше .Дуже дякую Вам за увагу .

  14. На мою думку, куди більш важливий температурний режим у процесі інкубації, ніж 30-40 хвилинні періоди охолодження. Так, це трохи забагато, але варто запитати до якої температури ви їх охолоджували. Якщо у вас інкубатор стоїть на холодній веранді, чи на балконі, де температура повітря 5-10°С тоді це для яєць смертельно, а якщо у вас інкубатор знаходиться у теплому приміщенні, де температура вище 20, то є всі шанси що курчата вилупляться, можливо трохи з запізненням. Ще раз повторюсь, якщо ви перший раз виводите в цьому інкубаторі курчат, то важливо правильно налаштувати температуру по всьому об’єму інкубатора перед тим як закладати туди яйця. І про вологість не забувайте та перевертати. Нехай щастить!

  15. Дякую Вам щиро за відповідь !! Ви праві ! Мої довготривалі охолодження ніяк не вплинули на результат !! Курчата почали лупитися на день раніше !!!! із 83 яєць вилупилося 68 …не знаю чи вважається це хорошим результатом ,але я задоволена !! Це справжнє диво бачити ,як з’являється життя ))))

  16. Гарний результат — хай ростуть вам на радість. Якщо раніше на день почали вилазити — значить температура на протязі інкубації була трохи зависока.

  17. Дякую Вам !!!!Надалі буду ретельніше контролювати температуру ! Спасибі за відповідь і цінні поради,які тут знаходжу !!!

  18. Валентин says:

    Доброго дня! Хочу зайнятись розведенням птиці в домашніх умовах. Є власні кури, але жодна не хоче бути квочкою))) Тому вирішив придбати інкубатор. Хочу поради , який краще брати. Я так зрозумів, що теновий кращий, тому з цим питань не має. Оскільки я працюю, тому напевно зупинюсь на автоматичному перевертанні яєць. Також можливо цифровий датчик температури повітря, а також думаю варто, щоби був датчик вологості. Порадьте виробника та модель, яка може підійти під ці критерії і так, щоб не дуже дорого. Можливо Ви мене від якихось додаткових функцій відмовите, буду дуже вдячний послухати. Та, закладка курячих яєць з решіткою 70 шт. самий раз. Дякую.

  19. Датчик вологості не обов’язковий атрибут інкубатора, але якщо не дуже обмежені в бюджеті зайвим не буде. Щодо виробника не пораджу – буде реклама, а стосовно цифрового датчика – тут мені здається без варіантів, все інше то вже дуже застаріле.

Leave a Reply