Бройлери: вирощування та догляд

Забезпечити свою сім’ю поживним дієтичним м’ясом і поповнити домашній бюджет може допомогти розведення курчат-бройлерів. Вони ростуть швидко, добре використовують корм, не потребують великих затрат на утримання. Їх можна вирощувати як з добового, так і 2-3-тижнево-го віку в будь-яку пору року. Добовий молодняк купують на інкубаторно-птахівничих станціях або у птахогосподарствах. Кращими є курчата-бройлери спеціалізованих м’ясних кросів «Смена», «Гибро-6», «Бройлер-6», «Арбор-Ейкерс».

Що таке бойлер?

Що ж означає саме слово бройлер? Воно походить від англійського дієслова «ту броїл», що в перекладі українською — смажити на вертелі або деці так, щоб з м’яса стікав жир. На вертелі дуже легко смажити молодих курчат, тому слово бройлер поступово закріпилося саме за курчатами — живими і тими, що зарізані.

У сучасному конкурентоспроможному птахівництві бройлерами називають гібридних м’ясних курчат не старше 60—70-денного віку живою масою 1,6 кг і більше, будь-якої статі (півничок або курочка), спеціально вирощуваних, які характеризуються інтенсивністю росту, високою м’ясною швидкоспілістю і оплатою годівлі належними м’ясними якостями, еластичністю та рівною шкірою, м’якими хрящами грудної кістки.
Перед тим, як придбати м’ясних курчат, птахівник-початківець повинен насамперед визначити, в яку пору року та як він вирощуватиме їх.

Підготовка приміщення

Весна і літо — зручна пора для утримання птиці в домашніх умовах, зокрема бройлерів. Для цього придатне будь-яке приміщення, аби воно було тепле, світле, сухе, добре вентилювалося, без протягів і з підлогою, що не пропускає грунтових вод. Стіни обштукатурюють, проконопачують або оббивають сухою штукатуркою, картоном чи фанерою і білять 20-відсотковим вапном. Стіни з плоту або очерету обштукатурюють з обох боків. Таке приміщення добре зберігає тепло в холодну пору року і прохолоду в спеку.

Кожного разу, коли беруть на вирощування курчат, приміщення та інвентар старанно чистять, миють, дезінфікують і прогрівають. Для дезінфекції використовують 35-40-відсотковий розчин формальдегіду з розрахунку 20 мл на 1 м3 простору. Приміщення не заселяють протягом 24 год., потім 12 год. провітрюють. Залишки формаліну нейтралізують розчином аміаку. Для заселення бройлерів підготовлене приміщення витримують п’ять діб. Потім у ньому розкладають підстилку.

Вирощування бройлерів значною мірою залежить від якості підстилки. З цією метою використовують тирсу, деревну стружку, подрібнені стрижні качанів кукурудзи, подрібнену суху солому. Вологість підстилки повинна бути не більше 25 відсотків. За період вирощування на одного бройлера витрачають близько 1,5 кг підстилки. Перед тим, як її розкласти, підлогу пташників посипають вапном з розрахунку 0,3— 0,4 кг на 1 м2. Воно добре вбирає вологу і є активним дезінфекатором. Засипають вапно і підстилку рівномірно шаром 5—7 см за 7—8 днів до заселення бройлерів.

Потім встановлюють годівниці і напувалки. Перед прийманням курчат приміщення добре провітрюють і прогрівають до +28°С.

Відбір курчат

На вирощування беруть тільки життєздатних, міцних курчат, які добре стоять на ногах, мають м’який живіт, загоєне пупкове кільце, з пуховим покривом інтенсивно-жовтого забарвлення. Жива маса добових курчат повинна бути не менше 36 г. На квадратному метрі площі підлоги розміщують 14—18 курчат.

Умови для вирощування

У домашніх умовах з добового до тритижневого віку добре вирощувати бройлерів у спеціальних ящиках із сітчастим дном і місцевим обігрівом. Ящик висотою не менше 50 см встановлюють за 50 см від підлоги. Його боки роблять з фанери, з дощок або картону. Дном може бути сітка з вічком 16×16 або 25×25 мм. Кришку на холодну пору року роблять з фанери або картону, а на теплу — із сітки, яка захищає від гризунів. Розміри ящика такі, щоб у тритижневому віці на 1 м2 підлоги було не більше 60 курчат. Після тритижневого віку бройлерів вирощують на глибокій підстилці.

Обігрів курчат бройлерів

Бройлери дуже чутливі до мікроклімату. Температура повітря значно впливає на їхній організм, особливо на першому тижні життя. Температура біля джерела обігріву на рівні 10 см від підлоги повинна бути такою: у перший тиждень – 35-30°С (у приміщенні +28—26°С), на 2-3-й тиждень +29-26°С, у приміщенні +22-24°С. На 4-6-й тиждень локальний обігрів уже не потрібний. З сьомого тижня вирощування курчат температура повітря у приміщенні повинна становити не нижче +18-17°С. Слід враховувати ще одну особливість: температура як удень, так і вночі має бути стабільною, а відносна вологість повітря у приміщенні в усі періоди вирощування — у межах 65—70 відсотків.

Для обігрівання бройлерів застосовують електролампи. Щоб захистити курчат від опіків, лампи покривають червоною фарбою та ізолюють дротяною сіткою. Червоний і зелений кольори заспокоюють курчат, відтак зменшується їхнє роздзьобування.

До роздзьобування призводять дуже яскраве світло, нестача білка і гравію в кормі, скупчене утримання на брудній та вологій підстилці тощо. Уражені місця змащують зеленкою, яка загоює рани, а також своїм запахом відлякує агресивних пташенят.

Особливо стабільна температура повинна бути вночі. Якщо курчатам холодно, вони туляться одне до одного, збиваються докупи, їдять погано, збуджено пищать. Якщо жарко, то намагаються бути подалі від джерела тепла, дихають часто, багато п’ють води.

За нормальної температури курчата весело пищать, рухливі, охоче їдять, тобто почувають себе добре.

У теплі сонячні дні ящик з курчатами виносять на повітря і стежать, щоб не було протягів.

Напувалки і годівниці жолобкові, з оцинкованої сталі. На одне курча повинно припадати 2,5 см годівниці та 1 см напувалки. Напувалки миють раз на добу.

Тривалість світового дня при вирощуванні курчат

Важливе значення у процесі росту й розвитку бройлерів мають тривалість світлового дня та інтенсивність освітлення. Світло підвищує рухливість, обмін речовин та газообмін, дає можливість шукати корм. У перші три тижні життя світло в курятнику горить цілодобово, потім світловий день можна зменшити до 14—16 год. Освітлення в приміщенні не повинно бути надмірним: з тритижневого віку не більше 1—2 Вт на квадратний метр площі підлоги.

Зараз рекомендують новий змінний світловий режим під час вирощування бройлерів. До двотижневого віку цілодобове освітлення, а після цього воно чергується: 40 хв. світла і 1 год. 20 хв. темряви. Тривалість загального часу освітлення становить 8 год. на добу. Жива маса бройлерів, яких вирощували за такого режиму, на 100 г більша, на 1 кг приросту витрати корму на 300 г менші, економія електроенергії — 26—38 відсотків.
На фізіологічний стан, швидкість росту бройлерів дуже впливає вентиляція у приміщенні. Мінімальна кількість свіжого повітря, яке подають до пташника в холодну пору року, на годину повинна бути 0,7—1,0 м3, а в теплу — 5—5,5 м3 на один кілограм живої маси курчат. Швидкість руху повітря у зоні, де утримуються бройлери, не повинна бути більше 0,5 м/сек. у холодну та 0,6 м/сек. у теплу пору року, інакше будуть протяги в пташнику, що зумовить простудні захворювання та загибель курчат.

Про важливість вентиляції свідчить порада американських практиків: «Щоб перевірити, як птиця почуває себе у пташнику, поставте в нього ліжко і самі поспіть на ньому одну ніч. Якщо ви вранці встанете й у вас болить голова, то не витрачайте дарма гроші на годівлю й антибіотики, поки не врегулюєте вентиляцію!»

Приріст живої маси бройлерів відбувається в основному за рахунок білка, тому в перший місяць (стартовий період) раціони повинні містити в 100 г комбікорму 310 ккал обмінної енергії і 22 відсотки сирого протеїну, а в другий (фінішний період) — 315 ккад і 19 відсотків сирого протеїну.

Годування бройлерів

Якщо немає спецкомбікормів для початкового періоду вирощування бройлерів у домашніх умовах, їм можна згодовувати подрібнені жовту кукурудзу та пшеницю, вівсяну і ячну крупи, протерті із свіжим сиром або круто звареними яйцями, останні за нестачі можна замінити сухим молоком. Якщо нема і сухого молока, його замінюють доброякісним кислим молоком. Не слід давати свіжі відвійки, бо вони швидко прокисають.

Гравій бройлерам треба давати з другого тижня життя з розрахунку 4—5 г на кожне курча раз на тиждень. Тільки за рахунок застосування гравію середньодобовий приріст бройлерів підвищується щонайменше на 1 г. Спочатку гравій насипають на комбікорм, а потім окремо за вільного доступу і кожен тиждень поповнюють запас. Не можна згодовувати курчатам пісок, особливо глинистий (яровий), бо він забиває шлунок і від того багато гине бройлерів.

Курчата-бройлери швидше й краще ростуть, якщо починають їх годувати відразу після виведення. А ще їх слід нагодувати відразу ж, як тільки їх привезли додому. Годують м’ясних курчат досхочу і часто: у перший тиждень життя — 8 разів, у другий — 6, у третій — 4 і з місячного віку — 2 рази (вранці й увечері).

За сухого типу годівлі годівниці повинні бути заповнені кормосумішшю, а також забезпечено вільний доступ птиці до води. Вона має бути чистою, міняти її треба 3—4 рази на добу.

Якщо для годування використовують вологі мішанки, то корму дають стільки, щоб не залежувався у годівницях, інакше він пліснявіє і може зумовити отруєння. Вологі мішанки повинні бути розсипчасті, не липкі, готують їх з розрахунку на 1 кг сухої суміші 0,2— 0,3 л води, молочної сироватки або м’ясного бульйону.

Перші 3—4 доби кожні 2 год. корм насипають просто на папір, картон або щось інше. На день для 10 курчат треба 1 яйце і 50—70 г круп. Яйце можна замінити 40—50 г сиру із відвійок. З третього дня бройлерів привчають до зелені, дають подрібнену кропиву, кульбабу, конюшину.

З другого тижня даванку яєць зменшують, дають на 10 курчат 50— 100 г сиру, 100—150 г подрібненого зерна (пшениці, вівса, ячменю) і 20— ЗО г трави. Зерно і макуху подрібнюють не менш як до 1—2 мм, бо дуже дрібний корм буде залипати в дзьобах, що зумовить загибель курчат, а з 5-го тижня кращий розмір частинок корму — 3,5 мм.

Починаючи з десятої доби, привчають курчат до вареної картоплі, поступово і обережно збільшують даванку до кінця другого тижня до 30—40 г на 10 курчат. Це дасть можливість зекономити 15—20 % зерна.

Для годівлі бройлерів успішно можна використовувати жолуді, буряки, брукву, ріпу, моркву, свіжу зелень. Добре курчата їдять подрібнену цибулю, яка, окрім вітамінів, містить природні антибіотики (фітонциди). Бройлерам можна згодовувати пророщене зерно, в якому багато вітамінів та енергії.

Корисні для птиці дріжджі (3—5 % у структурі кормосуміші). їх розводять у теплій воді або молочних відвійках і додають до вологої суміші. З кормів тваринного походження (4—8 % у кормосуміші) можна згодовувати квашене збиране молоко, сколотини, м’ясо-кісткове і рибне борошно. Не можна давати бройлерам свіжого молока, оскільки воно швидко кисне і спричинює розлад травлення.

З мінеральних кормів (усього 0,5—2% в структурі кормосуміші) використовують суху крейду з розрахунку 1,2 г та сіль — 0,4 г на 100 г сухої суміші. В окремих годівницях завжди повинен бути чистий великозернистий річковий пісок або дрібний гравій (кремнієвий або гранітний). Раз на тиждень випоюють розчин марганцівки 1:5000, це запобігає розладу травлення. За 2 тижні до забивання бройлерів з кормів вилучають гравій, рибні відходи та ліки.

Нестачу енергії у раціонах бройлерів можна поповнити за рахунок введення до них кормових жирів у стартовий (1—3 %) та у фінішний періоди (2—5 %).

Комбікорми, збагачені жиром, треба згодовувати не більш як протягом двох тижнів у спеку та чотири тижні — у холодну пору.

У кормосумішах повинно бути 45 % кукурудзи. Вона багата на обмінну енергію і містить велику кількість лінолевої кислоти, дуже необхідної для нормального росту та розвитку курчат, а також підвищення їхньої стійкості проти стресів.

Вирощування бройлерів більше 60-денного віку економічно не вигідне.

П.І.Івашков, канд. с.-г. наук, П.А.Нарожний, канд. вет. наук

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply