Чим корисна цибуля

Хоч цибулина не є основою тієї чи іншої страви, так би мовити її наповнювачем, але без цибулини не буде гостроти салату чи підсмажених шкварок, звареного борщу чи вареників з капустою. Та не тільки смак, але й користь від цибулі величезна. В ній є азотисті речовини, цукор, мінеральні солі, вітаміни. Додаючи цибулю при солінні і квашенні, маринуванні овочів, подовжують термін їх зберігання.

Цибуля належить до овочів, які мають фітонциди, що згубно діють на хвороботворні найпростіші одноклітинні організми. Вчені дослідили, що бактерії черевного тифу, дизентерії, дифтерії та інших хвороб гинуть у кашці з цибулі.

Ще Гіппократ, Пліній, Дюскорід рекомендували цибулю при найрізноманітніших захворюваннях. Мабуть, багато людей старшого віку пам’ятають, як з метою швидшого «визрівання» прикладали до чиряка печену цибулину. У народній медицині майже всіх народів цибулю застосовують як ранозагоювальний, протицинготний та сечогінний засіб, традиційно за допомогою цибулі знижують артеріальний тиск.

Тепер препарати з цибулі застосовують при атонії кишок, коліті, у випадках схильності до запорів. Пари кашки з цибулі вдихають протягом 2—3 хвилин при нежиті, грипі, ангіні, бронхіті.
Як лікувальний засіб цибуля застосовується і в народній ветеринарії різних країн. Зокрема її призначають всередину для поліпшення діяльності органів травлення і покращення апетиту.

Ось кілька ветеринарних порад застосування цибулі. При розладі кишкового тракту теляті дають настій з цибулі. Спочатку на свіжій перевареній воді готують 2 л 0,85% розчину натрію хлориду, який вливають у чисту 2,5 — З літрову пляшку. Через пробку пляшки пропускають сифон з гумовими трубкам і затискачами Потім 200 г цибулі швидко труть на тертці (на кашку) і додають у пляшку з розчином. Суміш перемішують протягом кількох хвилин. Щоб менше випаровуаалися діючі леткі речовини (фітонциди), в пляшку наливають по стінці півсклянки олії (вона повинна повністю вкрити поверхню рідини). Настій націджують через сифон і відразу випоюють хворому теляті по 3—5 мл на 1 кг його маси 5 разів підряд через кожну годину. У цей період теля не годують. Далі настій дають за півгодини до годівлі. Слід пам’ятати, що приготовлену суміш треба використати протягом двох діб, а пізніше зробити нову.

З лушпиння цибулі готується 5% відвар, який у той же день випоюють теляті по 150—300 мл через кожну годину 4—6 разів. На цей час теля залишають голодним, а потім йому дають молозиво чи молоко. Розлад шлунку, як правило, припиняється.

Цибулю та її сік застосовують для лікування ран, опіків, обморожень, прискорення визрівання абсцесів. Для цього з цибулі готують кашку, яку розбавляють в 50—100 разів ізотонічним розчином натрію хлориду, просякають нею стерильні марлеві салфетки або тампони, які і накладають на рану.

Отож, не забудьте відвести під цибулю грядку на вашому городі. Коли ж не виросла вона у вас, придбайте вінок другий для своєї сім’ї. Тільки не кладіть цибулю у теплому місці, бо проросте.

Настої проти шкідників

Проти плодожерки, попелиць, мідяниці, а також трача на агрусі успішно діє настій дикого часнику та лушпиння цибулі Останнє, крім того, знищує ще й плодових кліщів.

Настій з лушпиння цибулі готують так: 150—200 г лушпиння заливають 10 л води, настоюють 4—5 днів, проціджують і використовують для обробітку дерев і кущів. Ефективність цього ніби невинного розчину досить велика через 1—2 дні гине основна маса попелиць, кліщів, мідяниць.

Садівники та городники використовують настої з іншою концентрацією. Дехто, наприклад, відро лушпиння та відходів цибулі настоює в 3 відрах води. Через 4—5 днів одержують темно-бурий настій з різким запахом, який перед застосуванням розбавляють водою до світло-бурого забарвлення в пропорції приблизно 1 до 5. У такій концентрації настій не шкодить рослинам і токсично діє на шкідників Чимало любителів не обприскують рослини, а поливають грядки, як правило, у травні після дощу, не менше двох разів з інтервалом у 4—6 днів. Якщо немає дощу, то грядки перед внесенням цибулинного настою поливають чистою водою, але не холодною. Розчин діє ефективно і швидко, зникають з грядки вовчки, жуки і навіть слизняки.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply