Як виростити гарний та великий часник

Пам’ятаю, у нас в Красноярську якось пройшов з’їзд любителів часнику, на якому вони взяли дуже цінну резолюцію: часник можна їсти з усім, крім зефіру. Думка цікава. Я часник дуже люблю, тому не пропущу можливість написати про нього.

У цій статті ми дізнаємося як вирощувати хороший великий часник і навіть як його можна заготовлювати.

Як вирощувати великий часник

Часник хороший тим, що зростає буквально в будь-якому місці, за винятком зовсім вже місць, в яких він просто починає гнити. Теж саме і в плані поливу — перезволожите і корені можуть загнити.

Вирощувати найкраще часник озимий, для цього грядки готуються з осені. Якщо грядка розташована зі сходу на захід, то це зайвий плюс. Кажуть, так сонця більше на рослини потрапляє.

Для дезінфекції грядку можна полити перед дощем розчином господарського мила. За тиждень до посадки грядка перекопується на пів-лопати. Нагадаю, йдеться про кінець літа або осені, коли дозріла рання картопля.

Часник не можна садити після цибулі або часнику — нічого доброго не виросте.

Тепер готуємо посадковий матеріал, тут важливо щоб всі зубчики були абсолютно здорові! Відбір повинен відбуватися як в кремлівську гвардію! Жодної сухої плямочки, не кажучи про більш страшні дефекти.

Як висаджувати часник

Грядку перед посівом потрібно полити. У грядку зубчики закладаються так: беремо його двома пальцями і засовуємо на максимальну глибину, поки зігнуті три пальця не впруться в землю. У середньому це 6 см. Після посіву грядку потрібно гарненько утрамбувати.

Трамбувати потрібно щоб в грунті не залишилося порожнеч — з пустотами часник може або вимерзнути, якщо холод, або піти в ріст, якщо раптом восени настане тепло.

На зиму грядку прийнято накривати чим-небудь. Підійдуть навіть старі килимки! Якщо хтось використовує лапник, так це тому що або лапника багато або постілок шкода йому. Насправді не принципово.

Всю зиму часник буде під землею спати як ведмідь, а навесні нарешті проклюнеться, тільки треба не забути вчасно прибрати килимки і дати сонцю прогріти грядку.

Тут можна трохи розрихлити грядки, але дуже акуратно і неглибоко. Поливати поки ще зарано, земля і так волога. Часник, як я вже згадував, надлишку води не любить.

Чим підживлювати часник

Підживлювати часник можна ферментованим хлібом, я писав про такий спосіб в статті про огірки. Накопичуємо всю зиму кірки, заливаємо їх водою і ставимо в каструлі на сонці.

Тільки дивіться щоб туди не нападали мухи, це жах що вийде. Не дарма Соломон у своїх Притчах сказав, що «мертві мухи псують пахощі», так воно і є.

Через днів 10 настій корок буде готовий. Запах буде класний, хлібний.

Далі просто стежимо за станом рослин: якщо помітили на листках якісь плями, пошкодження, всі ці листя потрібно зрізати і спалити, а грядку полити розчином господарського мила.

Коли з’являються стрілки, прийнято їх обривати, однак є спосіб і їх пустити в справу.

Як маринувати стрілки часнику

Для 3 літрів маринаду знадобляться 3 столових ложки солі, 3 столові ложки цукру, 10 зерен гвоздики, паличка кориці і 5 листочків лавра.

У сухі банки укладаються стрілки і далі все як з огірками-помідорами. Маринувати краще в невеликих банках по 500 грамів.

На грядці потрібно залишити кілька стрілок щоб по ним стежити за ростом часнику. Коли листя часнику впали на землю, можна приступати до збору врожаю. Тут без лопати не обійтися, руками нічого і не викопаєш особливо озимий часник.

Потім часник потрібно гарненько просушити в тіні протягом тижня, попередньо з нього потрібно отрясти всю землю. Головки, які підуть на насіння потрібно залишити цілими, не лущити і зберігати в закритій картонній коробці з вентиляційними дірками.

Про корисні властивості часнику

Про корисні властивості часнику можна написати цілу книгу. У нас його невиправдано відкидають багато, ой, я на роботу, з рота пахнути буде! Нічого, не гімном, зате ніякий вірус не пристане. У дитинстві нам бабуся натирала часником скоринки хліба, до борщу.

Часник уповільнює зростання ракових клітин, вбиває бактерії шкідливі і виводить отрути. Археологи накопали що будівельники пірамід харчувалися хлібом і часником, тому у них при тому скупченні народу ніколи епідемій не було.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply