Город без хімії

Я — проста сільська жінка, пенсіонерка, не маю вищої освіти, проте маю великий досвід вирощування рослин без хімії. Знаю багато народних обрядів, традицій, прикмет.

Гарні врожаї залежать не тільки від вчасного посіву чи садіння та від належного обробітку, а й від вдало вибраних сортів, насіння. Водночас здоров’я людини залежить від її харчування. В процесі вирощування рослин краще застосовувати не хімічні, а органічні добрива. Удобрення рослин органічними добривами дає здорову їжу для людини, та й смакові якості плодів не порівняти з тими, що оброблені хімікатами. Вирощена на органічних добривах продукція — це ще й запорука екологічно чистого навколишнього середовища. Варто зауважити: щоб продукти були корисними та екологічно чистими, слід подбати про це усім виробникам, які вирощують рослини як для себе, так і на реалізацію.

У багатьох виданнях вчені, агрономи, кандидати наук, аспіранти аграрних університетів рекомендують оті всі азотні, калійні, фосфорні добрива, стимулятори росту та інші хімікати, що призводять до одержання несмачної, екологічно не чистої продукції. А ще радять неодноразово обробляти картоплю отрутохімікатами проти колорадського жука. Та чи не краще було б одержати дрібнішу картоплю, але без такої хімії? Отож продукція, яку вирощують і продають селяни, є найціннішим товаром. А картопля, «нашпигована хімією», несмачна й нерозвариста.

Хочу застерегти, що деякі виробники, які вирощують розсаду на ринок, обробляють її різними хімічними стимуляторами росту, аби продукція мала привабливий вигляд. Така розсада (наприклад, перцю) цвіте увесь літній період, а плоди дає пізньої осені. Я пропоную консультативну послугу, як висіяти і виростити високоякісні рослини без «хімії» і мати гарні врожаї.

Слід розуміти, що всі рослини живі і почувають людську любов до них, тому потрібно розмовляти з ними. Яку б роботу ви не починали, треба звернутися до господа Бога і попросити в нього допомогу та благословення на гарні врожаї, а під час збирання залишати чи то кущ картоплі, чи то яблучко на дереві, чи жмут колосків для Бога, дякуючи йому за поміч. Ці обряди наші предки використовували з давніх давен.

Перед сівбою насіння потрібно перевірити на схожість. Свіже насіння дає дружні сходи, а з минулих років схожість може бути низькою. Насіння гарбузів, кабачків, динь, кавунів, огірків має бути трирічної давнини, а решту культур висівають тільки свіжим, з урожаю минулого року.

З весни і протягом усього літа потрібно підживлювати усі рослини збордженими настоями з бур’янів, додаючи невелику кількість курячого посліду та лушпиння цибулі, а також відходи з цибулі й часнику після споживання.

Усі бур’яни, які оточують нас: лопухи, кропива, полин, чорнобиль, спориш, хвощ та інші необхідно подрібнити, намочити в ємкостях, дати настоятися два тижні. Потім настій наполовину розвести з водою і поливати ним всі рослини. Таке підживлення дуже полюбляють троянди, лілії, хризантеми й іриси. На огірках та помідорах ніколи не обпадає цвіт. Велике значення має така настоянка у вирощуванні перцю, помідорів і капусти. Коли висаджуємо розсаду, то в ямки й під корінь ллємо не чисту воду, а настоянку з бур’янів. Потім не доведеться купувати різні хімічні препарати від фітофтори. Настоянку надбираємо і постійно додаємо і воду, й бур’яни (певної пропорції тут немає). Ємкість потрібно ставити подалі, бо настій має неприємний запах.

А ось як ми вирощуємо перець та помідори без фітофтори й фунгіцидів. Висіваємо перець у перших числах лютого у чоловічий день — вівторок (четвер — порожній день) після 13 години до заходу сонця. Наперед вираховуємо 4 дні для обробки насіння. 30 січня на родючий знак Зодіака (Риби) починаємо обробку, а з лютого висіваємо. Багаторічні спостереження свідчать про те, що правильно вибраний день початку робіт забезпечує високий врожай. Висіваємо насіння тільки свіже, з врожаю минулого року.

Підготовка насіння

1. Спочатку калібруємо насіння у 3-5%-ному розчині кухонної солі з розрахунку 30-50 г на 1 літр води. Повноваге насіння, яке осіло на дно, промиваємо і висіваємо.

2. Знезаражуємо у розчині марганцівки рожевого кольору, намочуємо його у вузлику на 20-30 хв. Промиваємо. Якщо немає марганцівки, можна скористатися настоєм часнику: 25 г подрібненого часнику на 100 г води. В цей настій кладемо вузлик з насінням на одну годину під щільно закриту кришку. Промиваємо проточною водою. Слід пам’ятати, що збільшувати тривалість обробки категорично не рекомендується.

3. З метою оздоровлення насіння у 0,5 л снігової води додаємо по одній ложці деревного попелу, меду, подріб* нених нижніх листків трирічного алое. Все ретельно перемішуємо і в цю суміш кладемо вузлик на 6-8 годин або й на ніч. Не промиваємо.

4. Загартовуємо насіння 3-4 дні в холодильнику на нижніх поличках. На ніч ставимо в холодильник, а на день залишаємо в кімнаті.

Вирощування розсади

Висіваємо насіння у ящички в родючу землю, до складу якої входить перегній, торф або земля, великозернистий пісок. Деревний попіл (50 г на 1 кг суміші) — це ще й джерело калію для профілактики захворювань на чорну ніжку, а потовчена шкаралупа з яєць — кальцію. Мед і алое — натуральні оздоровчі стимулятори росту. Відстань між рядками 3-4 см, глибина борозенки 1,5 см. Поливаємо борозенки теплою талою водою і тією сумішшю, якою оздоровлювали насіння. Розкладаємо насіння, просушене до сипкого стану, загортаємо. Зверху не поливаємо, щоб не вимити насіння з ґрунту. Накриваємо склом або поліетиленовою плівкою і ставимо в тепле місце до появи сходів.

Коли з’являться по чотири справжні листочки, ставимо розсаду на підвіконня. Вікна мають бути обклеєні, щоб не охолоджувалася коренева система. Обприскуємо розсаду в ящичках без витрат на хімію. Треба намочити у теплій воді лушпиння, додавши ложку меду і кілька крапель квіткового органічного добрива. Дати настоятися. Раз у два тижні обприскуємо розсаду. У лушпинні є всі мікроелементи для розвитку рослин. Висаджуємо на постійне місце через 55-55 днів з дня посіву, враховуючи погодні умови.

Перед висаджуванням обпудрюємо грядку попелом. У кожну ямку кладемо по пригорщі перегною. Свіжий гній вносити категорично заборонено. Розкладаємо в ямки по дв рослини (для економії площі грядки), по центру ллємо на корінь (щоб корінчик затягнувся у правильне положення) вищезгадану настоянку з бур’янів пополам з водою, притоптуємо. Коли рослини приживляться, обриваємо нижні пожовклі листки, аби рослини не заражувалися фітофторою від землі.
Настоями кульбаби потрібно обприскувати рослини, щоб захистити їх від грибкових хвороб (фузаріозу).

Помідори

Агротехніка вирощування помідорів — від калібрування насіння до стиглості плодів — подібна до агротехніки вирощування перцю. Калібруємо, знезаражуємо, оздоровлюємо, загартовуємо, висіваємо, пікіруємо, обприскуємо.

Найдоцільніше висівати насіння відповідно до погодних умов, у перших числах квітня (кращі результати досягаються на убуваючий Місяць — після Повного Місяця і до початку Нового Місяця).

Висаджуємо помідори рідше, ніж перець, притоптуємо і присипаємо сухою землею, аби не було тріщин у землі під рослинами. Щоб плодів було рясно, а пагонів і листя мало, більше не поливаємо. Захищаємо рослини від грибка — фузаріуму — настоями кульбаби. Накопуємо її з коренями, заливаємо водою, настоюємо й обробляємо. У ґрунтах, який використовують у теплицях, знаходиться цей грибок — фузаріум. Він пошкоджує як кореневу систему, так і надземну частину рослин, внаслідок чого знижуються врожаї.

Коли помідори починають цвісти і зав’язуються плоди, потрібно обприскувати раз на тиждень таким розчином. Вранці на 10 л води додати 1 л свіжого молока і 25 крапель йоду, розмішати й поставити в холодне приміщення до 17-18 год. Віником або пульверизатором обприскати рослини. На другий тиждень скористатися таким настоєм: на 10 л води — 1 л молока і 1 л людської сечі (процедура така сама, як сказано вище). Помідори не розтріскуватимуться, матимуть привабливий вигляд. Плоди будуть вирівняні, не уражені, не обпадатиме цвіт. А найголовніше — цього ми досягаємо без «хімії». Чим більше таких процедур, тим краще. Якщо посіяти помідори в обрізані дволітрові пластикові пляшки з 15 лютого по 8 березня і висадити їх наприкінці березня — на початку квітня в неопалювану теплицю. перші врожаї матимете вже у першій декаді червня.

Є.А. Сміленко, Київська обл.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply