Помідори з насіння і розсади

Щоб отримати належний урожай помідорів, треба заздалегідь підібрати агротехніку вирощування, вибрати вподобані сорти й ретельно підготувати насіння до сівби. У підготовці насіння важлива не тільки його кількість, а й сортування за розміром насінин та перевірка придатності його на схожість. Ми знаємо, що насіння томатів можна зберігати 4-5 років, а деякі сорти здатні давати сходи навіть через 6 років. Тому для впевненості у визначенні відсотків схожості треба брати 100 насінин. Кількість насінин, які зійшли протягом 5-8 днів за температури 22-25°С і вологості повітря 70%, вважаються фактичним відсотком схожості. Для висіву можна застосовувати насіння 70-100%. Чим менший відсоток схожості, тим більшу кількість насіння відповідного сорту треба брати для сівби.

Помідори можна вирощувати як безпосереднім висівом на грядку, так і через розсаду. Якщо висіяли насіння помідорів на грядку і вони посходили дружно, це дуже добре. Але кожній рослині для нормального розвитку потрібна відповідна поживна площа, тому знадобиться проріджування. Не завжди знаходиться зайва площа, щоб пересадити їх, не знищуючи, та й шкода використаного насіння. Аби цього не траплялося, економніше вирощувати помідори через розсаду.

Посів насіння

Строки сівби треба спланувати таким чином, щоб на час висаджування розсади на грядку вона мала вік не менше 55-60 днів. Слід враховувати строки висаджування помідорів у своїй місцевості. Наприклад, якщо плануєте висаджування на третю декаду травня, то висівати насіння необхідно у третій декаді березня (23 березня + 5-7 днів на сходи, це 28-30 березня +55-60 дн. = 21-23 травня).

Сіяти насіння можна спочатку в ящики, в яких глибина не менше 10-12 см, або безпосередньо в утеплений парник (кому як більше підходить). Земляну суміш треба готувати заздалегідь, легку, найкраще з 2-3-річного перегною та городньої (2:1) або листової землі з лісосмуги та городньої (3:1). На відро такої суміші — літрову банку деревного або солом’яного попелу, і все ретельно перемішати.

Насіння перед сівбою слід знезаразити протягом 20 хвилин у блідо-рожевому розчині марганцівки й промити проточною водою, або в розчині алое (1 ч. л. соку на 100 мл води), потім не промивати. Просушити до сипучості.

На глибині 1,5-2 см ребром лінійки притискаємо дно отриманого рівчачка для однакової глибини висіву. Відстань між рядочками — 3 см, а між насінинами — 1 см. Загортаємо насіння на глибині 1,5 см щільно, щоб насіння з’єдналося із земляною сумішшю. Ретельно поливаємо, накриваємо ящик поліетиленовою плівкою і ставимо у тепле приміщення з температурою 25-27°С, а якщо біля батареї, тоді треба щодня змінювати положення ящика по відношенню до джерела тепла.

Слід ретельно стежити за появою сходів, які з’являються на 4-7-й день у вигляді біленьких петельок. Негайно перенести ящик на підвіконня (там температура нижча на 5-6°), не знімаючи плівки до появи 80% сходів, а потім зняти плівку.

Догляд за сходами

У фазі двох справжніх листочків (через 15-20 днів) рослини треба пересадити в утеплений парник або у глибший посуд. При цьому проводиться пікірування — прищипування головного корінця на третину (буде сильнішим коріння). Загортають рослини за 2-3 мм до сім’ядольного листочка. Після пікірування для кращого приживлення розсаду слід притінити (парник накрити темним рядном) на 2-3 дні.

Далі рослини необхідно в міру потреби розпушувати, прополювати та поливати. Бажано через 2-3 тижні підживити їх коров’яком (1:10) чи нітрофоскою (1 ст. л. на відро води).

Завчасно, за 10-12 днів до висаджування на грядку, розсаду потрібно поступово загартовувати, щоб рослини встигли звикнути до агресивних польових умов, щодня додаючи 2-3 год. У парнику на деякий час відкривати кришку парника, наприкінці — навіть на всю ніч. Перед висаджуванням на грядку розсаду слід ретельно полити під корінь (за 6-8 год.) розчином препарату Престиж (З0 мл на 10 л води) — для з хисту від нападів колорадського жука.

Обробка від фітофтори

За кілька днів до загартовування розсади провести першу профілактичну обробку від фітофторозу препаратом ТАТТУ побутовим обприскувачем РОСИНКА по листках (у концентрації 15 мл на 2,5 л води).

Другу обробку проводити через 14 днів після висаджування розсади (ЗО мл : 5 л води на 1 сотку площі розсади).

Третю обробку провести через 20 днів після другої (60 мл : 10 л води на 2 сотки площі розсади).

Низькорослі томати, висіяні безпосередньо в ґрунт, проривати в рядку, а розсаду висадити через 35-40 см одна від одної з міжряддями 45-50 см. Через кожні 3-4 рядки бажано робити міжряддя 60-70 см — для зручності під час збирання врожаю.
Високорослі сорти томатів краще висаджувати парними рядами (відстань між ними 50 см і в ряду — 40 см) з широкими міжряддями (60-70 см, залежно від потужності куща окремого сорту), потрібно підв’язувати до кілків (2-3 рази за вегетацію) та регулярно пасинкувати.

Пасинкуванням формуємо крону куща — визначаємо кількість стебел на рослині. При одному стеблі — залишити головне стебло зрізуванням всіх бокових пагонів ножицями так, щоб на їхнім зрізі залишався пеньок 1 — 1,5 см, який припиняє відростання інших пагонів на цьому місці. Щоб сформувати в 2-3 стебла, треба залишити 2-3 пасинки для майбутніх стебел (вниз від першого суцвіття).

Аби вирішити це питання, треба виходити з такого міркування: чим менша кількість стебел, тим скоріше достигають плоди, вони більші за розміром, а врожайність менша; чим більша кількість стебел, тим довше затягується достигання, плоди дрібніші, але загальна врожайність вища. Кущі низькорослих сортів не пасинкують, за винятком штамбових. їх можна пасинкувати до першого суцвіття.

Для зручності при дотриманні сортності низькорослих томатів краще висаджувати в 2-3 рядочки кожен сорт окремо з широкими міжряддями між сортами або чергувати їх за формою чи кольором плодів. На початку кожного сорту ставити кілок з табличкою назви сорту.

Збирання врожаю

Збирати плоди слід у міру їхнього достигання. Можна починати ще навіть із зелених чи бурих плодів. Але тут давати пораду немає сенсу, тому що смаки й уподобання в кожного різні.

Для вироблення томатної продукції чи консервування цілими, або засолювання добре зарекомендували себе нові сорти помідорів Давіс УС-82, Бачено-небачено, Юля або Дзівер.

Бажаю щедрого врожаю початківцям у томатній справі. Сподіваюся, що мої поради будуть корисними.

В. І. Чебаненко, с. Бреусівка, Козельщинський р-н, Полтавська обл., 39150

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply