Коли можна починати копати молоду картоплю

Основний період збору картопляного урожаю припадає на початок осіннього сезону. Але визначити точний час, коли потрібно починати копати картоплю, не під силу і досвідченим городникам, оскільки існує ряд обставин, які можуть вплинути на терміни збору врожаю. Залежно від кліматичних умов, конкретного сорту картоплі і періоду його посадки може змінюватися час цвітіння і дозрівання бульб. Так, готовність картоплі до збору визначається тільки після уважного огляду зовнішнього вигляду коренеплоду і оцінки стану ґрунту. Агрономічна практика на території нашої країни, показує, що відповідний час для збору врожаю картоплі можна обчислити, опираючись на деякі чинники.

Коли ж можна «драпати» молоду картоплю?

  • Кущі картоплі вже встигли відцвісти;
  • На картопляних стеблах почали рости ягоди;
  • Бадилля припинило свій зріст.

Коли можна копати картоплю?

Визначаємо терміни викопування молодої картоплі після її цвітіння

Коли можна копати картоплю?
Існує кілька «зовнішніх» чинників, за якими можна визначити, що молода картопля вже готова до того, щоб почати її копати. Кожен досвідчений городник знає, що перш за все, необхідно звернути увагу на наступні показники:

Зовнішній вигляд картопляних бульб

Після того як молода картопля пройшла етап бутонізації — встигла зацвісти, через деякий час починають з’являтися бульби. По досягненню ними розміру в 5 см вже можна замислюватися про копання картоплі.
Важливо, вчасно встигнути викопати молоду картоплю, не пропустивши той момент, коли коренеплід перейде вже в стадію звичайної картоплі.
Цікаво, що смакові якості картоплі можуть залежати від конкретно застосовуваних методів по догляду за культурою — вибору типу підгодівлі і мінерального добрива, захисних засобів від шкідників, режиму і інтенсивності поливу, чистоти води, а також температурних умов ґрунту. Важливо також вчасно підкопувати картопляні грядки, спостерігаючи за зміною стану рослин і ґрунту.
У період цвітіння картоплі необхідно провести приблизну оцінку часу, скільки буде потрібно почекати, щоб почати підкопувати грядки. Зазвичай часовий проміжок від моменту, коли картопля зацвіла, і до її підкопування становить 14-20 днів. За зовнішнім виглядом, підкопавши картоплю, можна визначити ступінь врожайності: якщо картоплини виросли до пристойних розмірів, то і результат буде багатим.
Так як бульби будуть продовжувати рости протягом 30 днів, важливо під час підкопування картоплі не нанести механічних ушкоджень насадженням. Так, підкопувати картопля рекомендується з боків від гряди.
Садівнича практика неможлива без здійснення помилок — зайвий поспіх або, навпаки, затягування. Одна із помилок може призвести до порушення присмаку картоплі після її приготування або змінювання консистенції страви до водянистості. Але тільки досвідченим шляхом, методом проб і помилок можна досягти хорошого результату в справі вирощування і викопування молодої картоплі.

Стану картопляних бульб

Готовність молодої картоплі до збору можна визначити, викопавши один картопляний кущ з грядки. Розмір і кількість бульб вкажуть на ступінь готовності коренеплоду до початку збору.
Городники радять підходити до вибору першого кущика для викопування методом оцінки стану грунту — якщо верхній земельну шар гребеня грядки потріскався, то це вказує на готовність бульби до збору. Таке відбувається внаслідок «розсовування» картоплиною в процесі її зростання наверненого зверху пласта грунту, утворюючи тріщини.
Якість щільності і товщини шкірки картоплі також може вказати на готовність коренеплоду до викопування. Влітку картопляна «шкурка» виявляється в меншій мірі твердою. Але від різновиду сорту, шкірка може «проявляти» себе по-різному — лущитися при терті або ж зберігати свою щільність. Тому, спираючись на цей показник, можна оцінити лише кілька картопляних кущиків.

Стану рослини по її надземній частині

Характерним показником готовності молодої картоплі до її викопування є пожовклі і підсохлі листя. Однак, варто враховувати той фактор, що зміни кольору стебел або їх всихання може відбуватися і по ряду інших причин, наприклад, при надмірному вмісті в грунті азоту.
Не рекомендується також спиратися на цю ознаку як основну, оскільки, картопляні грядки часто висаджують з різних сортів, а це значить, що цвітіння і визрівання коренеплодів відбуватиметься в різний час.
Так, досвідчені городники радять не чекати, коли бадилля повністю висохне — потрібний відсоток її в’янення становить сьому частину від всієї посадки. Якщо занадто «затягнути» з викопуванням бульб, то можна отримати тьмяний і м’який картопля, який «чекав» термінів свого збору в умовах браку вологи.
Викопування молодого картоплі коштує здійснювати поступово, витягуючи бульби декількома партіями.

Як правильно копати картоплю?

Як правильно копати картоплю?

Технічні аспекти викопування молодої картоплі
Щоб мінімізувати пошкодження картопляних бульб при їх викопуванні, необхідно при скошуванні бадилля видалити з грядок бур’яни. Такий підхід дозволить зробити ряди більш «чіткими», а залишки рослинності вже не будуть заважати процесу збору картоплі.
Бадилля варто обрізати, залишивши інтервал в 10 см від стебла, потім зачекати один день або пару діб перед початком роботи з лопатою. Такі залишки у вигляді «пеньків» допоможуть більш точно орієнтуватися з положенням куща, а залишкові речовини за цей час додатково «підживлять» бульби картоплі. Скошування надземної частини рослини також зменшує ризики можливого зараження картопляних бульб.
Але необхідність в попередньому скошування рослинності не є обов’язковою мірою, якщо територія городньої ділянки не надто велика. Якщо ж зона висадки картоплі досягає декількох соток, то для видалення бур’янів і викопування бульб краще скористатися не звичайними інструментами — лопатою і вилами, а залучити для такої роботи мотоблок.

Важливо! Вкрай не рекомендується залишати стеблинки і листя на території поля або скидати «відхідний» матеріал в компостну яму. Ці методи «утилізації» можуть несприятливо позначитися на якості грунту для майбутніх посадок картоплі, провокуючи виникнення зараження землі і поширення по грунті інфекційних захворювань.

Які способи збору картоплі існують?

Прибирання картоплі здійснюється за допомогою картоплезбиральних комбайнів або картоплекопачів за кількома можливим технологічними схемами:

Із застосуванням техніки прямого комбайнування

Викопування бульб відбувається методом відділення їх від грунту і стебел коренеплоду, далі, вони занурюються в транспорт і перевозяться в офіційний пункт прийому з переробки картоплі.
Бульбові ряди викопують, потім — картоплекопачем-валкоукладачі розфасовуються для сушки. Після підсушування бульб, картопляна шкірка стає міцнішою, а сам коренеплід стає готовим до збирання за допомогою техніки. Застосовуючи роздільні техніки комбінування, прибирання картоплі відбувається набагато швидше.

Комбінованим способом

Використання комбінованої техніки на увазі поєднання способів збирання картоплі за допомогою спеціалізованих машин, якими бульби витягуються з землі, і збору урожаю за допомогою ручної праці після просушування бульб.

Перш ніж приступити до початку робіт зі збору картоплі, варто заздалегідь продумати, як і в яких умовах буде просушуватись, і зберігатися викопаний урожай, а також, скільки часу планується зберігати картоплю.

Існує два способи грамотного зберігання картоплі:

Урожай можна залишити на полі. Але такий спосіб придатний тільки для піщаних грунтів, в умовах якої викопана картопля вже сама по собі практично суха і чиста, і залишається необхідність лише в її легкому обвітренні на відкритому повітрі. Вибираючи такий метод зберігання, варто враховувати можливість зміни погоди, забезпечивши захист бульб від дощу або палючого сонця.
Більшість городників все ж вважають за краще користуватися другим варіантом просушування і зберігання картоплі, поміщаючи урожай в споруди, складаючи картоплю під навіс або в гараж.
Стандартні тимчасові терміни, коли з бульб встигають відпасти залишки бруду, а шкірка стає сухою — це проміжок всього в один або два дні. Далі, картопля піддається ретельної сортування за розміром бульб. Зазвичай, великі і середні картоплини використовують в приготуванні їжі, дрібні ж картоплину відправляються на кормові заготовки для худоби.

Важливо при зберіганні картоплі дотримуватися певний температурний режим, помістивши добре просушений урожай в мішок з тканини, уникаючи, таким чином, його гниття. Молоду картоплю не варто зберігати надто довго, а відразу слід вживати в їжу.

Досвід городників. Відгуки та рекомендації по посадці і копанні молодої картоплі

Щоб урожай молодої картоплі вийшов багатим і якісним, досвідчені городники залишають такі рекомендації:

«Борозни для майбутніх грядок я роблю обов’язково в осінній період, що до настання весни грунт був вже підготовлена до посадки молодого картоплі. Так, і земля швидше прогріється, і все що містяться в ній мікроорганізми почнуть раніше працювати ».

«Крім добрив і мінеральної поживи, при посадці картоплі я вношу в землю також і золу, яка є джерелом кальцію, фосфору і корисних мікроелементів для грунту».

«Щоб зберегти якість майбутнього врожаю, усунути жуків-шкідників мені допомагає розчин марганцівки з мильною водою в співвідношенні 0,1 гр. на 10 л. »

«Конкретний час, коли пора їхати копати картоплю, я вибираю по погоді — сонячний і ясний день створює відмінні умови. Копання картоплі з мінімумом ушкоджень для бульб рідше трапляється при високій температурі повітря ».

Своєчасна підгодівля і грамотно встановлений режим поливу картоплі дозволить кожному городникові насолодитися якісним і смачним урожаєм уже в ранній літній сезон. Поступове викопування коренеплоду забезпечить запасами картоплі на тривалий час, яка буде радувати не тільки господаря збору, а й його близьких.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply