Коли починати копати картоплю?


Поговоримо про картоплю. Початківці дачники, запитують: коли копати картоплю? Як визначити, що бульби готові до збирання? Як зібрати хороший урожай картоплі? Спробуємо відповісти на всі ці питання. Будь-який городник знає, що вчасно зібраний урожай краще зберігатися, бульби картоплі менше хворіють, а значить не будуть псуватися.

Ознаки, за якими можна визначити, що картоплю треба копати

Терміни збирання картоплі залежать від безлічі факторів: сорту картоплі, часу посадки, умов зростання, від погоди і інших чинників. Тому сказати точну цифру, коли потрібно копати картоплю неможливо. Однак є ряд ознак, за якими ви можете визначити, що бульби готові до викопування. Молоду картоплю, яка відразу ж використовується в їжу, можна починати підкопувати ще на початку липня. Квітки картоплі почали осипатися — пора копати молоду картоплю «на їжу». Правда шкірка на такий картоплі дуже ніжна і тоненька. Вона легко чиститься, а бульби при варінні виходять розсипчастими і ніжними. Але ось зберігати такі бульби не варто, тому що тонка шкірка легко травмується і бульби можуть підгнивати. Тому збирати картоплю на зберігання на початку липня не можна.

Якщо ви точно знаєте свої сорти картоплі і термін посадки, то копати можна починати через 70 днів від початку посадки. Бульби за цей час визріють, шкірка на картоплі стане щільною і такий урожай буде краще зберігатися взимку. Однак, багато дачників не сортують картоплю по сортам і на полі можуть виявитися упереміш сорти як ранні, так і пізні. В цьому випадку, краще почекати з прибиранням, ніж почати копати раніше.

Часто городники кажуть, що до прибирання картоплі потрібно приступати, коли бадилля пожовкло і полягло. Це не зовсім вірно. Справа в тому, що надземна зелена маса картоплі може в’янути і жовтіти при неправильній підгодівлі, від хвороб (фітофторозу) або при несприятливих умовах. А бадилля деяких сортів картоплі залишається зеленим до самого кінця вегетації.


Найоптимальнішим строком збирання картоплі вважаються кінець серпня — середина вересня. При цьому потрібно стежити за погодою. Так, при тривалих опадах, бульби можуть починати загнивати прямо в землі. Тому, вибирайте суху теплу погоду і копайте картоплю вчасно. До того ж, завжди можна викопати один-два кущики в різних місцях картопляного поля, щоб подивитися чи дозріли бульби, і в такий спосіб вияснити чи пора копати всю картоплю.

Чим краще копати картоплю: лопатою або мотоблоком?

Ніхто не сперечається, що копати лопатою картопля важко, особливо якщо помічників мало, а спина вже не молода. Простіше і легше збирати картоплю за допомогою техніки. Спеціальне навісне обладнання для збирання картоплі дозволить вам з меншими зусиллями зібрати урожай, тому мотоблоком копати картоплю легше і швидше. Однак майте на увазі, що збирати картоплю за допомогою техніки можна лише в тому випадку, якщо картопля заздалегідь була посаджена під такий спосіб прибирання. Тобто: рядки картоплі повинні бути рівними, відстань між ними відповідати ширині коліс мотоблока, а картоплекопач на техніці буде виставлений на потрібну глибину.

Хитрощі та поради з прибирання картоплі

Перед початком збирання картоплі слід скосити бадилля на висоту 10 см. Навіщо це робити?

По-перше ви прибираєте надземну масу і відразу стає видно всі рядки картоплі.

По-друге, якщо бадилля вражене фітофторою або іншими хворобами, то потрібно його спалити, щоб не розносити захворювання по всій ділянці.

Підготуйте матеріал або тент, на якому ви будете сушити і перебирати бульби. Викопану картоплю складайте в один ряд. Так бульби будуть швидше висихати і сортувати їх значно легше. При збиранні намагайтеся не кидати бульби. Сипати їх потрібно обережно. Механічні пошкодження можуть значно скоротити ваш урожай при зберіганні.

Краще вибраковувати хворі і різані бульби відразу на етапі викопування і сушки, ніж потім втрачати час на перебирання упакованої в мішки картоплі. Складайте картоплю по сортам. Якщо ви садили певні сорти картоплі, то і прибирати їх краще послідовно. Складайте кожен сорт окремо. Відразу підписуйте на тарі сорт картоплі. Так вам буде легше відбирати картоплю на посадку в наступному році.

Бадилля і бур’яни з картопляного поля потрібно зібрати, підсушити і спалити. Це перешкоджає поширенню вірусних і грибних захворювань.

Сподіваємося наші поради допоможуть вам вчасно викопати картоплю і зберегти свій урожай!




Поділитись своєю думкою