Картопля: основні агротехнічні прийоми для отримання гарного врожаю


Запорукою врожайності картоплі є: грунтовна підготовка посадкового матеріалу, добре окультурені грунти легкого механічного складу, внесення перегною і золи в лунки при посадці, захист від заморозків (підгортання із засипанням рослин на висоту до 5 см), розпушування з підгортанням протягом вегетації, поливи та підживлення, заходи проти фітофторозу та колорадського жука.

Формування високого врожаю картоплі

Велике значення для продуктивності картоплі має вологість грунту. При поливах промочування грунту повинно бути забезпечено на всю глибину і обсяг гнізда. Якщо грунт підсох, то навіть перед дощами необхідні попередні легкі поливи. Підгортання вологим ґрунтом допомагає утворенню додаткових пагонів з бульбами.

Органіка, яку вносять в основну осіннє або весняне підживлення, при розпушуванні грунту під рослинами сприяє посиленню життєдіяльності ґрунтових мікроорганізмів і підвищує вміст вуглекислого газу в приземному шарі повітря, що позитивно впливає на фотосинтез в листі картоплі.


Формування високого врожаю картоплі можливо за певних співвідношеннях між зростанням листя і бульб, які змінюються по фазах розвитку рослин. До сходів формування коренів і стебел відбувається за рахунок висаджених бульб (цілих або частин); потім йде активне зростання стебел, листя і столонов, утворення бульб за рахунок фотосинтетичної діяльності листового апарату і поглинання корінням поживних елементів; далі приріст листя слабшає, але активно утворюються і ростуть бульби; в кінці вегетації бадилля поступово відмирає, а бульби посилено приростають.

Відомо, що утворення бульб починається з появою квіткових бутонів і інтенсивно продовжується в фазі цвітіння картоплі. Квітки і бульби активно змагаються в споживанні поживних речовин, тому і пропонується такий захід догляду, як видалення бутонів до цвітіння на користь перерозподілу їжі для бульб. Безумовно, картопля цвіте красиво, але ж квітки і ті ягоди, що можуть з них вийти, їсти не станеш.

При слабкому розвитку бадилля не одержати гарного врожаю картоплі, але й дуже потужне бадилля призводить майже до тих же результатів, більше працюючи на себе, ніж на бульби. Вченими встановлено, що, якщо в період цвітіння сира маса гички складе від 0,6 до 1 кг, то з такого куща можна мати урожай від 2,2 до 3,7 кг. Також встановлено, що на утворення крохмалю в бульбах найбільше впливають листя середнього ярусу на кожному стеблі, тобто 5-7-ме, рахуючи зверху.




Поділитись своєю думкою