Коли садити часник під зиму

Часник є овочевою багаторічною рослиною, що належить до сімейства амарилісових. Він уже кілька тисяч років широко застосовується в приготуванні їжі і в медицині. В їжу використовують всі частини рослини — квітконоси, листя, цибулини і навіть стрілки. Вчені припускають, що часник — один з видів цибулі. Він схожий на неї за всіма генетичними ознаками. Пряна багаторічна рослина народилася в горах Середньої Азії. Часник садять на початку весни або восени. Посадка озимого часнику восени проводиться за певними правилами. Якщо дотримуватися всю технологію такої посадки, то урожай буде більшим ніж при посадці весною, але головне при посадці восени вибрати оптимальну дату, тож питання коли садити часник – одне з головних для отримання великого врожаю часнику.

Який часник садити восени

Часник за властивостями ділиться на озимий та ярий. Різниця полягає в тому, що ярий вид садять навесні, а озимий восени під зиму. Але ярий часник використовують зазвичай через те, що його можна довше зберігати. Однак озимий вид теж володіє високими якостями і має свої переваги:

  • Весною городники зайняті іншими роботами, а восени вільного часу досить. Термін посадки часнику восени не регламентуються дотриманням суворих термінів. Тому роботи по посадці можна проводити необмежений час.
  • Озимий часник стійкий до заморозків, до зимових морозів, а також весняних низьких температур. Яровий часник при весняних заморозках може загинути.
  • Восени посадковий матеріал має розмір більший, ніж ярий. Великі головки дозволять виростити хороший урожай. Якщо садити навесні, то до цього часу зубці часнику висихають.
  • Озимий різновид більш стійкий до шкідників і хвороб, у порівнянні з ярим.
  • Посадка зимового часнику восени не вимагає серйозного догляду. Земля в осінню пору просякнута великою кількістю вологи, що дає можливість добре перенести зимові холоди.
  • Урожай дозріває раніше, в порівнянні з весняною посадкою. Це видно по наявності часнику в магазинах. Там зазвичай продається озимий вид.
    Осіння посадка дозволяє отримати врожай краще, ніж весняна.

Тому бізнесмени намагаються застосовувати осінній вид посадки. Він приносить більше прибутку. Щоб отримати багатий урожай, краще дотримуватися термінів посадки.

Сорти часнику для осінньої посадки

Сорти часнику для осінньої посадки розрізняються за розміром головок, гостроті, часу дозрівання і можливості збереження. Вони поділяються на два різновиди:

  • Ті що утворюють стрілку
  • Ті що не утворюють стрілку

На перших з’являється стрілка з повітряними бульбочками. Посадка часнику бульбочками восени дозволяє отримати окремі зубці, які добре підходять для осінньої висадки. Другий вид не утворює бульбочок.

Коли садити озимий часник восени

Терміни висадки часнику восени залежать від клімату регіону, в якому ви збираєтеся його садити. Також на час, коли садити часник, впливає погода у конкретному році. Найчастіше восени часник садять за пару тижнів до початку морозів. За цей час рослина вже дасть коріння, а зеленого листя на поверхні грунту ще не буде. Найкраща температура для посадки повинна бути від 10 до 12 градусів. Хоча можна садити і при більш низькій температурі, але не в мерзлий грунт.

Якщо час висадки розділяти по регіонах, то фахівці радять наступні терміни:

  • Для центральних регіонів України: кінець вересня — початок жовтня.
  • Південні регіони: кінець жовтня — початок листопада.
  • Північні регіони: кінець вересня — початок жовтня.
Коли садити озимий часник

Коли садити озимий часник

Крім рекомендованих термінів, кожен городник робить свої спостереження. Наприклад, багато садять часник до свята Покрова. Вони впевнені, що при цьому вони отримають багатий урожай часнику. Інші садять після свята, вибираючи сонячну погоду. Тому висадку краще проводити восени, залежно від погодних умов.

Посадка часнику восени — інструкція

Для отримання багатого врожаю з рівних і великих головок часнику, необхідно зробити наступне:

  • Визначитись, де будуть відбуватися посадочні роботи.
  • Підготувати грядку і землю для висадки.
  • Відібрати якісний посадковий матеріал і підготувати його до висадки.

Місце посадки

Вибирати місце, де буде рости часник, потрібно завчасно. Ця рослина любить сонячні місця. Тому краще на посадку часнику краще відвести відкриту ділянку подалі від дерев. Хорошим місцем буде невелика височина або грядка. Якщо посадити часник в низині, то після сходу снігу навесні рослина буде перебувати у воді і почне гнити.

Підготовка землі і грядки для осінньої посадки часнику

Такою роботою необхідно займатися за 30 днів до початку посадки. Це потрібно для осідання землі в грядці. Не забудьте виділити для грядки ділянку з найбільшою кількістю сонячного світла. Потім на обраній ділянці перекопайте землю на багнет лопати. При перекопуванні приберіть все сміття і бур’яни. Далі внесіть добрива, щоб зробити грунт більш родючим.

Грунт для посадки часнику потрібен м’який, пухкий, містити необхідні для розвитку рослини всі поживні речовини. Пряна рослина любить землю що пропускає воду і повітря. Кислотність грунту повинна бути нейтральною. Не можна вибирати кислий, щільний і глинистий грунт. Піщана земля підходить для посадки, але знадобиться частий полив.

Підготовка землі і грядки для осінньої посадки часнику

Якщо іншої ділянки, крім глинистої, немає, то її можна розпушити. Для цього додайте в землю пісок і торф. Також для підготовки грунту необхідні мінеральні та органічні добрива. Якщо ви звикли користуватися органічними добривами, то внесіть:

  • Перепрівшій гній або компост. Його вносять з розрахунку — одне відро на квадратний метр.
  • Деревну золу з розрахунку дві склянки на квадратний метр. Золу насипають в місце для посадки.

Якщо застосовувати мінеральні добрива, то краще використовувати:

  • Суперфосфат: 20 грамів на квадратний метр.
  • Сернокіслий калій і селітру: 20 грамів на метр квадратний.

Мінеральні і органічні добрива можна змішувати між собою. Після внесення добрива і перекопування землі, грядку потрібно вирівняти і дочекатися осені. Багато городників знезаражують грунт мідним купоросом перед посадкою часнику. Хоча після посадки також можна провести таку обробку.

Вибір посадкового матеріалу часнику

Щоб правильно вибрати часник, посадка насінням восени повинна відбуватися з використанням великих здорових головок. У кожній з них має бути близько 5 великих зубців. Дрібні насіння не дадуть хорошого врожаю.

На зубцях не повинно бути цвілі і гнилі. Огляньте їх уважно на предмет наявності плям і пошкоджень. Якщо такі є, не використовуйте їх для посадки. Всі придатні зубці не повинні мати пошкоджень і повинні бути в оболонці. Розділяти головку на зубці потрібно до замочування перед самою посадкою.

Підготовка часнику до посадці восени

Перед висадкою зубців в землю, їх потрібно заздалегідь підготувати в такому порядку:

  • Зубці акуратно відокремте від головки, не допускаючи ушкоджень зовнішньої оболонки і основи, звідки проростає коріння. Багато городників чистять донце від нальоту. Це дозволяє рослині давати хороші коріння. При цьому потрібно проявляти акуратність, щоб не оголити зубець і не зняти оболонку.
  • Потім всі зубці потрібно впорядкувати, і вибрати ті, які не мають пошкоджень. Якщо посадити зіпсовані зубці, то вони інфікують інші рослини і самі не дадуть нормального врожаю.

Після цього необхідно провести дезінфекцію посадкового матеріалу. Існує кілька способів обробки перед осінньої посадкою:

  • Замочіть зубці в спеціальному розчині під назвою «Максим», який продається в садових магазинах. Замочування робиться на півгодини.
  • Для більш серйозного знезараження часнику використовують для замочування «Фундазол». До нього додається інструкція, дотримуючись яку, все легко виконати.
  • Для дезінфекції також часто застосовують звичайну марганцівку, замочуючи часник протягом 30 хвилин.
  • Мідний купорос також годиться для замочування. Його розчиняють 10 грамів на один літр води, щоб вийшов 1% розчин. Час для замочування також півгодини.
  • Фітоспорін часто застосовується для замочування посадкового матеріалу. У цьому випадку досить потримати зубці в розчині протягом 10 хвилин.
  • За старовинним звичаєм часник тримають в солоному розчині протягом 30 хвилин. Для цього розчиняють 2 ложки солі в літрі води.
Дезінфекція посадкового матеріалу часнику перед посадкою

Дезінфекція посадкового матеріалу часнику перед посадкою

З усіх способів кожен вибирає оптимальний варіант. Ви можете провести експеримент, випробувавши кілька різних розчинів для замочування. Посадіть в окремих рядах часник, замочений в різних розчинах, і запишіть. Восени подивіться, де який урожай вийшов.

Правила посадки часнику восени

Такі правила можна описати наступними рекомендаціями:

  • Посадка проводиться довгими рядами з проміжком між ними 30 см. Щоб канавки для рядків вийшли рівними, використовуйте натягнуту мотузку. В результаті ряди вийдуть паралельними один одному.
  • Багато городників роблять висадку лунками. Для цього застосовуються різні пристосування, наприклад, пляшкове горлечко.
  • Зубці в ряду розташовують з інтервалом не менше 10 см між собою.
  • Глибина посадки зазвичай береться близько 10 см. Крім цього, багато садівники слідують рекомендації по глибині посадки: до висоти зубця додають ще 5 см. Але найпоширеніше правило — це потрійна висота зубця. Висадка проводиться тільки дном вниз.
  • Якщо розміщувати зубці високо, то взимку вони замерзнуть, якщо занадто глибоко, то можуть загнити, і довго будуть проростати.

Інструкція по посадці озимого часнику:

  • Визначить місце висадки.
  • Підготуйте грунт і зробіть і грядки.
  • Відберіть посадковий матеріал, замочивши і продезінфікувавши його.
  • Зробіть лунки або канавки.
  • Висадіть часник по описаним вище правилам.
  • Засипте висаджені зубці родючою землею.
  • Можно провести додаткову дезінфекцію Фітоспоріном, згідно інструкції що додається до нього (10 грамів на відро води).
  • Замульчуйте грядку, якщо посадка відбувається в холодному регіоні.

Як доглядати за озимим часником

У північних регіонах до настання морозів грядку з посадженим часником необхідно укрити тирсою, соломою або сосновими гілками. Також можна використовувати для укриття спеціальні матеріали. Навесні покривний матеріал потрібно прибрати з настанням тепла. Мульчу залишають, а іноді навіть вирощують в ній часник.

При сухій осінній погоді доцільно полити грядки, щоб зубці швидше дали коріння. Звичайно, основна робота по догляду чекає вас навесні. Після сходу снігу ви можете побачити зелені паростки. Поливати їх поки не потрібно, так як сніг що розтанув добре наситив землю водою.

У наступні часи доведеться рихлити, полоти, поливати й удобрювати рослини. Крім цього потрібно своєчасно видаляти стрілки.

Помилки при посадці та вирощуванні озимового часнику

Незалежно від накопиченого досвіду, городники часто помиляються у вирощуванні часнику. В основному це відбувається через брак знань, на що потрібно звертати увагу в цій роботі. Існує кілька можливих помилкових дій, які здійснюють городники при вирощуванні озимого часнику:

В час придбання посадкового матеріалу продавці не знають точної назви сорту, або змішують різні види насіння. Тому можна придбати не той сорт, який потрібно для посадки восени. Фахівці радять в цьому випадку заготовлювати свій матеріал, або уважно розбиратися з покупкою.
Висадка часнику без зовнішньої оболонки. Без неї зубці в землі псуються і гниють. Через незнання городники думають, що оболонку потрібно видаляти, і вона заважає проростанню коріння. Але без неї відбувається активне гниття.
Посадка часнику робиться відразу після підготовки грядки. Це неправильна посадка. Після внесення органічних і мінеральних добрив потрібно час, щоб земля наситилася ними. Крім цього, посаджені зубці після осідання землі виявляться занадто глибоко. Це негативно вплине на схожість і подальше зростання.
Раннє висаджування. При такій посадці погода стоїть тепла, і станеться швидкий ріст пагонів. Коли настануть холоди, вони замерзнуть.
Весною стрілки залишають на рослині. Якщо її залишити, то сила рослини піде на утворення бульбочок. В результаті головка часнику буде менше. Тому стрілки потрібно видаляти ще при їх появі.

Підведемо підсумки у визначенні відповіді на питання: «Коли садити часник восени»

Озимий часник краще садити восени але варто уважно підходити до вирішення питання коли саме садити часник, бо від дати посадки напряму залежить майбутній урожай. За зиму він адаптується, загартовується. В подальшому потрібно все правильно зробити: підготувати грядку, землю, обробити в розчинах зубці і посадити їх. Всі роботи потрібно проводити своєчасно і за правилами.

Гарних Вам врожаїв!

Бабушкин сад has written 1695 articles

2 thoughts on “Коли садити часник під зиму

  1. Філін says:

    Коли садити часник на зиму варто вирішувати зважаючи лише на погодні умови, коли по ранкам біла земля від заморозків от тоді і варто садити. Але варто зважати що й на початку вересня можуть бути вже заморозки на грунті, я дивлюсь щоб підряд мінімум п’ять ранків були заморозки. І радив би краще посадити пізніше, аніж поспішити і дати часнику час на те щоб він зійшов до зими. Адже якщо запізнились з посадкою і часник погано вкоренився то варто просто краще вкрити ділянку де він посаджений. У випадку якщо часник вже зійшов при накритті від заморозків велика ймовірність що він спариться. Отож садити тоді коли морозні ранки і не раніше, а краще пізніше. В такий спосіб за останні років 15 ні разу не був без врожаю часнику.

  2. Сава says:

    Ми вже посадили, а визначаємо дату садіння часнику за прогнозом погоди. Як бачимо що вночі будуть заморозки (близько нуля) тоді і садимо. Кожен рік з урожаєм

Leave a Reply