Зелені овочі круглий рік може мати кожен

Цілий рік можна бути із свіжими овочами, використовуючи підвіконня, що обігріваються, теплиці, укриття. Але тепличне овочівництво енерго- й трудомістке, тому має обмежене застосування. Ми розглянемо доступні усім прийоми одержання найбільш бажаних овочів на 2-3 тижні раніше від звичайних термінів.

Секрети успіху полягають насамперед у використанні ранніх сортів. Зокрема, різниця у строках дозрівання ранніх і пізніх сортів помідорів та перцю доходить до 30-40 днів. Відомо, що строк висаджування є одним з найбільш сильнодіючих агротехнічних прийомів, тому дуже важливо дотримуватися оптимальних строків садіння.

Застосування для вирощування окремих культур плівкових укриттів, вміле регулювання мікроклімату споруд і дотримання особливостей агротехніки вирощування дає змогу на 2-3 тижні раніше одержувати врожай.

Раннє овочівництво, як правило, пов’язане з інтенсивним веденням культури і підвищеним рівнем живлення рослин. Використовуючи південні чи півден-
но-східні схили і ґрунти легкого механічного складу, можна забезпечити швидке їх дозрівання і прогрівання. Бажано подбати й про вітровий захист Необхідно застосовувати високоякісну загартовану розсаду, висівати під зиму зеленні культури, моркву.

Найраніше — у першій-другій декадах квітня — дають зелень дворічники і багаторічники: петрушка, селера, вівсяний корінь, буряк мангольд, кмин, багаторічні цибулі, ревінь, фенхель, любисток та ін.

Під ранні овочі треба виділити окрему ділянку і спеціально посадити кілька рослин для одержання ранньої зелені. З цією метою насіння листкової селери, мангольду, петрушки та інших коренеплодів висівають у першій декаді серпня для того, щоб вони увійшли в зиму з 5-6 листками. Грядку вкривають старим листям, а навесні якомога раніше знімають його. Запізнення з розкриттям грядки затримує прогрівання ґрунту та ріст рослин. Для прискорення росту ділянки накривають поліетиленовою плівкою без каркасу. Краї притискають землею або будь-яким підручним матеріалом. Робити це найкраще в другій половині березня.

А чи знаєте ви, шановні читачі, що петрушку з городу можна мати цілий рік? Для цього зверху над декількома рослинами, залишеними на зиму, ставлять ящичок і вкривають його плівкою, соломою, листям, снігом. Залишають невеликий лаз, що дає можливість дістати зелень узимку.

Дворічна цибуля-порей чудово зимує у відкритому ґрунті, якщо восени зрізати половину листків, підсапати й утеплити. В їжу її використовують ранньої весни, до появи квітконосного стебла. Листки жорсткуваті в сирому вигляді, але гарні для супів. Я їх не засмажую, а варю 15-20 хвилин. Насичений смачний бульйон дають навіть пожовклі листки від рослин, які зберігаються до червня у льосі в прикопі.

Багато городників практикують підзимове висаджування ріпчастої цибулі-сіянки для одержання ранньої зелені. Найкраще для цієї мети використовувати багаторосткову цибулю-кущі в ку. Підзимовий посів — найпростіший спосіб на 7-10 днів прискорити надходження салату, кропу, коріандру, гірчиці листкової, пекінської капусти, шпинату, редиски, моркви. Особливо ефективний цей спосіб сівби в умовах посушливої або надмірно вологої весни. У першому випадку поява сходів гальмується через нестачу вологи, у другому — затримується дозрівання ґрунту та підготовка його до сівби.
Незважаючи на удавану простоту, підзимова сівба має деякі нюанси. Насамперед треба правильно вибрати ділянку для того, щоб на ній не застоювалася волога. Вона має добре прогріватися і бути захищеною від вітру.

Сіяти найкраще в такі терміни, щоб насіння набубнявіло, але не проросло. За цією ознакою визначити час дуже складно. Інколи неочікуване потепління може призвести до передчасної появи сходів. Я пам’ятаю, як наприкінці листопада дали сходи редиска, салат і навіть морква. Тому найпростіше сіяти по мерзлій землі пізньої осені, або узимку — у так звані «зимові вікна”. Борозни під посів треба робити восени і прикрити ділянку старою плівкою.

Насіння висівають сухим, на 20-30% збільшуючи норму висіву. Зверху його прикривають заздалегідь заготовленим сухим перегноєм або компостом, але не землею. Мульча не повинна запливати. Вона попереджає утворення кірки — головного ворога появи сходів. Городники знають, як затяжні весняні дощі можуть ущільнити ґрунт і знищити посіви. Але взимку, за достатку вологи, тим більше ймовірне утворення кірки. Після сівби грядки утеплюють сухим листям або стеблами кукурудзи, соняшника. Навесні утеплювальний матеріал забирають і ділянку ретельно накривають прозорою плівкою.

Деякі культури найкраще сіяти під зиму, наприклад, котовник і селеру. До речі, в Інституті овочівництва і баштанництва виведено сорт селери Іванко, призначений для безрозсадного вирощування.

З-поміж зеленних культур найбільш скоростиглі гірчиця листкова, котра дає врожай через 12-15 днів після сходів, і крес-салат — через 18-20 днів. Є сорти салату городнього, які дають товарну продукцію через 20 днів. Це новий сорт — Сніжинка. Листочки у нього ніжні, з дрібно кучерявими краями. Смачний і ранній сорт салату Внесок, а також новинка селекції — ранньостиглий сорт головчастого салату Годар.

Щоб створити конвеєр надходження продукції, я використовую набір сортів салату різних термінів дозрівання і способів вирощування. Крім підзимових посівів, висіваю його навесні, як тільки дозріє ґрунт. Найперший урожай одержую наприкінці квітня — на початку травня з плівкових укриттів, куди пікірую сіянці на початку квітня. Для одержання сіянців насіння салату висіваю у ящички на підвіконні в першій декаді березня.

Найраннішу редиску одержують від підзимових посівів і надранніх весняних. Оскільки її насіння починає проростати при 1-2°С, сіяти його можна навіть по мерзлій землі. Найчастіше редиску сіють разом з цибулею, морквою — як тільки можна заборонувати ґрунт. Рослини під плівкою вирощують із площею живлення 5×5 см. Уміле використання плівкових укриттів прискорить надходження врожаю і поліпшить його якість. Перший урожай редиски я одержую наприкінці квітня — на початку травня, використовуючи ранні сорти: Базис, Богиня, Ксенія, Рубін. Ці сорти формують врожай через 20-25 днів після сходів.

Хоча редиска невибаглива, у багатьох вона не вдається: чи то гинуть сходи, чи то одержують тверді, занадто гострі коренеплоди. Щоб мати ніжні, соковиті, хрусткі коренеплоди редиски, треба підтримувати ґрунт у вологому стані. На початку його зволожують на глибину 8 см, а з початком дозрівання коренеплодів — не менше ніж на 15 см. Пересихання ґрунту, чергування сухості та рясних поливів призводить до стрілкування, розтріскування коренеплодів, утворення порожнин, робить їх занадто гострими. Треба пам’ятати, що редиска — світлолюбна культура. Якщо вирощувати її в затінку, та ще й загущено, формуються дрібні, виродливі коренеплоди.

Редиска любить ґрунт, багатий на поживні речовини: не тільки азот, але й калій. Бажано вносити під неї попіл, особливо на кислих ґрунтах.

Рекомендується під перекопування вносити на кожний квадратний метр одне відро попелу. В суміші з тютюновим пилом це ефективний засіб боротьби з хрестоцвітою блішкою — головним шкідником, що відразу може знищити посіви. Гарний результат дає також обробка листя редиски порошком із суцвіть пижма: одна сірникова коробка на 1 м2. Під час вирощування під плівковими укриттями хрестоцвітої блішки практично немає, тому що вона не любить надто вологі повітря та ґрунт. Утворенню високоякісних коренеплодів сприяє температура до появи сходів 17-20°С, у період формування коренеплодів 10—13°С, а в період росту — не вище 20°С.

Використання плівкових укриттів потребує певних навичок і знань для успішної експлуатації. Найчастіше використовують тунельні плівкові укриття шириною 60-80 см, виготовлені з лози або з дроту-катанки. Завдяки так званому «парниковому ефекту» під світлопроникною плівкою в сонячний день температура підвищується на 10, 15, 20°С порівняно із зовнішньою. За низьких температур це добре, а за високих може призвести до перегрівання. З одного боку, це дає змогу раніше сіяти, а з іншого — створює проблему вентиляції споруд.

Сіяти насіння або висаджувати розсаду під плівку можна тільки тоді, коли ґрунт прогріється і піддається обробці. Як правило, укриття встановлюють заздалегідь, за 7-10 днів до сівби, а для прискорення дозрівання ґрунту їх відкривають.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply